Home » Pipowagen Todo se Pasa, de leukste overnachting in Sauwerd

Pipowagen Todo se Pasa, de leukste overnachting in Sauwerd

door Charlotte

Vorige week vroeg Simone van Papertravels of ik zin had om naar Groningen te komen voor een nachtje in een pipowagen. Nou is dat bij mij niet tegen dovemans oren gezegd, dus bij wijze van spreken stond de tas al klaar in de gang. Donderdagmiddag in de auto gesprongen en richting Groningen gereden. En werden het zelfs twee nachtjes.

Het heeft gevroren
Het heeft gevroren

Iets later dan gepland kwam ik aan in het dorpje Sauwerd, waar de pipowagen staat. Als je het dorp in rijdt moet je goed opletten, want als je navigatie er vlak voor het moment suprême mee stopt, ben je het kleine weggetje, de Laanweg, zo voorbij. Gelukkig zag ik in een flits Simone lopen en kon ik even verderop keren. Als je dan de Laanweg inrijdt is er na ongeveer 50 meter een kleine parkeerplaats met houtsnippers. En de boerderij rechts waar je je moet melden.

Paardjes Sauwerd
De paardjes horen bij de boerderij

Todo se pasa

Als je door het hek stapt, voelt het alsof je een andere wereld binnenloopt. De twee paardjes naast de boerderij kijken je nieuwsgierig aan. Aangezien Simone al was ingecheckt konden we meteen naar ons plekje lopen. Al bij de eerste aanblik van de oude circuswagen maakt mijn hart een sprongetje. Wat is dit ontzettend leuk!!

De houtkachel van de pipowagen

Over een paadje loop je door de tuin langs een enorme berg drogend hout. Dat is niet voor niks blijkt even later. Want behalve die houtkachel is er geen verwarming in de wagen, dus er gaat best veel hout doorheen. Als je de tuin inloopt ruik je al meteen de geur van brandend hout. Na mijn reizen van buiten Europa staat deze geur synoniem voor intercontinentale reizen. Omdat er in veel landen nog veel hout wordt gebruikt voor de kachel of om op te koken. Vooral in zuidelijk Afrika gebeurt dat heel veel, dus ruik ik brandend hout, schiet ik in de “reis modus”.

Wakker door de zon
Wakker worden door de zon

Een taakje tijdens je verblijf

Voordat de gasten komen zorgen Joost en Geertje, de eigenaren, er voor dat de kachel lekker brandt. Als je dan de wagen binnenloopt is het er aangenaam warm. Daarna is het zaak voor de gasten zelf , om de kachel brandende te houden en gedurende het verblijf werden we daar steeds beter in.

Hout halen
Hout halen

De wagen is behalve heel knus, ook heel efficiënt ingericht. Voorzien van alle gemakken zoals een kleine keuken, een eettafel, een klein zithoekje en aparte slaapruimte. Wij hebben niet echt gekookt, maar als je dat wil kan dat prima. Er is een vierpits gasstel en een oven. De houtkachel is het centrale punt van de wagen en dat is vooral handig als je daar in deze tijd je warmte vandaan haalt.

Als je gaat slapen gaat de kachel natuurlijk langzaam uit. Dat betekent dat het snel afkoelt en wij hadden ook nog een nacht met vorst. Dat zorgt er wel voor dat je wakker wordt in een sprookjeswereld. Met bevroren gras en een mooi zonnetje als je het gordijntje opzij doet. Nadeel is wel dat je voor het toilet en de badkamer naar het hoofdgebouw moet lopen. En dat is vooral ’s nachts wel een dingetje. Maar wij gingen solidair met z’n tweetjes en dat heeft dan ook wel weer wat gezelligs. Bovendien kun je genieten van de prachtige sterrenhemel omdat er amper lichtvervuiling is.

Van het padje
Van het padje zijn is hier helemaal niet erg

Wandelen in de omgeving

Wij zijn een dagje gaan wandelen om het Lauwersmeer bij Lauwersoog, waar later een blog over volgt, maar ook de omgeving is leuk voor een wandeling. Je zit bijvoorbeeld dicht bij Winsum en ook Groningen is maar op 30 kilometer afstand. Als je richting “huis” keert, kun je Joost appen, dan maakt hij de kachel vast voor je aan. Maar wij waren daar ondertussen zelf al zo handig in geworden, dat we dat niet hebben gedaan. ( Oh nee, we waren zijn telefoonnummer vergeten…)

Theetje in de tuin
Theetje in de tuin

Na ons dagje wandelen, konden we heerlijk in de tuin nog even genieten van het zonnetje. Wat zal het hier mooi zijn als alles in bloei staat. Wij zijn twee nachtjes geweest in de heerlijke pipowagen. En het was er zo relaxed dat het langer leek. Geen televisie, klein beetje social media en verder samen voor het eten zorgen, lekker eten en weer eens andere gesprekken dan anders. Geboekt via airbnb, en een enorme aanrader als je eens een paar nachtjes lekker weg wil in eigen land. En denk je het kan mij nog niet gek genoeg zijn, kun je ook nog een overnachting boeken in de yurt, die ook op het terrein staat.

Check hier alle andere posts over wandelen in Nederland.

Sharing is caring!

You may also like

6 comments

Ans 22 maart 2021 - 10:00 am

Wat ziet ook dit uitje er weer bijzonder uit!
Ook heel fijn de link op je Facebook zodat het voor mij makkelijker is om je mooie foto’s en leuke belevenissen te zien en te lezen.

Reply
Charlotte 22 maart 2021 - 11:43 am

Dankjewel Ans, leuk dat je het leest!

Reply
Anita 22 maart 2021 - 7:28 pm

Hoi Charlotte wat leuk om te lezen, maar ook om ideetjes op te doen.
Ik ga dit wel volgen

Reply
Charlotte 22 maart 2021 - 8:57 pm

Leuk hoor Anita, er gaan zeker nog veel meer tips volgen.

Reply
Evaline 24 maart 2021 - 4:20 pm

Klinkt heerlijk, maar ook brrrrr… Koud!!

Reply
Charlotte 24 maart 2021 - 7:14 pm

Jaaaaa maar ook zo leuk!!!!!!

Reply

Laat een comment achter