Home » Het mooie Kasteel Heeswijk, 1000 jaar geschiedenis in Noord Brabant

Het mooie Kasteel Heeswijk, 1000 jaar geschiedenis in Noord Brabant

door Charlotte

Soms moet je het nuttige met het aangename verenigen. Ik had een afspraak in de buurt van ’s Hertogenbosch en toen ik bezig was om mijn route te bepalen, zag ik dat ik wel heel dicht in de buurt van kasteel Heeswijk zou zijn. Het leek mij een prima plekje om daar te lunchen en even rond te lopen. Zeker omdat ik het leuk vind om door kastelen te dwalen.

kasteel heeswijk

Geschiedenis van kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk bestaat al sinds 1080. Het eerste gebouw was een houten toren op een verhoging, een zogenoemde motte-burcht. Een motte is namelijk een kasteelheuvel. Deze houten toren werd later omgebouwd tot een stenen kasteel. Doordat het kasteel strategisch ligt is het ook belangrijk geweest voor de regio. In de loop der eeuwen hebben er verschillende mensen het bewind gevoerd over het kasteel en zijn omgeving. Verschillende prinsen van Oranje, maar ook de Zonnekoning van Frankrijk, Lodewijk XIV.

In 1835 kocht Baron André van den Bogaerde van Terbrugge het inmiddels vervallen kasteel. Hij begon meteen met verbouwen en toonde zijn grote collectie schilderijen, beelden en kunstvoorwerpen op afspraak. In die tijd werden ook de wapenkamer en de ijzertoren gebouwd. In 1976 heeft Albertine, de weduwe van Willem van den Bogaerde van Terbrugge de stichting kasteel Heeswijk in het leven geroepen, de huidige eigenaar van het kasteel.

Rondleiding

Als ik bij het kasteel aankom is het nog aardig bewolkt. Ik parkeer de auto en loop een rondje om het kasteel voor ik naar binnen ga. Het is herfstvakantie en er lopen aardig wat ouders met kinderen rond. Oeps, daar had ik niet aan gedacht. Binnen valt het gelukkig mee. Helaas ben ik mijn oortjes vergeten. De audio tour, die je kunt luisteren op je telefoon, is in de drukte niet te volgen. Ik besluit dat nu achterwege te laten en te bewaren voor een volgende keer. Op het informatieboekje, dat te koop is voor 1,- euro bij de ingang, staat voldoende informatie om te weten waar je bent en met een kleine uitleg over de ruimte waarin je loopt..

Vrijwilligers

Door het hele kasteel kom je vrijwilligers tegen. Bij het kasteel werken meer dan 100 vrijwilligers. Ik heb met een aantal van deze mensen een gesprekje aangeknoopt. Omdat ik niet naar de audio tour luisterde was dit wel heel leuk. Ze zijn zo enthousiast en ik werd op verschillende dingen gewezen, die ik anders niet had gezien.

In het Blauwe Boudoir staan persoonlijke spullen van de familie, die bewaard zijn gebleven. De ring van de baron bijvoorbeeld. Maar ook bijzondere muziekinstrumenten en glaswerk en bestek. In de tinkamer staat een grote verzameling tin. Heel bijzonder is ook het porceleinen bordjesplafond in de Torenkamer, met 81 antieke borden.

chinese bordjes plafond
Het Chinese bordjes plafond

De Copijn tuin bij kasteel Heeswijk

Ook om het kasteel heen kun je je prima vermaken. Toen ik het kasteel uitkwam scheen af en toe de zon, en dat gaf een mooi beeld van de omgeving en de Copijn tuin. Deze tuin, vernoemd naar ontwerper Lodewijk Copijn, is aangelegd in 1939 voor de laatste adelijke bewoners. Zij woonden op dat moment in de voorburcht. De tuin is symmetrisch met witte beelden langs de kant en heeft uiteraard een mooi uitzicht op het kasteel.

Wandelen over het landgoed

Over het landgoed loopt een wandelroute van ongeveer 3.5 kilometer. Deze route loopt langs het kasteel, door het loofbos, langs de akkers en een beek, de Aa. Door de overheid is het gebied benoemd als “Natte Natuurparel”, wat betekent dat het een belangrijk nat natuurgebied is, afhankelijk van voldoende grondwater en een goede waterkwaliteit.

De Aa is weer heringericht als natuurlijk beek, met leuke bewoners als de ijsvogel en de weidebeekjuffer. Helaas heb ik ze niet gezien. In de gracht zwemmen ook zwarte zwanen. Door deze exotische dieren te houden, lieten de landgoedeigenaren zien dat ze bereisd waren.

koetshuis
Het koetshuis waarin restaurant Bij de Barones zit

Even praktisch

  • Voor de parkeerplaats navigeer je naar Kanaaldijk Noord of naar Parkeerplaats kasteel Heeswijk
  • Met de museumkaart is het kasteel gratis, andere tickets zijn bij de ingang of online verkrijgbaar
  • Neem oordopjes mee voor de audiotour
  • Beneden is rolstoeltoegankelijk en in het Koetshuis is een lift naar de eerste verdieping
  • Bij de Barones kun je iets eten en/of drinken

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter