Home » Bezoek de Stad van de Kunsten en Wetenschappen in Valencia

Bezoek de Stad van de Kunsten en Wetenschappen in Valencia

door Charlotte

Zeg je Valencia, dan zeg je ook Ciudad de las Artes y las Ciencias oftewel Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Want wie kent er nou niet de futuristische gebouwen die deze “stad in de stad” zijn. Voor mij was het de reden om weer op citytrip naar Valencia te gaan. Ik was behoorlijk onder de indruk van de gebouwen, en ik vond het bijzonder om er te lopen en fietsen. Maar wat houdt het eigenlijk allemaal in?

stad der kunsten
Stad der Kunsten en Wetenschappen in Valencia

Ciudad de las artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias is echt iets waar je naar toe moet als je in Valencia bent. Ja inderdaad MOET. Want alleen al de gebouwen aan de buitenkant bekijken is indrukwekkend. Maar je kunt er ook veel dingen doen en bezoeken. Ik vind het een mooie tegenhanger van de oude gebouwen in de binnenstad van Valencia. Beide maken een citytrip in Valencia compleet.

Het onstaan van Ciudad de las Artes y las Ciencias

In 1989 zijn ze begonnen met de bouw van La Ciudad de las Artes y las Ciencias. De Valenciaan Santiago Calatrava was de architect. Valencia wilde het toerisme bevorderen en zijn project sloot daar mooi op aan. De stad van de kunsten en de wetenschap bestaat uit het Hemisfèric, het Museo de les Ciencias, L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic en het Caixa Forum Agora. Het complex ligt in het Jardin del Turia. Vroeger lag hier de rivier de Turia, maar nadat deze een ernstige overstroming had veroorzaakt in 1957, werd de rivier om de stad heen gelegd en ontstond in de rivierbedding dit mooie park. Het park is ongeveer 9 kilometer lang en wordt druk gebruikt om te fietsen, sporten en wandelen.

Hemisfèric Stad der Kunsten
Hemisfèric en Palau les Arts

Het Hemisfèric in de Stad der Kunsten

Het Hemisfèric is net als het Omniversum een 3D bioscoop. Het is gebouwd in 1998. In het gebouw bevindt zich een IMAX beeldscherm van 900 meter. Dit geeft je echt het gevoel dat je helemaal in de film zit. Zeker omdat je de films liggend moet bekijken. De hele dag door worden er films geprojecteerd, die je met een speciale 3D bril bekijkt. Daarmee kun je zelfs de taal van de film veranderen. De films zijn educatief en duren ongeveer 45 minuten. Als ik naar het gebouw kijk, dan zie ik er een levensgroot lieveheersbeestje in, maar het gebouw heeft als bijnaam “het Oog”.

Museo de les Ciencias Principe Felipe, het Wetenschapmuseum

Naast het Hemisfèric staat het Wetenschapsmuseum. Dit gebouw was klaar in 2000. Het is de grootste expositieruimte van Spanje. Ook dit is een heel apart gebouw, en verbeeldt een walvisskelet. In het museum zijn er verschillende interactieve tentoonstellingen. De benedenverdieping kun je zo bezoeken. Er zijn gratis toegankelijke tenstoonstellingen, een paar winkeltjes en, ook heel handig, toiletten. Je kunt er zelfs wetenschappelijke workshops volgen. Voor het museum zit een koffietentje met uitzicht op de ploeterende mensen op het water en het L’Umbracle.

L’Oceanogràfic

Het Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa. Het is gebouwd in 2003. De architect was de Spaans-Mexicaanse architect Félix Candela Outeriño. Hij overleed in 1997 en heeft zijn werk dus niet meer af gezien. In zeven verschillende zeeruimten leven 45.000 exemplaren van 500 verschillende soorten: dolfijnen, beluga walvissen, walrussen, zeeleeuwen en zeehonden, pinguins en haaien. Maar ook krabben, schildpadden, vissen en vogels. Ze laten hier ook zien hoe de dieren worden gevoederd.

Je kunt hier zelfs een dag dierentrainer zijn. Je wordt dan de hele dag meegenomen in alle processen van voederen tot trainen. Goed om dit ruim van te voren te reserveren, want er mogen maar twee personen per dag meedoen. Prijs is 225,- euro per persoon. Je kan ook een gewone rondleiding maken, die leidt je langs bijvoorbeeld de keukens waar het voer bereidt wordt en je mag de aquaria van boven af bekijken. Dit kost 12,- euro pp. En ben je echt dapper, dan kun je zwemmen met de haaien. Hiervoor moet je wel een duikbrevet hebben en stalen zenuwen! Oh ja, en een dikke portemonnee: 290,- euro pp.

L’Umbracle

Het Umbracle is een grote overdekte tuin van 17.000 m2 in twee delen. Aan de ene kant kun je hier wandelen tussen planten, palmbomen en bloemen uit het Middellandse Zee gebied en bijzondere sculpturen. Het andere gedeelte is een openluchtdiscotheek. In de zomer en ’s nachts kun je op het terras Mya een drankje doen in het maanlicht. Onder het Umbracle is de parkeergarage van de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het Umbracle staat er sinds 2000.

umbracle valencia
Het Umbracle in de Stad der Kunsten

Palau de les Arts Reina Sofia

Het Palau de les Arts is een van de grootste gebouwen in de stad van de kunsten: het operagebouw. Vanaf 2005 in gebruik voor verschillende voorstellingen van opera tot zarzuela. De binnenkant is bekleed met een donkerblauw mozaiek. Het gebouw is 75 meter hoog en heeft een oppervlakte van 40.000 m². Er zijn vier podia voor opera, muziek, ballet en theater. Als je vanaf de straat naar het gebouw kijkt, zie je een soort van grote tuin. De vraag is nog even of het gebouw een ineengedoken vogel of een helm moet voorstellen, maar een schip zou ook nog kunnen.

In de grote zaal zijn vier balkons en 1470 zitplaatsen. Er kunnen twee opera’s plaatsvinden, en in de drie na grootste orkestbak passen 120 musici. In het auditorio passen ook nog eens 1420 bezoekers. Het gebouw heeft verschillende tegenslagen gehad, er zijn overstromingen geweest en de tegeltjes van het mozaiek kwamen naar beneden, maar vooral het instorten van een tribune was een behoorlijke domper.

palau les arts
Palau les Arts Reina Sofia

Caixa Forum Agora

Dit gebouw is een multifunctionele expositieruimte. Er zijn voorstellingen en exposities, maar ook conferenties en shows. Het gebouw heeft de vorm van de maan en is donkerblauw. Het was het laatste gebouw dat in 2009 in La Ciudad geopend werd. Het is 88 meter lang en 66 meter breed. De hoogte is 70 meter en het heeft een oppervlakte van 6.500 m2 en er kunnen zo’n 6000 mensen in. Best imposant dus. Bijzonder is ook dat het dak van glas is.

De blauwe mozaiek is er opgebracht in trencadis, een mozaiekstijl die bekend is geworden door Antonio Gaudi. Ook dit gebouw heeft last gehad van een constructiefout, en dat resulteerde in een enorme lekkage in 2012. Gevolg was een sluiting van het Agora in 2015. In 2018 is er begonnen met een renovatie en in 2022 is het Caixa Forum Agora heropend. Voor 6.00 euro kun je er naar binnen.

Caixa Forum Valencia
Zicht op het Caixa Forum langs Museo de las Ciencias

Praktische informatie

Heb je nu ook zin om hier naar toe te gaan, dan heb ik nog wat tips voor je. Huur een fiets! En ben je nog slimmer, dan is dat een elektrische. Dat kost niet veel meer, en je kunt op een relaxte manier veel zien. Dan kun je de hele Jardin de Turia doorfietsen en ook vanuit de binnenstad ben je snel bij Cuidad de las Artes y las Ciencias. Dat geeft je weer extra tijd om daar door te brengen. Wil je een voorstelling of een film bezoeken dan is het handig om dit al van te voren te regelen. het scheelt je in de wachtrij staan en je bent verzekerd van een plekje. Dat kun je bijvoorbeeld hier doen.

Om alle gebouwen zie je ook veel water. Voor het Wetenschapsmuseum kun je een bootje huren of op een electrische sub rondvaren. Maar je kunt ook op een bankje zitten in het park rondom en genieten van het uitzicht op de architectonische hoogstanden.

ciudad de las artes y las ciencias
Museo de las Ciencias

Hier kun je meer lezen over mijn ervaringen in Spanje.

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Carool je neef 24 september 2023 - 9:45 pm

ik vind deze Spaanse gebouwen zo lelijk…..er zijn geen woorden voor.

Reply
Charlotte 25 september 2023 - 6:53 am

Ja dat mag natuurlijk. Ik vind het wel bijzondere gebouwen en leuk om te zien. En ze zijn een goede toeristische trekpleister dus dat doel is geslaagd voor de stad Valencia.

Reply

Laat een comment achter