Home » De ruïnes van Kasteel Ajlun

De ruïnes van Kasteel Ajlun

door Charlotte

Nadat we in de ochtend een prachtige wandeling hadden gemaakt bij de ruïnes van Jerash gingen we in de middag naar het kasteel van Ajlun, ook wel geschreven als Ajloun. De naam komt van een Christelijke monnik, die in de Byzantijnse tijd op de berg woonde. Het kasteel ligt namelijk op de ruïnes van een klooster, hebben ze tijdens archeologische opgravingen ontdekt. Doordat het kasteel op een heuveltop ligt, kun je het al van ver bewonderen. Én kun je vanaf het kasteel ook mooi genieten van de omgeving.

jordaan vallei
Zicht op de Jordaanvallei

Geschiedenis van het kasteel

Het kasteel Qalʻat ar-Rabad, zoals het ook wordt genoemd, werd gebouwd in de 12e eeuw. Het is een van de weinige kastelen die gebouwd is door de Arabieren in plaats van door de kruisvaarders. Kijkende naar de bouw, zou ik eerder spreken van een fort. Emir Izz ed Din Usama gaf opdracht voor de bouw in 1184.

kasteel Ajlun
De zijkant van het kasteel

Aardbeving

Al in 1187 verloor het kasteel zijn belangrijke plaats. In 1837 was er een aardbeving en werd het kasteel beschadigd. Wat overigens nu nog zichtbaar is. Tijdens het Ottomaanse rijk werd het omgebouwd tot zijn huidige vorm. In de jaren zestig werd er begonnen met de restauratie van kasteel Ajlun en daar zijn ze tot op heden nog mee bezig.

Op grote hoogte

Het kasteel Ajlun ligt hoog op een heuvel van zo’n 1250 meter boven zeeniveau, en de hele Jordaanvallei is dus goed in de gaten te houden vanaf dit strategische punt. Je kunt je vanaf dit punt goed inbeelden hoe de soldaten de vijand opwachtten en uitkeken naar de duiven die berichten kwamen brengen vanuit Caïro en Damascus. Vanaf het kasteel werd ook het verkeer geregeld wat van Damascus naar Egypte ging en ze probeerden zo de Bedoeïenen stammen onder controle te krijgen. Het kasteel werd beveiligd door een, in de rotswand uitgehouwen, burchtgracht die uiteindelijk nooit met water werd gevuld.

Wandelen, taxi of met de bus

Wij hadden het makkelijk, want onze bus bracht ons tot aan de ingang van het kasteel. Maar ben je in Ajlun zelf, dan kun je te voet de 3 kilometer naar boven in een uur lopen. Of huur een taxi en laat je naar boven rijden. Hoe je ook boven komt, de weg er naar toe geeft je al de mooiste uitzichten.

gang ajlun

Bedoeïenen thee

Op het moment dat we de bus uitstapten begonnen deze mannen ons al uit te nodigen voor een kopje Bedoeïenen thee, maar daar had Moh al een ander plan voor, na onze bezichtiging van het kasteel. Deze man was in ieder geval heel trots dat hij ook in een reisgids staat. Of dat zijn thee nou beter maakt?

Lekker dwalen door het kasteel

Bij het kasteel kregen we eerst een uitleg van Moh over het kasteel en zijn geschiedenis. Daarna mochten we lekker zelf door het kasteel dwalen. Dat vind ik zelf trouwens het prettigst, omdat je dan ook echt kan genieten zonder dat je de groep in de gaten hoeft te houden. Ook hier was het voordeel van corona te zien. Het was niet druk en je kon overal goed kijken.

Museum

Als je binnen komt is er een klein museum. Daar zie je dingen uit de geschiedenis van het kasteel. Ook hier weer de nodige mozaïeken en beelden. We lopen er door heen, maar ik vind al de mooi verlichte trappen en zalen veel interessanter. Dat geeft je een veel betere indruk van de bouw en de geschiedenis van het kasteel.

Trap op, trap af

Het is best klimmen over die mooie maar ongelijke traptreden, maar het brengt ons wel langzaam boven in het kasteel waar we echt een fantastisch uitzicht hebben over de Jordaanvallei. Ook al zeggen we achteraf dat het weer een behoorlijke overdosis stenen was, het was wel een mooie overdosis.

Fotomomentje

In het kasteel zijn zoveel mooie fotoplekjes dat we ons daar best mee kunnen vermaken. Wil je echt in klederdracht gefotografeerd worden, dan kan dat ook op het plein bij de ingang. Daar staat een fotografe die daar heel leuk haar best doet. En voor de omstanders is het een leuk tijdverdrijf als je wacht op je medereizigers.

plein kasteel ajlun

Wandelen naar beneden

Nadat we weer compleet zijn, gaan we in plaats van met de bus, met de benenwagen naar beneden. Moh heeft een leuke wandeling voor ons in gedachte en we krijgen een opdracht mee. We moeten onderweg hout sprokkelen voor ons vuurtje. De wandeling is leuk door de olijfboomgaard op de helling van het kasteel. Voorzichtigheid is wel geboden, want er liggen wat losse steentjes, maar voor de saamhorigheid in de groep is het goed, want we helpen elkaar naar beneden. En wat een super leuk idee om hier thee te drinken in plaats van bij een restaurantje.

Tips voor Ajlun

  • Zorg voor stevige schoenen, want de treden zijn behoorlijk ongelijk
  • Koop een entreeticket en regel eventueel een gids bij de ingang
  • Drink muntthee bij de mannetjes uit de mooie theepotten
  • Laat je fotograferen in klederdracht
  • Lees ook even op deze site
ingang kasteel ajlun
Vanaf de toegangsbrug zicht op de “tuin”

Terug naar Amman

Als we weer beneden aan de berg zijn na de wandeling, stappen we weer in de gereedstaande bus. Wat een leuke dag was dit weer. We hebben weer genoeg stappen gezet. Mooie dingen gezien en genoten van dit prachtige land. Lees hier meer over Jordanië.

weg naar amman
Onderweg terug naar Amman

Sharing is caring!

You may also like

3 comments

Annemiek 2 december 2021 - 7:38 pm

Wow Charlotte wat schrijf je toch prachtig. Je neemt mij echt met je mee.

Reply
Charlotte 2 december 2021 - 7:52 pm

Je mag ook wel een keer echt mee hoor! ?

Reply
Annemiek 3 december 2021 - 11:11 am

Graag?

Reply

Laat een comment achter