Hou jij van museum bezoek? Dan hoef je je ook in Parijs niet te vervelen, want Parijs is natuurlijk meer dan de Eiffeltoren, Versailles en de klassieke highlights. Parijs is een veelzijdige en inspirerende stad. En er zijn veel leuke en interessante musea. En ook al hoef ik niet elk museum in een stad in, deze twee musea in Parijs zijn zeker de moeite waard.

Museum Centre Pompidou
Eind jaren 80 zat ik op de modevakschool en daar hoorde natuurlijk een schoolreisje naar Parijs bij. Want we moesten natuurlijk even gluren en inspiratie opdoen bij de concullega’s in Parijs. Vooral omdat we toen waarschijnlijk nog dachten zelf beroemde modeontwerpers te worden. Onze tekenlerares had ons ook gesommeerd om vooral het Centre Pompidou te gaan bekijken, wat we braaf deden. Vanwege tijdgebrek hebben we het gebouw alleen van buiten bekeken, want we vonden het te duur om naar binnen te gaan.


In 1977 werd het Centre Pompidou geopend. De Franse president George Pompiou wilde graag een groot centrum voor allerlei soorten moderne kunst. Het gebouw is bekend om de gekleurde buizen aan de buitenkant. De architect wilde het gebouw optisch binnenstebuiten keren. Behalve de rode roltrappen, zie je ook de blauwe luchtpijpen, groene waterbuizen, gele elektriciteit buizen en witte ventilatiekanalen.
Restaurant Georges
Dankzij social media weet ik nu dat je ook gratis naar boven kan. Niet via de lange rijen voor de hoofdingang. Aan de linkerkant van het gebouw is een lift naar restaurant Georges, en als je daarmee omhoog gaat kom je er ook. Je komt niet in het expositie gedeelte, maar kunt wel van het uitzicht genieten over Parijs. En dat wil je! Daarna met de open roltrap weer naar beneden.

In het Centre Pompidou is het museum van de moderne kunst. Er zijn tentoonstellingen, lezingen, theater, dans, films en sculpturen. Ook hier een vaste en een tijdelijke expositie. Het beste koop je kaartjes van te voren, dat scheelt de lange wachtrij. Misschien zit je er niet op te wachten, maar er komen ook veel kinderen. Onder de 26 jaar mag je gratis het museum bezoeken. Heb je plannen om binnenkort naar Parijs te gaan, dan moet je opschieten om het nog te gaan bekijken. Vanaf eind 2025 gaat het gebouw vijf jaar dicht voor renovatie.
Museumjaarkaart
In Nederland maak ik graag gebruik van mijn museumjaarkaart. Soms heb ik ook geen behoefte om uren in een museum te vertoeven en alles uitgebreid te lezen. Dan vind ik het wel fijn, dat ik naar binnen kan lopen, mijn kaart te scannen en op mijn eigen tempo door het museum te dreutelen. En dat als ik het niets vind, ik ook weer zonder spijt het pand kan verlaten. In het buitenland is dat wel anders. Dan moet je het volle pond betalen en dan baal je, als er eigenlijk niks aan is. Maar soms loop je een museum in waardoor je aangenaam wordt verrast.

Museum 59 Rivoli
En dat gebeurde in het gratis toegankelijke 59 Rivoli. Na de knalgele voordeur op 59 Rue Rivoli vind je een zes verdiepingen tellend museum, waar nog onbekende kunstenaars werken en exposeren. Verwacht geen georganiseerd museum, maar je neemt eigenlijk bij de kunstenaars een kijkje in hun atelier . En dan in een heleboel ateliers bij elkaar.


De geschiedenis van 59 Rue Rivoli
In het pand is ooit een bank geweest, maar deze stond al 15 jaar leeg. De drie kunstenaars Kalex, Gaspard en Bruno, alias de KGB :-), besloten het pand in 1999 te kraken. Toen de deur was open gebroken kwamen er meerdere kunstenaars helpen puinruimen. Natuurlijk was de gemeente hier niet blij mee, maar ze hadden de steun van de media en de kandidaat burgemeester. Die had ze beloofd, dat als hij werd verkozen, ze legaal in het pand mochten blijven. En zo geschiedde.


Wat ga je zien in dit museum?
Als je het pand binnenloopt valt al meteen op dat er geen plekje onbenut is gelaten. Grote muurschilderingen langs de wanden van het trappenhuis afgewisseld met gekke sculpturen en zwevende vliegtuigjes vanaf de zolder. In het pand zijn 30 ateliers, de helft voor vaste kunstenaars, de andere 15 kunnen gewisseld worden. Elke kamer heeft een eigen uitstraling en het is ook leuk om de kunstenaars lekker bezig te zien. Ze hebben een muziekje op en zijn lekker aan de gang. Over muziek gesproken: van september tot juni zijn er in het weekend muziekevenementen. Check daarvoor hun website.



Hoe kom je er?
Wij kwamen bij het museum al wandelend vanaf het Louvre, wat er vlak bij ligt. 59 Rivoli ligt aan de Rue de Rivoli, en al vanuit de verte valt de gevel op. En anders zie je wel de niet te missen gele deur. Neem een metro die stopt bij Châtelet Les Halles en dan is verder Google je vriend. Het is dan nog vijf minuten lopen. Hou er wel rekening mee dat er geen lift is, maar als je aan het rondkijken bent, heb je er geen erg in dat je al op de zesde verdieping bent. Zoals gezegd is het kunstgebouw gratis te bezoeken, maar mocht je een donatie willen doen, dan wordt dat zeer gewaardeerd en staat er een pot bij de deur.


