Home » Noorderpark Ruigenhoek, wandelen in een schilderij

Noorderpark Ruigenhoek, wandelen in een schilderij

door Charlotte

Elke keer als ik over de Zuilense ring naar huis rij, kijk ik verlangend naar de uitgestrekte weilanden die je aan de oostkant van Utrecht ziet liggen. Vandaag besloot ik om daar eindelijk eens te gaan wandelen. Een aantal weken geleden startte ik mijn wandeling vanuit Groenekan en dat leek me ook vandaag een prima plek om mijn auto te parkeren. Vandaar liep ik via de Ruigenhoeksedijk de Ruigenhoekse polder in.

korenmolen Geesina
Korenmolen Geesina langs de Ruigenhoeksedijk

Wat is Noorderpark Ruigenhoek?

Noorderpark Ruigenhoek is een mooi natuur- en recreatiegebied aan de rand van Utrecht. Het is een afwisselend gebied. Hier vind je polderlandschap afgewisseld met bos en verstrooid over het landschap liggen nog verschillende forten en bunkers. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinie. Wist je dat de Hollandse Waterlinie in hetzelfde rijtje staat als de Chinese Muur, de Komodo eilanden en de Prambanan, de Taj Mahal , Schokland en de Macchu Picchu?! De Hollandse Waterlinie bestaat uit de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Met de bouw van dit grootste rijksmonument van Nederland is men begonnen in 1815. Het bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen. In Noorderpark Ruigenhoek liggen drie forten: Fort de Gagel, Fort Blauwkapel en Fort Ruigenhoek. Over het hele landschap liggen de kazematten, de schuilplaatsen van de soldaten, verdeeld. Samen met het sluisje en de loopgraven bij Fort Ruigenhoek vormen ze een systeem dat Nederland beschermde tegen vijandelijke troepen. Er werd een gedeelte van Nederland onder water gezet, zodat het onbegaanbaar werd voor soldaten en te ondiep voor boten.

Fort Ruigenhoek
De achterkant van Fort Ruigenhoek

Wandelen in Noorderpark Ruigenhoek

Mijn auto parkeerde ik dus weer op de parkeerplaats onder de brug bij Groenekan. Alleen nu ging ik de tegengestelde richting in. Ik steek de overweg van de trein Utrecht-Hilversum vv en de Koningin Wilhelminaweg over en zie dat daar paaltje 19 staat. Het begin van de Ruigenhoeksedijk is tevens het echte begin van mijn wandeling. Ik twijfel of ik meteen tussen de weilanden door ga lopen, maar ga toch eerst rechtdoor. Dat was een goede beslissing.

Korenmolen Geesina

Al heel snel kom ik namelijk aan de rechterkant korenmolen Geesina tegen. Deze korenmolen, destijds met de naam De Groene Kan, is gebouwd in 1843. Hier werd het graan voor het brood voor de dorpsbewoners gemalen. In 1900 werd er aan de molen een machinekamer gebouwd, met een zuigasmotor die de molen aandreef. Na een restauratie in 1939 werd er weer op de wind gedraaid, en kreeg de naam van de molenaarsvrouw: Geesina. Zij had mede door haar zuinigheid en vlijt, genoeg geld gespaard om de molen te laten restaureren.

En weet je wat nou zo leuk is. Op zaterdag is de molen open. Dan kun je er meel kopen, maar ook onder begeleiding van een vrijwilliger het trapje naar de stelling beklimmen. Helaas draaien de wieken van de molen op het moment niet. Nadat eerst de romp gedeeltelijk opnieuw gemetseld moest worden, bleken ook de roeden van de wieken te moeten worden vervangen. Gelukkig heeft het Utrechts Landschap de molen nu in bezit en gaat deze reparatie hopelijk in 2024 uitgevoerd.

Fort Ruigenhoek

Aan het einde van de Ruigenhoeksedijk (wandelpunt 44) kom ik aan de achterkant van Fort Ruigenhoek. Ik sla rechtsaf en denk ik loop er wel even om heen. Dat wordt een wat ruimere omweg. Ik kom een verlaten zwembad tegen, en mijn wandelpad gaat nu echt tussen de weilanden door. Helemaal niet erg, want er is een waterig zonnetje en de temperatuur ligt rond het vriespunt. Ik verbaas mij wel over de koeien die nog lekker in de weilanden staan.

Noorderpark Ruigenhoek
Een Hollands schilderij

Fort Ruigenhoek is gebouwd in 1869. Het sloot de toegang af via de Ruigenhoeksedijk en moest de kade verdedigen tussen twee inundatiekommen. Het fort is uitgebouwd tot infanteriesteunpunt. Binnenin is een bomvrije kazerne met stormtrap met toegang tot het dak. Wil je dit een keer bekijken, dan kan dat. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het fort en geeft af en toe rondleidingen.

Tussen de weilanden door

Het is een prachtige wandeling. Het voordeel is dat ik op het fietspad kan lopen. Ondanks de nachtvorst begint de zon zijn best te doen en is het land behoorlijk modderig na alle regen van de afgelopen weken. Aan het einde van dat pad (pt 48) ga ik linksaf, en vervolg de weg tot aan (pt 47) ook daar ga ik linksaf. Bij het bruggetje van punt 46 doe ik dat opnieuw. Ik krijg de keuze tussen verhard of onverhard. Ik ben wel nieuwsgierig of ik misschien nog vogeltjes tegen kom dus ik ga langs het water. Helaas de vogeltjes zijn gevlogen.

pompoenen kraam
Zo leuk dat je zelfs kan shoppen in de Ruigenhoek

Ik zie dat ik langzaam weer de neus richting Overvecht heb. Precies dat gebied wat ik normaliter uit de auto zie. Ongemerkt loop je best een eind weg. Wat me opvalt is dat er best veel mensen in dit stukje wandelen. Heel begrijpelijk want het is er heel mooi en wijds. En dat zo dichtbij Utrecht. Daarom doet Noorderpark Ruigenhoek zijn naam eer aan als: de grootste achtertuin van Utrecht.

Langs de kazematten

Bij wandelpunt 45 besluit ik weer een beetje de richting van de auto op te lopen. Dit stukje herken ik in ene van een eerdere fietstocht. Hier staan meer bomen en een aantal kazematten. Dan hoor ik het fluitje van een ijsvogel, maar hij laat zich niet zien. Ik snap niet dat ze het geen pestkopjes hebben genoemd. Op een paadje tussen het water kom ik in ene weer aan de andere kant van Fort Ruigenhoek uit. Maar eerst moet ik nog even door een weiland baggeren.

Helaas kan ik vandaag niet op het terrein van het fort, dus ik wandel maar gewoon verder. Ik kom weer uit bij punt 44 en besluit nog een extra slingertje te maken . Dus in plaats van rechtdoor op de Ruigenhoeksedijk ga ik weer rechtsaf een wandelpad op. Dit pad slingert zich ook weer richting Overvecht. Dus uiteindelijk moet ik ook weer richting Groenekan.

Pancake in the Park!

Na zo’n lekker stukje wandelen is het fijn om even wat te drinken. Ik kom een heel leuk restaurantje tegen: Pancake in the Park! Leuk ingericht met gele en roze stoeltjes. Je kunt er zelfs op een schommel zitten in plaats van op een stoel. En in de zomer heerlijk op het terras. Na een warme chocomel met slagroom loop ik nu echt terug richting mijn auto.

paard en wagen
Dit is toch echt een Oudhollands plaatje

Even praktisch

  • Parkeren kan onder de brug bij Groenekan of op een van de andere gratis parkeerplaatsen aan de rand van Noorderpark Ruigenhoek
  • Er is op verschillende plekken horeca
  • Het ligt aan je route, maar je kunt ook een mooie wandeling maken met de rolstoel
  • Honden zijn niet overal toegestaan

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter