Home » Lentevreugd, een mooie wandeling tussen hooglanders

Lentevreugd, een mooie wandeling tussen hooglanders

door Charlotte

Dat ik een voorliefde heb voor Schotse Hooglanders, weet iedereen misschien wel. Lees er hier en hier ook maar over. Want ook al zijn deze beesten enorm als je er voor staat, ik vind ook dat ze een hoog knuffelgehalte hebben. Echt knuffelbaar zijn ze niet, en zeker als ze kalfjes hebben moet je er, voor je eigen veiligheid, met een grote boog omheen gaan. Maar in Lentevreugd, lijkt het wel of ze er aan gewend zijn dat er mensen langs wandelen, en met een beetje zoom op je camera kun je je daar dan prima vermaken.

hooglander kalf
Dit kalf bekijkt het allemaal in de relax modus….
lentevreugd wassenaar
…terwijl moeder alles in de gaten houdt op een afstandje

Lentevreugd in Wassenaar

Ongeveer twintig jaar geleden is er bij Wassenaar een voormalig bollenveld omgevormd tot een natuurgebied. Het gebied ligt tussen de duinen en de polder en is bijna 100 hectare groot. Alle grond in het gebied is gebruikt om er variatie in aan te brengen. Er zijn beekjes gegraven en er is wat glooiing aangebracht. Een deel van het terrein bestaat uit zanderige ondergrond, waar bijvoorbeeld duinriet op groeit. Maar een ander gedeelte is drassig met bomen, zoals elzen en populieren. In het gebied liggen ook drie kleine meertjes. Deze verscheidenheid en begroeiing zorgt er ook voor dat er veel verschillende flora en fauna leeft.

lentevreugd
Een van de meertjes met de lepelaars

Schotse Hooglanders en Konikpaarden

In Lentevreugd leeft een kudde van 45 Schotse Hooglanders. In de lente periode lopen er ook een aantal kalfjes, en dat is zo schattig. De kudde begraast het gebied en zorgt er daardoor voor, dat er ook bepaalde planten kunnen groeien. Naast de Schotse Hooglanders wonen er sinds 2006 ook 15 Koniks. Dit is een kleiner soort paard en deze paarden zorgen voor een variatie in de begrazing. Daarnaast wordt er door vrijwilligers gemaaid. Dit alles om er een grote variëteit aan planten in het gebied te laten groeien.

Andere dieren op Lentevreugd

De Schotse Hooglanders en de Konikpaarden vallen natuurlijk goed op, maar er leven in dit gebied nog meer zoogdieren. Denk maar aan vossen, reeën, hazen, mollen en muizen. Deze laten zich helaas niet zo makkelijk zien, maar als je goed bent in spoorzoeken, kom je ze misschien wel tegen. Daarnaast ook verschillende soorten libellen en vlinders, en andere insecten.

konikpaarden
De kudde Konik paarden

Vogels

Lentevreugd is ook een verblijfplaats voor meer dan 100 soorten vogels. En daaronder zijn ook zeldzame soorten. Als je dat weet, kijk je toch anders naar alles wat langs vliegt. Ik ben niet zo’n vogelaar, maar het is wel leuk als je een vogeltje ziet, om er achter te komen wat het is. Op de grote plas waren een paar lepelaars bezig met de lunch. Dat is andere koek dan de zwanen en ganzen die in mijn achtertuin wonen. Doordat de Vogelbescherming ze heeft beschermd zijn er nu weer 2500 broedparen tegenover 170 in 1970. Dit is uniek, want verder broeden ze niet in Noord West Europa.

 etende lepelaars
De lepelaars zijn druk met eten zoeken

Praktische informatie

Lentevreugd ligt bij Wassenaar en je kunt gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Katwijkseweg 19. Er mogen geen honden het gebied in, maar dat lijkt me in dit geval logisch. Er is ook geen horeca, maar het gebied is ook niet zo groot. Na je wandeling kun je wel neerstrijken bij een van de restaurantjes in de buurt. Staatsbosbeheer heeft er een wandeling uitgezet van 2,5 kilometer, het Meta Jochemspad en je kunt er ook onder begeleiding van een gids wandelen. Dit kun je hier regelen.

zwarte hooglander
Schots Hooglanders badderen ook graag

In de herhaling

Dit natuurgebied is zo leuk, dat ik er al verschillende keren ben terug geweest, en het was zeker niet de laatste keer. De wandeling is niet zo lang, maar je kan je er zo een paar uur vermaken, als je het leuk vindt om te fotograferen. Bovendien zit je ook redelijk dicht bij de kust dus kun je het combineren met een strandwandeling. Ben je op zoek naar meer mooie wandelingen kijk dan op Charliestravels.nl

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter