Heb jij al van het Wandelbos gehoord? Of van de Siberische eekhoorn? Deze twee zijn onlosmakend met elkaar verbonden en in dit verhaal ga ik je uitleggen hoe dat komt en waarom je hier naar toe moet gaan.
Geschiedenis van het Wandelbos in Tilburg
Vroeger werd dit bosgebied, ten westen van Tilburg, gebruikt als jachtgebied voor welgestelde Tilburgse fabrikanten. Maar in 1917 is hier het Wandelbos ontstaan, ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer. Deze architect ontwierp ook het Leijpark en het Wilhelminapark in Tilburg. Het bos ligt vlakbij De Oude Warande, ook een mooi bos om in te wandelen. De spoorlijn en station Tilburg Universiteit liggen dichtbij. Het park was een werkverschaffingsproject, net zoals dat gold voor het Amsterdamse Bos. Het bos is ongeveer 30 hectare groot en je vindt er bijzondere bomen zoals sequoia’s, mammoetbomen en moerascipressen. In het voorjaar kun je de rodondendronvallei in bloei zien staan.
Vanaf 1920 werd er echt aan de aanleg van het Wandelbos gewerkt. De grote centrale vijver is pas in 1936 gegraven. Het zand werd gebruikt voor het viaduct in de Ringbaan-West. De architect heeft het park ontworpen met allemaal boogvormen in de aanleg van de hoofdpaden, naar en over de vijver. Typerend voor een 19e eeuws romantisch park. Neem ook zeker een kijkje bij de mooie brug over de vijver. In 1937 werd het park geopend onder de naam Stadswandelbos wat later werd afgekort naar Wandelbos. Later zijn er ook nog een kinderboerderij en een speeltuin bij gebouwd.
Tilburgs Natuur Dierenpark
Vroeger zat aan de rand van het park het Tilburgse Natuur Dierenpark. Opgericht in 1932 als huwelijkskado van Johannes Burgers, die in Arnhem ook al een dierentuin had, aan zijn dochter en haar Tilburgse man. Ze leidden dit dierenpark en er leefden vele dierensoorten. Het was destijds echt een dagje uit voor het gezin of als bestemming voor schoolreisjes. In 1973 sloot het park vanwege de concurrentie met Safari Park Beekse Bergen.
Het mysterie van de Siberische grondeekhoorn
Er gaan verschillende verhalen de ronde over hoe de Siberische grondeekhoorn in dit gebied terecht is gekomen. Deze hebben allebei te maken met het sluiten van de dierentuin. De ene versie zegt dat bij de verhuizing de grondeekhoorns in winterslaap waren. Aangezien ze onder de grond hun holletjes hebben, zijn de hokken afgebroken en heeft niemand gezien dat de beestjes niet zijn gevangen. Toen de winter voorbij was, kwamen ze weer tevoorschijn en ontdekten dat hun onderkomen verdwenen was en ze op zoek moesten naar een nieuw leefgebied. Dat werd het Wandelbos.
De andere versie zegt dat er tijdens de verhuizing een grote kist, met zo’n 250 chipmunks, is kapot gevallen, waardoor de eekhoorns konden ontsnappen. Enthousiaste verhuizers hebben nog geprobeerd om de beestjes te vangen. Maar ik heb vandaag met eigen ogen gezien dat ze supersnel zijn en onmogelijk te vangen. Ondertussen zitten de Siberische eekhoorns dus al ruim 40 jaar in dit gebied, en het gaat gelukkig goed samen met de inheemse dieren. Bovendien zijn ze een leuke publiekstrekker voor Tilburg.
Ongewenste diersoort in het Wandelbos
Je snapt natuurlijk niet dat deze schattige beestjes een ongewenste diersoort zijn. Maar helaas staan ze op een lijst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op deze lijst staan dieren, die schade brengen aan de biodiversiteit in de Europese Unie. En volgens die lijst zijn de Siberische grondeekhoorntjes daar ook toe in staat. Ze mogen nu blijven waar ze zijn, zolang ze zich niet buiten het gebied begeven…. Gelukkig kunnen ze goed samenleven met de rode eekhoorn, die ook in het Wandelbos woont.
De Siberische grondeekhoorn
Er leven op het moment zo’n 150 grondeekhoorntjes in Tilburg. De beestjes kunnen ongeveer zeven jaar oud worden. Per jaar komen er drie tot zes jongen. Ze leven voornamelijk op de grond, maar kunnen ook goed klimmen. Handig voor de fotografen is dat ze vooral overdag actief zijn. Ze eten nootjes, zaden, bessen, granen en insecten. Dus slim om iets te knabbelen mee te nemen als je hier heen gaat met het doel om te fotograferen. In de winter zitten ze in hun holletjes, dan heeft het geen zin om hiervoor naar Tilburg af te reizen.
Parkeren voor het Wandelbos
Het Wandelbos is makkelijk bereikbaar. Met de trein, en dan uitstappen op station Tilburg Universiteit en dan nog een klein stukje lopen. Kom je met de auto dan zijn er drie parkeerplaatsen. Ik heb mijn auto geparkeerd op de parkeerplaats op de hoek van de Wandelboslaan en de Taxandriëbaan. Je steekt de weg over en loopt zo het bos in. Ook aan de Reeshofdijk zijn twee parkeerplaatsen.
Wandelen en fotograferen
Ik ben gewoon maar gaan wandelen en had bij de parkeerplaats van andere mensen gehoord dat ik ze niet zou kunnen missen. En dat klopte, tien meter het park in kwam ik de eerste al tegen. Dus loop op je gemak rond en kijk goed om je heen, je hoort vanzelf wat ritselen en dan weet je dat je alert moet zijn. Volg je het pad, dan kun je na de speeltuin rechtsaf lopen en meteen weer links. Je komt dan op een open plek waar een paar boomstammen liggen. Je kunt hier gaan zitten. Toen ik er was, zaten er een aantal fotografen en die hadden ook wat nootjes neergelegd. En dan is het een kwestie van geduld.
Wat is er nog meer in het Wandelbos
Zoals ik al schreef is er ook een mooie speeltuin voor de kinderen. Maar daarnaast is er ook een kinderboerderij met verschillende soorten kippen, kalkoenen en geiten, pony’s, hertjes en een volière met vogels. Er zijn witte wallaby’s en een kroonkraanvogel van ruim 22 jaar oud. Zeker ook een bezoekje waard.
Horeca in het Wandelbos
Aan de Reeshofdijk 18 zit uitspanning de Zeven geitjes, hier kun je voor of na je wandeling een heerlijke lunch nuttigen. Maar wat je zeker niet moet vergeten is een ijsje eten bij De IJskoning. Bart van den Oetelaar is de vierde generatie die op deze plek het lekkere vanilleijs schept. Deze ijskar is een begrip in Tilburg. En het is heerlijk om in de schaduw van de bomen even te genieten van een ijsje op de stoeltjes op het gras rondom de ijskar. Zo is je leuke dagje uit in het Wandelbos in Tilburg compleet.
Wil je meer van deze leuke wandelingen lees dan hier.