Home » Wat te doen in Arcen als het regent.

Wat te doen in Arcen als het regent.

door Charlotte

Als je een paar dagen op pad gaat in Nederland is het misschien naïef te denken dat je geen regen krijgt. Maar veel zon is wel waar je op hoopt als je iets gaat boeken. Ik wilde graag een paar dagen weg met mijn Moeder en aangezien ik nog nooit in de kasteeltuinen in Arcen was geweest, was de keuze voor deze plaats snel gemaakt. Want behalve de kasteeltuinen zijn er in de buurt nog een paar mooie natuurgebieden die ik wilde bezoeken en met de mooie weken die we hiervoor hebben gehad, had ik mezelf al in een zonnige omgeving bedacht.

Hotel Arcen

Toen ik op zoek ging naar een leuke accommodatie kwam ik al snel terecht op de site van Voordeeluitjes. Ik vond en boekte een arrangement bij Hotel Arcen. Dit gezellige hotel ligt midden in de oude kern van Arcen aan het Raadhuisplein. Ken je het gevoel dat je ergens binnen loopt en het dan gelijk goed voelt? Ik overdrijf niet als ik zeg dat iedereen heel vriendelijk is, en dat geeft zo’n welkom gevoel. Top!

De kamer was prima, met heerlijke boxsprings en een lekkere douche. We misten wel een tweede stoel, maar beetje leunend op het bed was het ook prima uit te houden. De eerste avond hadden we een drie gangen diner en we konden gelukkig nog lekker op het terras aan het plein zitten. De sfeer was gemoedelijk en we hebben nog leuk zitten praten met twee mensen uit Kampen. En de bediening was echt top! Ze zagen het als je wat nodig had, waren snel, maar namen ook de tijd voor een praatje. Daar kunnen veel restaurants een voorbeeld aan nemen. Complimenten! Normaliter ben ik wel van het uitproberen van verschillende restaurantjes, maar we hebben lekker elke avond bij de Oude Hoeve, zoals het restaurantgedeelte heet, gegeten. Mam is geen grote eter, en er werd niet moeilijk gedaan dat we een gerecht wilden delen.

Thorn

Zoals gezegd, speelde het weer ons parten en wat ga je dan doen? Op zoek naar leuke plaatsjes in de buurt. Mijn Oma heeft in haar jeugd een tijdje in Thorn gewoond, dus we wilden daar weer een keer naar toe. Vanuit Arcen is dat prima te doen en het is een leuk dorp.

Thorn staat bekend als het witte stadje, vanwege de witte huizen in het centrum. Rond 990 stichtte ene graaf Ansfried een klooster voor benedictinessen en zijn dochter werd de eerste abt van dit klooster. In dit klooster konden alleen ongetrouwde adellijke dames intreden. En wilden ze wel trouwen, dan moesten ze verhuizen buiten de kloostermuren. Uiteindelijk groeide dit klooster uit tot het Abdijvorstendom Thorn, een klein soeverein staatje binnen het Romeinse Rijk.

Het ontstaan van de witte huizen

Onder de Franse bezetting in 1794 kregen de huizen hun witte kleur. Alle adellijke dames waren gevlucht en de Fransen voerden een belasting in, op basis van de grootte van de ramen. De arme bevolking, die in de huizen van de gevluchte dames was gaan wonen, kon dit niet betalen en dus metselden ze de ramen dicht. Zo konden ze onder de hoge belasting uitkomen. Om er voor te zorgen dat deze “littekens van de armoede” niet zichtbaar waren, werden de huizen wit gekalkt. Door de witte huisjes en de rust in het stadje werd het geliefd bij vele kunstenaars. In 1973 kreeg het de erkenning van beschermd stadsgezicht.

Abdijkerk St Michaël

Wij liepen eerst een rondje door het centrum en omdat het langzaam begon te regenen vluchtten we de abdijkerk in. Daar bleek een leuke film te draaien die ons vertelde over de geschiedenis van de abdijkerk en Thorn. Ook het rondje door de kerk was interessant. En heel mooi…de bui was over toen wij een stuk slimmer weer buiten kwamen.

De kapel onder de linden

Net buiten Thorn staat ook nog de Kapel onder de Linden. Die ook zeker een bezoekje waard is. Het wordt ook wel een Loretokapel genoemd, omdat hij is gebouwd naar model van “het huis van Maria” in het dorpje Loreto. Naast de kapel staat het oude rectorshuis, waar nu een B&B in is gevestigd. Met nog een extra stop in het kasteeldorpje Baarlo reden we weer terug naar Arcen.

Kloosterdorp Steyl

Ook de volgende dag was het zwaar bewolkt, maar we wilden toch gaan wandelen in Nationaal Park de Maasduinen, wat vlakbij Arcen ligt. Nou ik kan je vertellen. Daarvoor zullen we een keer terug moeten. Want uit die bewolking kwam een constante stroom nattigheid, dus we veranderden ons plan en reden naar Steyl. Dit kloosterdorp ligt aan de oevers van de Maas, op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Arcen.

Het Missiemuseum

In 1875 stichtte de Duitse priester Arnold Janssen een missiehuis dat mensen opleidde en sinds die tijd zijn vele duizenden mannen en vrouwen uit deze congregaties over de wereld getrokken om het christelijke geloof te verspreiden. In de periode van 1875-1934 werden vanuit alle missieposten voorwerpen en zo’n 1500 dieren opgestuurd en in dit missiemuseum bewaard en opgezet. Wat een indrukwekkende expositie en ik zeg: Ga kijken!

Daarnaast zijn er ook nog een botanische, een kloostertuin, en een moestuin. Maar je kunt je ook laten inspireren door oude ambachten en/of een workshop volgen. Vanuit Steyl kun je vele fietstochten maken, of een tochtje over de Maas maken met de Maashopper. Helaas hebben wij dat niet kunnen doen, want het bleef regenen.

Kasteeltuinen Arcen als toetje

Gelukkig hielden ze zich op onze laatste dag wel aan de weersvoorspellingen en scheen er een mager zonnetje. Na het fantastische ontbijtbuffet bij ons hotel, zijn we uitgecheckt en naar de kasteeltuinen gegaan. We hebben daar onze 10.000 stappen van vandaag makkelijk kunnen maken.

Wat een prachtige tuinen liggen daar rondom kasteel Arcen. En hoe fijn dat het nog lekker rustig was. We hadden alle mogelijkheid om lekker te wandelen en even te gaan zitten als we daar zin in hadden. En hoe graag ik ook zon heb, het was fijn dat hij af en toe achter de wolken verdween, want nu werd het niet zo warm en dat is beter als je door zo’n tuin wandelt.

Het 17e-eeuwse kasteel is ook van binnen te bekijken. De eerste etage is ingericht met antieke meubelen en schilderijen en de kamers worden ook aangekleed met hele mooie bloemsierkunstwerken. De tuinen zijn 32 hectare groot en ingericht volgens bepaalde thema’s. Bijvoorbeeld een barok rosarium met meer dan 8000 rozensoorten, een subtropische kas en een Oosterse watertuin. Maar ook een Italiaanse tuin, een bamboebos en een hosta- en varentuin.

Kunst met een boodschap

Op dit moment is er ook een bijzonder beeldenexpositie van William Sweetlove. Deze rode beelden staan symbool voor de klimaatverandering en hoe de natuur hier op reageert. De beelden zijn gemaakt van plastic en wijzen op de plastic soep in de oceanen.

Maar de beelden hebben bijvoorbeeld ook laarsjes aan om ze te beschermen tegen de opwarming van de aarde. En ze hebben allemaal een fles op hun rug met extra water. Om ons te laten inzien dat we straks een enorm drinkwater probleem gaan krijgen als we niet snel dingen veranderen. Dus behalve dat de beelden grappig zijn, hebben ze een hele belangrijke boodschap voor ons.

We hadden een paar heerlijke dagen in Arcen. Vooral dankzij de medewerkers van hotel Arcen en de leuke dingen die we nu gedaan hebben, omdat we de regen onze dagen niet wilden laten verpesten. Voor andere accommodaties en inspiratie voor Nederlandse uitjes klik je hier. Ik denk dat wij zeker nog een keer terug gaan, want er is nog veel meer moois te zien rondom Arcen.

Sharing is caring!

You may also like

5 comments

WimD 5 juli 2021 - 11:34 am

Nog een keer terug ? Vergeet dan de Hertog niet, de moeite waard.

Reply
Charlotte 5 juli 2021 - 1:04 pm

Ja dat ga ik zeker de volgende keer doen!

Reply
Gerdi 8 juli 2021 - 11:57 pm

Lotte, je hebt je roeping misgelopen.
Textueel top en vlot geschreven en zodanig dat je zin hebt om ook daar naar toe te gaan.

Mooie foto’s, ik ben trots op je.
Lieve Lotte, ik kijk uit naar je volgende blog.
Liefs Gerdi

Reply
Charlotte 9 juli 2021 - 12:10 am

Oh wat lief. Dankjewel

Reply
Willy 9 juli 2021 - 9:30 pm

Leuk hoor

Reply

Laat een comment achter