Home » Valencia: zeven leuke tips voor een citytrip

Valencia: zeven leuke tips voor een citytrip

door Charlotte

Valencia is de ultieme bestemming voor een citytrip. Juist in het najaar en de winter lijkt het wel of iedereen behoefte even aan een citytrip of korte vakantie. Even lekker weg voordat we weer de komende wintermaanden onder een kleedje op de bank duiken. Weliswaar met een goed boek en een kopje thee, maar wel weer aan huis gekluisterd. Ik ben daarop geen uitzondering hoor. En toen ik onverwacht toch met Simone mee kon naar Valencia was ik echt super blij. In deze blog geef ik je graag mijn zeven leukste tips om te doen.

Valencia
Valencia, Placa d’Ayuntamiento

1. Ontdek het oude centrum van Valencia

Gelukkig is Valencia een heel compacte stad. Ben je namelijk op citytrip, dan wil je zo veel mogelijk zien en doen. In het oude centrum van Valencia kijk je echt je ogen uit. Er staan fantastische mooie gebouwen. En het leukste is, ze staan allemaal op loopafstand. De eerste dag raakten wij een beetje de weg kwijt. In ons enthousiasme gingen we dwalen door de leuke kleine straatjes. Met als gevolg dat we met een enorme omweg terug naar ons appartement liepen. Terwijl we met een klein tussendoor steegje er binnen een paar minuten hadden kunnen zijn. Let op: je GPS werkt niet in de oude stad!

Maar dat heeft juist zijn charme. Mijn eerste tip is dus, doe goede wandelschoenen aan en ga je neus achterna. Je merkt vanzelf als je het centrum uitloopt. Je ziet de bebouwing veranderen. Maar dan ga je gewoon met een zwierige zwaai de volgende straat weer terug.

2. Bezoek de kathedraal en beklim de Torre del Micalet

Waar ter wereld ik ook ben, vind ik het altijd fijn om even een kerk binnen te lopen. Even de sfeer proeven, een rondje lopen, mij verwonderen over de rijkdom, en natuurlijk ook even een kaarsje opsteken. Simone is daar dan weer niet zo van, maar we zijn dit keer wel samen de kathedraal in gegaan. We hadden al een paar keer de lange rijen voor de ingang zien staan, dus waarschijnlijk was dit de moeite waard.

plaza de la reina
Placa de la Reina en de Cathedral de Valencia

Op onze laatste dag zagen we dat de rij een stuk korter was, dus we zijn aangesloten. Voor 9.00 euro pp mag je naar binnen en krijg je er een gratis audiotour bij. De kathedraal is best groot als je alle informatie tot je wil nemen. Dan ben je er wel even bezig. Je kunt ook net als wij doen. Op je gemakje een rondje lopen en de audiotour weer ongebruikt inleveren ;-). Wat ik echt heel gaaf vond was de beklimming van de Torre del Micalet.

Torre del Micalet

De Torre del Micalet is de toren van de kathedraal. Je kunt de rij voor de kathedraal ontwijken en linksaf naar binnen gaan. Daar kun je in de rij voor de beklimming. Maak je geen zorgen, de rij hoeft geen belemmering te zijn. Aangezien er maar één wenteltrap in de toren is, werken ze met stoplichten. Dus je moet even wachten tot het groen is. Dan koop je een ticket voor 2.50 euro en kun je aan de beklimming beginnen. Er zijn 207 treden! Maar als je die overleeft, kun je genieten van het prachtige uitzicht op Valencia. Let wel op hoe laat het is, want als de klokken gaan beieren….. Je mag net zo lang boven blijven als je wil. Maar pas als het stoplicht weer op groen is, kun je de trappen weer afdalen.

3. Markthal Mercado Central de Valencia

Natuurlijk kun je niet om “de grootste markt voor verse waren van Europa” heen. De markt is meer dan 100 jaar oud en heeft een oppervlakte van 8000 m2 en meer dan 1.200 kraampjes. Je kijkt naar de mooi ingerichte kraampjes met producten uit alle windstreken rondom Valencia. Maar je moet ook regelmatig even naar boven kijken. De markt bevindt zich namelijk in een prachtig Modernistisch gebouw.

Kijk vooral naar de opvallende koepels en bogen van het plafond, waarvan de middelste wel 30 meter hoog is. Deze zou niet misstaan in een kathedraal. Ook de ramen zijn echt wat aandacht waard. Laat je verrassen door de mooi ingerichte kramen en proef hier en daar de aangeboden tapas. Je mag niet knijpen in de groenten en fruit, dus handjes op de rug en verbaas je over de grote variatie aan bijvoorbeeld bonen. Maar ook het mooie fruit, de meest bijzondere vis en schaaldieren, worstsoorten, groenten en wat verder nog ter tafel komt.

4. Atenea Sky bar

In de aanloop van onze citytrip naar Valencia was ik al een beetje aan het gluren op Instagram. Daar zag ik een mooi filmpje van het Plaza del Ayuntamiento. Dat wilde ik natuurlijk met mijn eigen ogen bekijken. We ontdekten het juiste adres van de Atenea Sky bar. Zorg dat je slimmer bent dan Simone en ik. We wilden een drankje gaan drinken en wat lunchen. De mevrouw bij de ingang zei dat dat niet mogelijk is. We moesten 8.00 euro betalen om met de lift naar acht hoog te gaan. Om er vervolgens boven achter te komen, dat zowel een drankje als lunchen geen probleem was. Pas thuis lees ik dat ze de prijs van de lift er gedeeltelijk van af halen als je wat eet. Maar dat is bij ons niet goed gegaan.

atenea sky bar
Genieten van het uitzicht bij Atenea Sky Bar

De dure entree vergaten we toen we boven uit de lift stapten. Atenea Sky is een restaurant annex cocktailbar. Je kunt er heerlijk eten op een groot terras en ’s avonds is er een DJ. Maar het mooiste is het 360 graden uitzicht op Valencia. Je kunt zelfs nog naar een hoger gelegen terrasje waar een grote schommelstoel staat. Een heerlijk plekje dus om gedurende de dag even de drukte van Valencia beneden je te laten. En onder het genot van een hapje en/of drankje te genieten van de stad, zonder dat je daar veel traptreden voor moet betreden.

5. Doe een foodtour

In Valencia wil je het liefst ook zoveel mogelijk uitproberen en genieten van alle verschillende smaken, gerechtjes en leuke plekjes. Want echt, die zijn er genoeg. Maar hoe maak je nou een goede keuze? Thuis hadden we al een tapastour geregeld bij Goodfood Valencia. Want ben je maar vier dagen in zo’n stad, dan wil je wel meteen de juiste keuze maken. En hoe fijn is het dan om op deze leuke manier verschillende restaurantjes te proberen. Overal iets te kunnen eten en drinken. En je geen zorgen te hoeven maken over de praktische dingen als reserveringen, en de juiste gevarieerde keuze.

6. Huur een fiets in Valencia

Voor ons Nederlanders is Valencia de ultieme stad. Misschien wil je niet overal ter de wereld op een fiets stappen, vanwege de veiligheid, in Valencia kun je dat prima doen. De stad is helemaal ingericht op fietsers en de fietspaden liggen over het algemeen naast de rijbaan. Het is wel de bedoeling dat je achter elkaar aan rijdt en niet het hele fietspad confisqueert.

Ook is het eenvoudig om een fiets, e-bike of step te huren. Laat je bijvoorbeeld informeren bij de receptie van je hotel, ze hebben vaak een goede deal met een verhuurbedrijf. In de binnenstad zie je ook overal bedrijfjes die je een leuk aanbod doen. Dit kan zelfs al per blok van twee uur. Het voordeel van een fiets is dat je dan ook richting het strand kunt om daar een wandeling te maken en te lunchen. maar ook het Turia park is leuk om doorheen te rijden.

Turia fontijn
De Fontijn van Turia

7. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Nog meer doen in Valencia? Bezoek ook de Stad van de Kunsten en Wetenschappen, oftewel in het Spaans: Ciudad de las Artes y las Ciencias. Maar daar heb ik je in een speciale blog al over verteld.

ciutat del artes valencia

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter