Home » De Rundetaarn in Kopenhagen, die je “moet” bezoeken

De Rundetaarn in Kopenhagen, die je “moet” bezoeken

door Charlotte

Als ik op reis ben en in een andere stad rondloop, zoek ik het graag hogerop. Zo ook in Kopenhagen. Daar is midden in het centrum de Rundetaarn of Ronde Toren. Ik wil verder niet dwingend zijn hoor, maar in dit geval gebruik ik toch “moet” in de titel. Want deze toren is op zijn eigen wijze heel bijzonder. Als je in Kopenhagen bent, zou ik hem zeker op je wensenlijst zetten.

slakkegang rundetaarn
De spiraalvormige helling

Rundetaarn

De Rundetaarn of Ronde toren is een heel speciale toren. Dat zie je niet als je buiten staat, maar wel als je naar binnen gaat. Want in plaats van trappen die je moet beklimmen om naar boven te komen, is er een 192 meter lange en 4,5 meter brede spiraalvormige gang. Deze spiraal kringelt 7,5 keer rond de holle kern van de toren, en je kan alleen via deze gang naar boven toe. Onderweg heb je dan toegang tot de bibliotheek, de kloketage die ook gebruikt wordt als expositie ruimte, en de trap naar het observatorium. De Rundetaarn is bijna 35 meter hoog.

De geschiedenis van de Rundetaarn

In 1637 gaf de koning van Denemarken, Christiaan IV opdracht om het Trinity complex te ontwerpen. Hier moest een kerk, een Universiteitsbibliotheek en een sterrenwacht in komen. Hans van Steenwinckel de Jonge, een Deense bouwmeester, die ook al Slot Rosenborg en Frederiksborg had ontworpen, ging er mee aan de slag en vanaf 1642 is de toren in gebruik.

Rundetaarn Kopenhagen
De Rundetaarn aan de Købmagergade in Kopenhagen

Via de helling naar boven

Als je de Rundetaarn binnenkomt, loop je al meteen de brede helling op. Het is een goede oefening, want je kuiten beginnen meteen te protesteren. Even doorbijten dus. Wat dat betreft waren ze in de vroegere jaren van de Rundetaarn een stuk slimmer, in die tijd gingen ze wel eens te paard naar boven. Niet alleen de Koning, maar ook Tsaar Peter en zijn Tsarina gingen niet lopen. Er zijn zelfs verhalen dat zij met een koets getrokken door paarden naar boven gingen, maar die zijn misschien lichtelijk overdreven.

Saillant detail

In de Rundetaarn is er ook rekening gehouden met het feit dat bezoekers ook wel eens naar het toilet moeten. Dus kwamen er twee latrines in de kerktoren. Eén voor de astronomen bovenin, en één bij de bibliotheek. Ze zijn niet meer in gebruik, maar een kijkje nemen kan nog wel. De geur op de pot was verre van aangenaam, vandaar dat er tegelijkertijd een pijp werd gerookt. Als je naar het plafond kijkt, realiseer je je, dat Hans Christiaan Andersen, de beroemde schrijver, hier ook wel eens een pijp heeft gerookt.

Via kanalen werd het afval uit de latrines afgevoerd naar een afgesloten tank onder de kerktoren. In 1865 werd hij schoongemaakt en werd er gezegd dat dit waarschijnlijk al 50 tot 60 jaar niet was gedaan. In 1921 werd de tank nogmaals geleegd en kwamen er watertoiletten in de Rundetaarn. Wat overbleef is een authentiek kijkje in het verleden, met de bruine aanslag van de pijpenrook, die door het witte van het pleisterwerk heen schemert.

Kopenhagen view
Uitzicht over Kopenhagen vanaf de Rundetaarn

Het Observatorium en het Planetarium in de Rundetaarn

Het observatorium is het oudste nog functionerende van Europa. Koning Christian IV wilde dat er een observatorium zou komen, waar de astronomen van de Universiteit gebruik van konden maken en, niet gehinderd door de lichten van de stad, het heelal in konden kijken. De sterrenwacht is tot 1861 altijd gebruikt door de Universiteit van Kopenhagen, maar nu mag iedereen een bezoekje brengen. De telescoop die er nu staat is uit 1929 en vergroot het heelal tussen de 80 en 450 keer. Bijna aan het eind van de gang naar boven, hangt het Planetarium. Hierop kun je de actuele stand van de planeten van het moment zien.

Het uitzicht

Het laatste stukje naar boven is geen helling meer, maar een trap. Je komt dan uiteindelijk op een 360 graden platform, waar je een fantastisch uitzicht over Kopenhagen hebt. Je kunt bij helder weer zelfs een stuk van Zweden zien. Op het platform bevindt zich ook een kleine kiosk, daar kun je in het zomerseizoen een ijsje kopen. Dan is het dubbel genieten. Wil je weer naar beneden, dan moet je even kijken of het licht op groen staat. Om tegenliggers op de smalle trap te voorkomen, moet je op groen licht wachten.

Even praktisch voor de Rundetaarn

  • De Rundertaarn is bijna het gehele jaar geopend.
  • In het winterseizoen ( oktober-maart ) alle dagen van 10.00-18.00 en op dinsdag en woensdag van 10.00-21.00.
  • In de zomer ( april-september ) elke dag van 10.00-20.00.
  • Volwassenen betalen 40 DKK en kinderen van 5-15 10 DKK
  • Ondanks dat het een helling is, is de toren niet makkelijk toegankelijk voor rolstoelen, er is geen lift
  • Hou er rekening mee, dat het erg druk kan zijn in de toren, en ondanks de ruime helling kan er toch een wachtrij zijn
  • Er worden in de zaal exposities gehouden, het aanbod vind je hier
  • Het adres is Købmagergade 52 A, 1150 Kopenhagen

Ik schreef het al, ik ben fan van torens, dus wil je over andere torens lezen, kijk dan op Charliestravels.nl

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter