Home » De Fjoertoer, een leuke en magische avondwandeling

De Fjoertoer, een leuke en magische avondwandeling

door Charlotte

Dat ik gek ben op wandelen is geen nieuws meer, en dit jaar heb ik mezelf een wandel challenge gegeven. Wat helpt om zo’n challenge vol te houden, is het maken van mooie en bijzondere wandelingen. Gisteravond heb ik zo’n leuke wandeling gemaakt, die elke wandel liefhebber in zijn agenda moet zetten: de Fjoertoer van Egmond.

fjoertoer 2023

Wat is de Fjoertoer?

De Fjoertoer dankt zijn naam aan de vuurtoren van Terschelling. De vuurtoren van dit Friese eiland heet de Brandaris, maar de eilanders noemen de toren de Toer. Het licht van de Brandaris, het “vuur” van de toren, heet Fjoer. Dus zo werd een wandeling in het licht van de Brandaris een Fjoertoer. Naast de vuurtoren zijn er langs de route meerdere bakens van licht, om de wandelaars de weg te wijzen en daarnaast te vermaken. De eerste Fjoertoer was in 2008, Na enkele edities alleen op Terschelling, zijn er nu ook Fjoertoers in Renesse en Egmond aan Zee.

De Fjoertoer loopt in het gebied rondom een vuurtoren. Dat licht zie je natuurlijk alleen als het schemerig of al donker is. De wandelingen starten dus aan het einde van de middag. En vooral als het echt donker is ervaar je de magie van de vele lichtjes onderweg. Naast de wandeling langs de verlichte wegen, kom je op verschillende plekken ook lichtkunstwerken of muzikanten tegen. De combinatie van al deze dingen, maken het een verrassende wandeling.

fjoertoer egmond
De wandelaars lopen tussen de bloemen door in het weiland

Egmond

Wat het ook bijzonder maakt, is dat de inwoners van Egmond een steentje bijdragen aan deze Fjoertoer. Egmond bestaat uit Egmond aan Zee, Egmond aan de Hoef, Egmond-Binnen en Egmondermeer. De Fjoertoer heeft als doel, om middels de wandeling, de plaatsen met elkaar te verbinden. Wat ik leuk vond is dat de Egmonders overal zelf een feestje bouwden. Langs de route kwam je op verschillende, en vooral ook onverwachte plaatsen, groepjes mensen tegen. Bij een boerderij of midden in een wijk, of zelfs midden tussen de weilanden, het maakt niet uit. Een olievat met een vuurtje er in, daarom heen mensen gezellig aan het borrelen en pratend of mee zingend met de muziek.

kerk egmond
De kerk van Egmond is ook mooi verlicht

Fjoertoer J.C.J. van Speijk

Aan de rand van de duinen in Egmond aan Zee, staat het symbool van de Fjoertoer van Egmond. De 37 meter hoge vuurtoren J.C.J. van Speijk is een van de weinige nog werkende vuurtorens aan de Noordzeekust van Nederland. De voet van de vuurtoren is een graftombe die herinnert aan luitenant-ter-zee Jan van Speijk, die leefde van 1802-1831. Hij liet zijn schip ontploffen, met de aan boord aanwezige hoeveelheid kruit. Liever dan zich te moeten overgeven aan de vijand. Naast van Speijk vonden nog 25 bemanningsleden hierbij de dood.

Het bijzondere van deze vuurtoren is ook het gekleurde licht. Toen bij IJmuiden twee vuurtorens werden gebouwd, kreeg de vuurtoren van Egmond rode ramen, zodat ze op zee konden zien dat ze bij Egmond in de buurt waren. In 1922 werd het lichthuis voorzien van elektriciteit. Het licht aan de noordzijde is nog steeds rood van kleur om te waarschuwen voor de ondieptes bij Egmond, zodra ze dat gebied verlaten zien de schepen weer wit licht.

De Fjoertoer van start

Toen de Fjoertoer voor de eerste keer georganiseerd werd, deden er ongeveer 4500 wandelaars mee. Elk jaar kwamen er meer mensen bij en dit jaar (2023) stonden er op vrijdag 6750 en op zaterdag 9500 mensen aan de start. Ondanks dat er zoveel mensen op de been waren, verliep alles heel voorspoedig. Met zo’n grote opkomst moet alles wel tot in de puntjes geregeld zijn. Rondom Egmond waren drie parkeerplaatsen waar vandaan pendelbussen heen en weer reden naar het centrum van Egmond.

De start is vanuit hotel Zuiderduin. Vanaf twee uur kon je daar je Fjoertoer cap met verlichting en je keycord ophalen. Op je stempelkaart stond je vertrektijd. Tot die tijd kon je binnen wachten, of ergens in het centrum iets eten of drinken. In groepen mogen de wandelaars van start. Door het strakke schema was het nergens te druk op het parcours. De route werd goed aangegeven door de pijlen, en op cruciale punten stonden vrijwilligers. Ook bij alle oversteekplaatsen werd je goed geholpen. Langs bijna de hele route lagen potjes met waxinelichtjes. Het maakte de wandeling extra magisch. Ik denk dan wel even praktisch: wie heeft die allemaal leeggegeten en waar bewaren ze die het hele jaar.

Fairytale Fjoertoer

Daarnaast genieten we van alle mooie verlichte lichtkunstwerken in het thema van dit jaar: Fairytale Fjoertoer. Teveel om op te noemen wat we allemaal hebben gezien. Het leek net of je in een groot sprookjesverhaal rondliep. Bijna iedereen die mee wandelde had extra lichtjes aan zijn kleding bevestigd. Ook dit gaf een speciaal effect langs het donkere parcours. Doordat je steeds werd afgeleid had je niet het idee dat je al zo’n einde aan het wandelen was.

Ook voor de inwendige mens werd goed gezorgd. Bij de stempelposten was de mogelijkheid om iets te eten of te drinken. We kregen onderweg zelfs een blokje kaas en vlinderkaaskoekje aangeboden. De route liep ook door de brouwerij van Egmond, waar je het speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen biertje kon proeven. En dan opdrinken terwijl er een leuke bandje staat te spelen. Daarna ga je verkwikt weer verder.

paarden fjoertoer
De paarden op het strand waren heel magisch

Het laatste stukje van de route gaat langs de vuurtoren en over het strand. We hadden gelukkig wind mee, dat was vrijdag wel anders. Uiteindelijk moesten we nog even een laatste klimmetje het duin op bij de strandopgang, waar de finish was. Hier haalden we een laatste stempel en onze “medaille”. We hoeven niet zo lang te twijfelen of we nog naar de after party gaan. Onze voetjes zijn lang genoeg op de vloer geweest. We sluiten aan in de rij bij de pendelbus en laten ons weer terugbrengen naar de auto. Wat een mooie en gezellige wandeling hebben we gemaakt. Volgend jaar weer!

Even praktisch

  • De Fjoertoer Egmond wordt elk jaar in november georganiseerd. In 2024 is de tiende editie op 23 en 24 november. Hou de inschrijving in de gaten vanaf juni 2024.
  • Er zijn vier afstanden. De familie Fjoertoer van 6 kilometer en de 12, 16 en 20 kilometer.
  • Parkeren kan gratis op de aangegeven parkeerterreinen. Pendelbustickets bestel je van te voren
  • Onderweg kun je wat drinken en eten. Er is ook genoeg mogelijkheid om naar het toilet te gaan.
  • Het Rode Kruis is aanwezig om je helpen als er iets mis gaat.
  • Zorg voor extra verlichting op je kleding dan val je niet uit de toon en het helpt op de donkere paden.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter