Home » De Lumineuze Nachten maken Kasteel de Haar magisch

De Lumineuze Nachten maken Kasteel de Haar magisch

door Charlotte

Dat ik fan ben van Kasteel de Haar zal geen verrassing meer zijn. Ik loop er graag een paar keer per jaar naar binnen. Genietend van de mooie tuinen, maar soms ook een rondje door het kasteel zelf. En nu heb ik toch iets leuks gezien, dat wil ik echt met je delen: De Lumineuze Nachten. Eigenlijk moet ik er niet teveel over vertellen, je moet je gewoon laten verrassen!

De Lumineuze Nachten bij Kasteel de Haar

Wat zijn de Lumineuze Nachten

De Lumineuze Nachten op kasteel de Haar is een magische wandeling door de tuinen rondom het kasteel. Het is een route van ongeveer 2,5 kilometer en tijdens de wandeling hoor je een verhaal over kasteel de Haar en zijn bewoners. Het verhaal wordt ondersteund door lichtprojecties op het kasteel en op beschikbare muren. Je kijkt echt je ogen uit! Ook in de tuin rondom het kasteel wordt er van alles uitgelicht door sprookjesachtige lampen en kaarsjes.

Lindert de verteller

Het verhaal wordt verteld door Lindert. Lindert is de oudste boom in de tuin van Kasteel de Haar. Hij vertelt je het verhaal als een sprookje. Hij is niet voor niets uitgekozen om het verhaal te mogen vertellen, want hij heeft een prettige warme stem. Zoiets als de stem van Jan van Veen, de man die de gedichten voorlas bij het radioprogramma Candlelight. Ergens ver in de vorige eeuw luisterde ik daar naar en ik kom er net achter dat dit nog steeds kan.

De Lumineuze Nachten in 2022

Vorig jaar had ik op Facebook al voorbij zien komen dat de Lumineuze Nachten in kasteel de Haar waren. Ik zag leuke plaatjes voorbij komen dus ik werd nieuwsgierig. Maar ja, had ik zin om in de regen door het park te lopen? Niet echt, dus ik had van te voren geen kaartje gekocht. En toen was daar die dag, waarop het droog zou zijn. Ik had gegeten en ik dacht: doe eens gek, laat ik kijken of er nog een ticket is. Ik had mazzel en kon mijn kaartje reserveren. Daarna ben ik op de fiets gestapt en naar Haarzuilens gefietst.

Lumineuze Nachten
Luisterend naar het verhaal van Kasteel de Haar

Wandelend door een sprookje

Zodra je binnen de kasteelmuren komt begint het sprookje. Je wordt welkom geheten namens de baron en de barones en langs de wensput loop je naar het kasteel. Over het hele kasteel zie je de eerste projectie. Het verhaal gaat over de verbouwing en alle dingen die de baron en de barones aan het vervallen kasteel hebben verbouwd: warm en koud stromend water, centrale verwarming, elektriciteit, een Turks bad, een hypermoderne keuken en zelfs een personenlift. Daarna loop je weer verder naar de volgende projectie, voor weer een volgend magisch verhaal.

Kasteelvijver de Haar
De kasteelvijver in magisch licht

De wandeling gaat verder tussen de bomen door. Die zijn mooi verlicht en hetzelfde deuntje begeleidt je op je ontdekkingstocht. De combinatie van de muziek en de verlichting maakt het een magische beleving. Om elke hoek zie je weer iets bijzonders. En wordt er weer een ander verhaal verteld. Tussendoor kun je ook nog iets drinken en eten bij een gezellig ingerichte tent. De glühwein en warme chocolademelk met slagroom horen natuurlijk bij zo’n magische winterse avond. Het kasteel zelf kun je tijdens de Lumineuze Nachten niet in. Maar dat wordt buiten ruimschoots goed gemaakt.

Even praktisch

Ik ga natuurlijk verder niets verraden. Dit is een ervaring die je echt zelf moet gaan beleven! Dat is mijn grootste tip. Verder hieronder nog een paar kleine praktische tips:

  • De Lumineuze Nachten zijn dit jaar van 7 december 2023 tot 7 januari 2024 op Kasteel de Haar
  • Met de feestdagen zijn ze gesloten, check dit voor de zekerheid ook op de website
  • Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens
  • De lengte is 2,5 kilometer lang en tijdsduur is tussen de 60 en 90 minuten
  • Ticktets koop je hier online
  • Parkeertickets zijn 10.- euro, op de fiets gaan loont dus de moeite
  • De Lumineuze Nachten zijn ook met een rolstoel te bezoeken
  • Wees er snel bij, de tickets gaan hard!

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Gerdi 10 december 2023 - 5:39 pm

mooooooi Lotte.

Reply
Charlotte 12 december 2023 - 7:27 pm

Ja echt heel bijzonder!

Reply

Laat een comment achter