Home » Wandelklachten en hoe maak je hier een einde aan…

Wandelklachten en hoe maak je hier een einde aan…

door Charlotte

Iedereen die langere wandelingen maakt, weet dat er wel eens ongemakkelijkheden zijn, die de wandeling een stuk minder prettig maakt. In deze blog ga ik eens op onderzoek uit, wat de meeste voorkomende “wandelklachten” zijn en hoe je hier een oplossing voor kan bedenken. En na het lezen van dit verhaal, spring je weer met plezier in je wandelschoenen.

Vredelust Tilburg
Zonder klachten genieten van een wandeling in de natuur

Wanneer je nodig naar het toilet moet

Ik denk dat, vooral voor vrouwen, een van de grootste wandelklachten is, als je naar het toilet moet. Want ja, waar ga je dat doen? En dan bedoel ik niet de mogelijkheid om in een café of restaurant naar de wc te kunnen. In Nederland zie je wel steeds meer openbare toiletten, maar we kunnen nog een voorbeeld nemen aan veel landen om ons heen. Waar je hier soms naarstig op zoek moet naar een plek om even te ontlasten, zijn er in andere landen, óók in de natuur toiletgebouwen, waar je gebruik van kan maken. Helaas zie ik ook, dat als er zo’n mooi gebouw is, het niet netjes wordt achtergelaten, of dat het wordt vernield.

Ik heb zelf een plastuit aan geschaft. Ideaal als je lange wandelingen in de natuur maakt. Want laten we eerlijk zijn, altijd op je hurken en met je billen in de brandnetels is ook geen pretje. Misschien is het even wennen, maar het heeft mij al een paar keer geholpen met deze wandelklacht, toen ik ontzettend nodig moest en er in de verre omgeving geen toiletgebouw te vinden was. Check hier de website van Liberpee. En dan kun je ook weer fijn voldoende water blijven drinken tijdens je wandeling.

Pijnlijke kuiten

Het behoort niet bij elke wandeling tot de wandelklachten, maar pijnlijke kuiten zijn mij niet vreemd. Soms stap ik in mijn wandelschoenen en dan heb ik er al na een paar meter last van. Soms komt het pas na een tijdje lopen. Feit is dat je toch minder ontspannen loopt als je pijn in je kuiten hebt. Maar het kan ook zijn dat je het “er weer uit loopt”. Het is belangrijk dat je alert bent op overbelasting. Bouw langere wandelingen goed op en zorg ook dat je goede schoenen hebt. Kijk ook of je al aan nieuwe schoenen toe bent, want een verkeerde houding door afgesleten schoenen is funest.

Pas ook goed op dat je geen zweepslag krijgt. Dit is een scheurtje in de kuitspier en kan ontstaan als je in ene veel kracht zet op de spier. Het is heel pijnlijk en maakt lopen soms onmogelijk. Mijn fysiotherapeut raadde mij aan om de spieren even goed te stretchen voor ik ga wandelen. En ook als het tijdens de wandeling erger wordt, zoek ik even een boom of leuning, en dat geeft meestal meteen verlichting. Je kunt er dus zelf een hoop aan doen, om te voorkomen dat het een van je wandelklachten wordt.

Stretchen met een mooi uitzicht is altijd een goed idee

Als tijdens het wandelen je vingers opzwellen

Dit is een van de wandelklachten waar je misschien niet altijd last van hebt. Maar iedereen herkent het waarschijnlijk wel. Vaak ben je je er ook niet bewust van, tot het moment daar is, dat je iets wil pakken, of dat je even op je telefoon moet kijken voor de route. Dan zijn je vingerkootjes dikker en niet meer zo soepel. Oorzaak is waarschijnlijk dat je handen langs je lichaam hangen tijdens een wandeling en het bloed naar je handen gaat. Op zich is het niet gevaarlijk, maar ongemakkelijk is het wel.

En als je je bewust bent van je houding , is het ook eenvoudig te voorkomen. Het ziet er misschien niet charmant uit, maar je armen goed bewegen tijdens het wandelen gaat je al helpen. Door de slingerbeweging blijft het bloed beter stromen en hoopt minder snel op in je vingers. Wandelstokken kunnen je daarbij helpen. Ook regelmatig met je handen knijpen helpt hierbij. Er zijn zelfs speciale stokjes voor, maar een stressbal om in te knijpen kan ook. En het beste is misschien de combinatie van beide.

Teken

Teken zijn de veroorzakers van een van de ernstigste en langdurende wandelklachten. Ook al zijn deze beestjes er waarschijnlijk al eeuwen, pas de laatste jaren wordt er meer bekend van het effect dat ze op ons kunnen hebben. Want deze kleine ettertjes kunnen met hun beet grote gevolgen voor je gezondheid hebben. En denk niet dat je alleen alert moet zijn, als je in het bos hebt gewandeld, ook in de tuin, heide of weide kunnen ze huizen. Helaas groeit de populatie door het uitblijven van strenge winters. Ze zijn in heel Europa actief en leven vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

Wat kun je krijgen van een tekenbeet?

tekenbord
Fijn zo’n waarschuwing, maar ze kunnen overal zitten

De ziekte van Lyme wordt door een tekenbeet veroorzaakt. Niet elke teek is besmettelijk. In Nederland is ongeveer 20% van de teken besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi. Wordt je gebeten dan betekent het ook niet dat je meteen de ziekte van Lyme krijgt, dat gebeurt ongeveer 2% van de mensen. Check na je wandeling altijd of je geen teken hebt meegenomen naar huis, en wees extra alert op rode kringen. Dan kan alleen een zware antibioticakuur je helpen. Helaas zijn deze rode ringen niet altijd zichtbaar. Dus wordt je grieperig en heb je last van pijnlijke gewrichten, neem contact op met je huisarts.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Ook al denk je met mooi weer, ik ga lekker in een korte broek wandelen, dan is een lange broek een beter idee. Dit beschermt je tijdens de wandeling beter tegen teken. Zorg dat je kleding goed aansluit en stop je broek in je sokken. Niet sexy, wel effectief! Eventueel kun je zelfs geïmpregneerde kleding aantrekken. Er is zelfs een special DEET versie tegen teken. Careplus heeft speciale anti teken sokken. En vooral belangrijk: blijf alles controleren, tijdens en na de wandeling.

Even praktisch

Er zijn nog meer wandelklachten waar je tijdens je hike last van kunt krijgen. Het valt en staat allemaal met een goede voorbereiding als je langere wandelingen gaat maken. Ik heb nu bezig met het Trekvogelpad en het Pieterpad, dus wellicht kom ik nog meer van deze onhebbelijkheden tegen. Wie weet volgt er dan nog een post met oplossingen of hulp. Meer lezen over wandelingen kun je hier doen.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter