Home » Sighișoara, een kleurrijk stadje in Roemenië

Sighișoara, een kleurrijk stadje in Roemenië

door Charlotte

Sighișoara is een van de leuke plaatsjes in het gedeelte van Roemenië waar ik een weekje was. Op mijn website kun je hier al meer lezen, over wat ik daar onder andere heb gedaan. Maar deze week dus over mijn bezoek aan het kleurige stadje in de provincie Mures in Transsylvanië. In Sighișoara is het net of je in een sprookjesboek rond wandelt. Dit komt door de mooie oude gebouwen en de vrolijke kleuren die ze hebben gebruikt om de huizen te schilderen.

Sighișoara
Zicht op de oude stad van Sighișoara

Sighișoara

Om op ontdekkingstocht te gaan in Sighișoara heb je vooral een “leeg fotorolletje” nodig. Er zijn hier zoveel mooie plekjes en hoekjes die je waarschijnlijk allemaal op de foto wil zetten. De huizen in het stadscentrum zijn vakwerkhuizen. Dat komt omdat Sighișoara in het verleden een Saksische stad is geweest. Weet je trouwens dat de stad sinds 1999 op de Werelderfgoed van Unesco staat. Helaas is de schoonheid van de stad niet door iedereen gewaardeerd.

In 1975 wilde de toenmalige burgemeester het oude stadsgedeelte vervangen door nieuwbouw van moderne flats en doorgaande autowegen. De huidige burgemeester heeft soortgelijke plannen. Dat is niet zo vreemd want het is zijn zoon. Hopelijk kunnen deze plannen worden voorkomen. Want zeg nou zelf: dit gooi je toch niet plat voor lelijke flats?!

Ook “de bekendste Roemeen” is in Sighișoara geboren. Ik bedoel dan Vlad Ţepeş. Hij regeerde in de 15e eeuw over Roemenië als Vlad III. Bram Stoker is voor Dracula geïnspireerd door deze Vlad. En ook al ligt zijn kasteel een stukje verder op, Sighișoara claimt net als heel veel andere plaatsen in Roemenië een belangrijk onderdeel te zijn in dit verhaal.

Wat kun je zien in Sighișoara?

Het leukste om in Sighișoara te doen, is ronddrentelen door de leuke straatjes. Maar het is dan wel fijn dat je weet waar de high-lights van deze stad zijn. Ik noemde al het geboortehuis van Dracula. Deze is op de Strada Cosistorarilor, een zijstraat van het Citadelplein. Hier is ook het restaurant met de gelijknamige naam: Casa Vlad Dracula. Daarnaast bezoek je ook onderstaande gebouwen:

De Klokkentoren van Sighișoara

Om de klokkentoren kun je niet heen. Het is een prominent herkenningspunt van de stad. Ooit was de toren de toegang tot de ommuurde stad. De toren is 64 meter hoog en gebouwd in 1556. Voor 16 Lei kun je de klokkentoren zelfs beklimmen, en dan heb je helemaal een mooi uitzicht over de oude stad. Het opvallendst aan de toren zijn de vrolijk gekleurde tegels op het dak.

Overigens werd de burcht Sighișoara op de heuvel gebouwd in 1280. De bouw duurde honderden jaren. Het meest bijzondere waren de 14 wachttorens. De wachttorens werden vernoemd naar de ambachten die er plaatsvonden. Naast de klokkentoren waren er bijvoorbeeld de Leerlooierstoren, de Tinnegietertoren, de Bontwerkerstoren en de Kleermakerstoren.

schoenmakerstoren
De Schoenmakerstoren

Piața Cetății – Het Citadelplein

Als je de oude stad binnenloopt, onder de klokkentoren door, kom je op het Citadelplein. Het is het centrale plein van de stad. Je vindt ook hier mooie statige gekleurde huizen en restaurantjes. Het is een prima plek om je wandeling te beginnen of eindigen, maar je kunt er ook heerlijk mensen kijken vanaf een terras. Wist je dat het oude centrum al bestaat sinds 1100. De Saxen kwamen toen naar de stad op uitnodiging van de Hongaarse koning. Hij wilde de stad beschermen en liet Sighișoara daarom ommuren.

stadsmuur Sighișoara
Uitzicht vanaf de stadsmuur van Sighișoara

De stadsmuren

Wij zijn via de oude stad langzaam naar de buitenkant gewandeld en kwamen zo bij de stadsmuren. Via de kleine keitjes klommen we langzaam steeds hoger. Ook hier verschillende mooie uitkijkpunten en het eindelijke doel: de kerk op de heuvel. Een van de torens bij de stadsmuur, de Turnil Cojocarilor, was open. Beneden zit een klein atelier waar leer bewerkt wordt. Je kan er riemen en tassen kopen. Maar je mag ook de trap beklimmen. Daar zit een klein museum, leuk om even door heen te lopen.

De Gotische kerk op de heuvel

Na de klim via de stadsmuren of de Scholiertrap kom je op het hoogste punt van Sighișoara. Hier vindt je de Gotische Nicolaaskerk met het ernaast gelegen kerkhof. Voor 10 Lei mag je binnen een kijkje nemen. De kerk staat hier al sinds de 13e eeuw en is verschillende keren gerestaureerd. Binnen zie je veel bewaard gebleven klokken, graftegels en beelden. Je kunt ook een kijkje nemen in de grafkelder.

Scara Şcolarilor – De Scholierentrap

Om weer naar beneden te gaan, wilden we eerst via de andere kant de berg weer af. Helaas waren ze op het pad aan het werk, dus we moesten weer terug naar boven klimmen. Toch maar terug via de 100 meter lange overdekte houten trap. Deze trap is gemaakt in 1642 om het lyceum in de winter bereikbaar te houden voor de scholieren. Maar ook als de zon schijnt, is het fijn om de trap te nemen, want je loopt lekker beschut. Uitdaging zijn wel de 176 traptreden die je moet bedwingen.

Het stadhuis van Sighișoara

Het stadhuis torent al boven de stad uit, als je aan komt rijden. Het is gebouwd in 1885. Er worden nu zelfs concerten gegeven. Wij hebben voor het gebouw vooral genoten van het weidse uitzicht over de lager gelegen stad. Om het hoekje staat een standbeeld voor Vlad. Beetje twijfelachtig, wetende wat een rottigheid heeft uitgehaald. Zijn bijnaam is niet voor niets de Spietser….

Hoe kom je in Sighișoara:

Sighișoara heeft geen vliegveld. Cluj-Napoca is vanuit Nederland het dichtste bij. Je kunt met de auto in ongeveer drie uur naar Sighișoara rijden. Vanuit Brasov 2.5 uur, 1 uur en 45 minuten vanuit Sibiu, en 4.5 uur vanuit Boekarest. Vanuit Sovata is het vijf kwartier rijden. Met het openbaar vervoer is het een langdurige situatie, maar er zijn wel treinen vanuit Brasov en Boekarest. In de stad zelf kun je alles lopend af.

Even praktisch

  • Zorg voor stevige schoenen om de keitjes goed te kunnen bedwingen
  • Draai je regelmatig even om, je ervaart dan steeds weer een ander mooi plaatje
  • Je kunt je makkelijk een hele dag vermaken in de stad.
  • Ga eten bij restaurant La Perla, wij hadden er een heerlijke ijskoffie vlak voor we onze wandeling begonnen

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter