Home » Wadi Rum, ervaar de charme van de woestijn

Wadi Rum, ervaar de charme van de woestijn

door Charlotte

De groepsreis die we maken door Jordanië hangt van hoogtepunten aan elkaar. Dit land is zo mooi en heeft zoveel cultuur en natuur. Naast op een kameel door Petra was slapen onder de sterrenhemel in Wadi Rum ook een van mijn bucketlist-dingen. Ik heb ooit in Australië een paar keer in een swag in The Outback geslapen en daar kijk ik nog steeds met heel veel plezier op terug. Dus toen Wadi Rum op onze route zat hoopte ik dat ik dat daar ook zou kunnen regelen.

uitzicht onderweg
Prachtig woestijnlandschap

Naar de zandbak

Na de mooie wandeling in Klein Petra genoten we tijdens de busreis weer van het mooie woestijnlandschap. Als klein meisje dacht ik altijd dat woestijn alleen maar zand was, maar door de mooie rotspartijen en de steeds wisselende kleuren is deze woestijn veel indrukwekkender dan een grote zandbak. Niet voor niets is Wadi Rum uitgeroepen tot werelderfgoed van Unesco. Het beschermde landschap doet een beetje denken aan een maanlandschap en niet voor niets zijn er verschillende films opgenomen in dit prachtige decor.

Petra View Shop

Van Klein Petra naar Wadi Rum is het ongeveer 125 kilometer rijden. Onderweg maken we nog een mooie fotostop bij een prachtig uitkijkpunt. Op het bord op de parkeerplaats staat dat ze het derde beste uitkijkpunt zijn in de hele wereld, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Het is inderdaad een mooi uitzichtpunt, maar of er nog maar twee mooiere plekken zijn vraag ik mij wel af. Vooral de overvolle souvenirwinkel jaagt mij snel weer terug de bus in, als ik genoeg van het uitzicht heb genoten.

De trein bij Wadi Rum

Onderweg maken we ook nog een stop bij een klein treinstationnetje. Op de rails staan een paar locomotieven en treinstellen. Deze oude stoomtrein deed in 1916 dienst om mijngoederen te transporteren naar Saoedi Arabië, maar nu staat hij er voornamelijk fotogeniek te wezen. Moet er niet tegelijkertijd een bus Duitsers losgelaten te zijn. Dan wordt een foto maken nog een uitdaging. Leuk weetje: de trein is ook gebruikt in de film Lawrence of Arabia.

trein wadi rum
De trein bij Wadi Rum

Magic Camp

Als de afslag naar Wadi Rum op de snelweg verschijnt ben ik echt heel nieuwsgierig wat dit mooie gebied ons gaat brengen. In plaats van de tentjes die ik het liefst had gezien, zie ik aardig wat futuristische tentenkampen in het gebied staan. Ik snap dat de gemiddelde toerist wat luxe verwacht, maar dat is naar mijn gevoel niet wat het beste past bij de sfeer van dit gebied . Als we bij ons “Magic Camp” aankomen begrijp ik dat ik mijn romantische idee van “slapen in een bedoeïenentent” bij moet stellen. Onze tenten zijn bijna complete huisjes inclusief toilet en een douche.

Jeep tour

We mogen ons even installeren en lunchen voor we met onze jeeptocht de woestijn in gaan. Daarna wordt de groep verdeeld in de mensen die hebben bijgeboekt en degene die alleen mee gaan met de inclusieve jeeptour. Ik zit in de laatste groep, want ik maak mij wat zorgen om de combi tussen mijn lijf en het geschud in de jeep en twee uur lijkt mij dan lang genoeg. Het eerste stuk rijden we samen. We maken ergens een fotostop en daarna rijden we in colonne naar een souvenirtent. Daarna gaan we verder. Althans dat hadden we gehoopt.

Verder rijden blijkt voor onze groep, in rechte lijn naar een volgende Bedoeïenentent, inclusief een hoop souvenirs. Onze chauffeurs spreken geen Engels en “begrijpen” ons niet als we zeggen dat we door willen rijden en geen thee meer willen drinken. Ze hebben duidelijke instructies waar ze zich punctueel aanhouden. Helaas komt het er op neer, dat we, nadat de andere groep verder is gereden, wij linea recta naar het kamp worden terug gebracht. Wat een tegenvaller.

wadi rum jeep
Het uitzicht is adembenemend

Zelf de slingers ophangen

We duiken de gezamenlijke Bedoeïenentent in omdat daar ook iets te drinken valt te halen en er Wifi is. Maar terwijl ik daar zo zit komt er een plannetje in mij op. Tenslotte zitten we niet voor niks in de woestijn en wil ik toch wel graag genieten van een mooie zonsondergang.

kamelenkaravaan

Ik zeg tegen Pia dat ze even mee moet lopen. Bij terugkomst van de jeeptour heb ik de kamelenkaravaan naast het kamp zien liggen dus we gaan even foto’s maken terwijl ik vertel dat ik een plekje wil gaan zoeken om van Wadi Rum en de ondergaande zon te genieten.

wadi rum view
Zicht op Magic Camp Wadi Rum

Wadi Rum zonsondergang

Reizen in een groepsreis bevalt mij over het algemeen goed, maar soms is het ook heerlijk om even in stilte te genieten. We lopen een stuk de woestijn in en we ontdekken een prachtige rotsformatie.

troon wadi rum
Genieten vanaf onze troon in Wadi Rum

Als we in de buurt komen zien we dat we vrij makkelijk naar boven kunnen klimmen en vandaar een mooi overzicht hebben over Wadi Rum. Vanaf onze troon genieten we van de prachtige uitzichten en de langzaam veranderende lucht. Wat is dit een kadootje.

Avond in de woestijn

Het diner bestaat uit een traditionele Bedoeïenen maaltijd. Op een ijzeren stellage worden groenten en gekruid vlees gelegd. Daarna gaat de stellage in een soort van ondergrondse “oven”. De groenten en het vlees garen door de warmte van het vuur en doordat het met zand is bedekt blijft het op een constante temperatuur. Mijn complimenten aan de koks die werken in dit Magic Camp. Alles wat ik daar heb gegeten was super lekker.

Hier vind je een leuk filmpje waarin een sneak peak van een jeep tour en het bereiden van de maaltijd in een Bedoeïenen kamp.

Het avondprogramma

Volgens het programma moeten we na het diner dansen. Daar is weinig vrijwilligs aan. Het is nog grappig als ze Arabische muziek draaien en dan doen een paar van onze groep nog gezellig mee. Maar als de muziekkeuze verandert haken we af. We hebben mazzel en pech tegelijk. Juist vandaag is het volle maan en dat betekent een helder verlichtte woestijn, maar daardoor ook minder zicht op de vele sterren en de Melkweg die we anders goed hadden kunnen zien. Het blijft toch bijzonder om op een rots in de woestijn hiervan te kunnen genieten.

Zonsopkomst op een kameel

Zeg je Wadi Rum, zeg je zonsopkomst in de woestijn en dan natuurlijk op een kameel. Dus toen die mogelijkheid daar was hebben we dat meteen afgesproken. In alle vroegte opstaan en warm aangekleed naar de kamelenkaravaan gelopen.

sunrise wadi rum
Zonsopkomst, kamelen en Bedoeïenen thee

Ik had samen met nog een medereizigster de pech dat we tussen een groep fransozen terecht kwamen. Dus het werd genieten in het donker én in stilte. Daardoor werd het door het geschommel van de kameel ook een beetje meditatief momentje. Gelukkig keken we naar de zonsopkomst vanaf een rots en op de terugweg heb ik samen met Pia afgedwongen dat onze beider kamelen aan hetzelfde touwtje vastzaten.

Tips voor Wadi Rum

  • laat je goed informeren over het doel van de jeeptour, je wil echt geen verkapte verkoopdemonstratie zoals wij hadden
  • sta vroeg op voor een kamelentocht met zonsopkomst en Bedoeïenen thee
  • loop in het donker een stuk de woestijn in voor het ultieme woestijngevoel en ontelbare sterren
  • ons camp was bij de rondreis inbegrepen, maar wil je echt in de open lucht slapen zijn er andere mogelijkheden bijvoorbeeld hier

En weer door…

Na terugkomst en een wederom heerlijke maaltijd stappen we weer in de bus naar onze volgende en tevens laatste bestemming van deze rondreis Aqaba. Excuses voor weer een uitgebreid verslag van deze reis. Jordanië is gewoon te mooi om er beknopt over te vertellen.

kamelenkaravaan
Kamelenkaravaan door Wadi Rum

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter