Home » Schokland, eiland vol cultuur in de Flevopolder

Schokland, eiland vol cultuur in de Flevopolder

door Charlotte

In de afgelopen twee jaar ben ik nu twee keer op Schokland geweest. De eerste keer was toen Simone en ik hadden gelogeerd in het Westerkerkje in Steggerda. We waren alweer op weg naar huis, toen ik op de borden Schokland zag staan. Ik overtuigde Simone er van dat een extra stop een goed idee zou zijn. Helaas zaten we midden in de coronatijd en konden we het eiland alleen bekijken vanachter een groot hek, we maakten een wandeling over de dijk en kochten een beker warme chocolademelk en een bordje poffertjes bij een foodtruck.

Schokland
Zicht op Schokland vanaf de dijk

Dat vroeg om een herhaling, dus toen we terugreden na ons bezoekje aan de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest, besloten we om er nog een keer een pitstop te maken. Dit keer was het een beter idee. Het was halverwege de middag en het terras was open. Dus voor we op ontdekking gingen lieten we ons verleiden door een paar Schoklandse lekkernijen en koffie.

De geschiedenis van het eilland

Het is gek om je te realiseren dat Schokland in 1859 als woonplek verloren is gegaan aan het woeste water van de Zuiderzee, destijds nog niet beschermd door de Afsluitdijk. Door de regering werd toen bepaald dat de bewoners het eiland moesten verlaten omdat het te gevaarlijk werd. De ongeveer 600 inwoners verhuizen dan naar de vaste wal. De eerste bewoners woonden er trouwens al 12.000 jaar geleden.

Ze leefden van de jacht en de visserij. In de Middeleeuwen waren het voornamelijk boeren die op het eiland woonden. Door het omliggende hoge en woeste water leefden ze voornamelijk op terpen, die hun nog enige bescherming boden. In de zeventiende eeuw gaat er veel landbouwgrond verloren aan de zee en de bewoners stappen over naar de visserij, de scheepvaart en de handel.

Schiereiland Schokland

Het gebied rondom Schokland was een moerassig gebied, met stukken droog veenland, wat uitermate geschikt was voor de landbouw. Door het opkomende water werden er hele stukken weg geslagen en werd Schokland een schiereiland. En nog later werd het een eiland. Pas in 1942, toen de Noordoostpolder werd ingepolderd werd Schokland een eiland op het droge. Het is een hele bijzondere plaats, vanwege de archeologische restanten die er zijn gevonden. En het feit dat er menselijke restanten zijn gevonden die wel 10.000 jaar terug gaan. Om die reden is het sinds 1995 Werelderfgoed.

Werelderfgoed Schokland

Het Werelderfgoed Schokland laat zien dat er sinds de prehistorie mensen hebben gewoond. Het is een plek waar veel waardevolle bodemschatten zijn gevonden, die ook nog intakt zijn. Op het eiland zie je dat de Nederlanders altijd strijd hebben geleverd tegen het water. Soms wonnen ze, maar vaak ook verloren ze. Bewijs van dit leven is terug te zien in het opgegraven aardewerk en gereedschap. Resten van huizen en graven, kerkresten en een dijksysteem. Al deze dingen geven een beeld van de Schokkers van jager tot boer en eilander en polderbewoner nu.

Waar ligt Schokland

Schokland ligt aan de N352 tussen de dorpen Nagele en Ens. Het gebied wordt beheerd door stichting Het Flevolandschap. Langs de weg staan duidelijke borden die je naar de parkeerplaats leiden. Als je de auto of fiets hebt geparkeerd kun je langzaam terug stappen in de tijd en in de geschiedenis van het eiland.

De Waterstaatkerk uit 1834

Wat kun je er doen?

Als je het “dorpje” binnen wil, kom je eerst in een winkeltje. Daar koop je een kaartje of toon je je museumjaarkaart. Je krijgt een plattegrond, zodat je kunt zien waar je heen kan. Op Schokland bevindt zich een museum waar de geschiedenis van het voormalige eiland zichtbaar wordt gemaakt. Er zijn ook drie expositieruimten en een filmzaal. Jaarlijks komen er ongeveer 40.000 mensen naar het dorpje. Je kunt op eigen houtje rondlopen, maar ook met een rondleiding mee gaan. Dan krijg je natuurlijk meer waardevolle extra informatie.

Daarnaast kun je er ook hele mooie wandelingen en fietstochten maken. Deze routes zijn verkrijgbaar in de museumwinkel. Je kunt er zelfs voor 2,50 euro pp een fiets huren. En kom je dan weer terug dan strijk je neer op het terras van het museumrestaurant. Of je begint er net zoals wij.

Wandeling over Schokland

Wij hebben een heerlijke wandeling over het mooie stukje Flevoland gemaakt. Natuurlijk moest ik even de kerk in. Deze stamt uit 1834. De kerk die er eerst stond is in 1825 tijdens een stormramp verwoest. De nieuwe kerk werd gebouwd door Waterstaat, vandaar Waterstaatkerk. Naast de kerk vind je er een pastorie, restanten van een woonhuis, zoetwater reservoirs en verschillende gevonden artikelen. Zoals een propellor, een boot, grafstenen en restanten van de dijk.

Onze wandeling ging ook weer naar het huisje wat je in de verte op een terp ziet staan. Helaas hoorden we van de mevrouw in de museumwinkel dat het gesloopt gaat worden. Jammer want het is een leuk punt om even te genieten van de weidse omgeving. De langeafstandswandeling het Pionierspad komt overigens ook langs Schokland, misschien is dat ook nog eens een leuke uitdaging.

Het huisje in de zonsondergang

Even praktisch

Het museum is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 en in juli en augustus ook op maandagen. Je ticket kun je hier al van te voren kopen. Parkeren is gratis op het parkeerterrein. Met het OV kun je hier helaas niet makkelijk komen.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter