Home » Wandelen bij Huis ter Heide, De Moer

Wandelen bij Huis ter Heide, De Moer

door Charlotte

Afgelopen zondag was nou niet meteen de meest vrolijke dag. En deze zondag was ook nog eens de dag voor Blue Monday, wat bekend staat als de meest depressieve dag van het jaar. Toen ik door mijn gordijnen gluurde om te zien wat het weer ons bracht had ik inderdaad de neiging tot een “bankhangdagje”. Maar ik appte met Simone en we besloten om maar ergens te gaan wandelen. Terwijl ik ging douchen bedacht zij ons doel van de dag en dat werd een wandeling bij landgoed Huis ter Heide bij De Moer.

huis ter heide
T ’s hier verèkkes schoon….en dat is het!

Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Het gebied heeft een gevarieerd landschap. Je vindt er loof- en naaldbossen, die worden afgewisseld met open velden en vennetjes. Het landgoed beslaat een gebied van 1.000 hectare en wordt sinds 1976 beheerd door Natuurmonumenten. Vanaf die tijd zijn ze bezig geweest met het natuurherstel in het gebied.

Wandelroutes

Je kunt natuurlijk ronddwalen in het gebied, maar er zijn ook drie routes die je kunt volgen. De groene route is de Leikeven route van 8 kilometer, die je ook kunt verkorten naar 4 kilometer. De rode route is de Huis ter Heide route van 6.5 kilometer, die als je een stukje overslaat, uitkomt op 4,5 kilometer. En de blauwe route is 5 kilometer en heeft geen naam. Deze laatste route ligt aan de andere kant van de weg en gaat voornamelijk door de bossen. De andere twee lopen ook langs de vennetjes in het gebied. Dat leek ons afwisselender, dus daarom kozen wij voor de rode route.

routekaart
De route kaart

Hoogtepunten

Het gebied heeft verschillende hoogte punten die het de moeite waard maken om er te gaan wandelen. Vooral om het Leikeven zijn een aantal uitkijkpunten waar je kunt genieten van mooie uitzichten over het natuurgebied. Over het grootste ven slingert zich een vlonderpad, met een lengte van 250 meter, naar de overkant. Daar kun je dan goed speuren of je de kikkers ook ziet, die je hoort. Maar je hebt ook een goed zicht op de planten in en om het ven.

vlonderpad
Het vlonderpad bij het Leikeven

Vogels kijken

Ben je bijvoorbeeld een vogelaar dan kom je hier aardig aan je trekken want het gebied is een groot vogelparadijs. Bergeenden, zilverreigers en steltlopers kun je rond de vennen zien, en in het bosrijke gebied leeft de groene specht, de blauwborst en natuurlijk zijn er ook de kbv-tjes, zoals een gids mij ooit eens leerde: kleine bruine vogeltjes. Helaas waren de vogels op deze sombere dag ook niet talrijk aanwezig, maar ja het is ook nog winter.

wandelpad huis ter heide
Laarzen aan voor de modderpaden

Schotse Hooglanders

Maar natuurlijk waren Simone en ik ook weer op zoek naar onze harige vrienden de Schotse Hooglanders. Deze prachtige beesten leven ook in Huis ter Heide en zorgen ervoor dat het gebied niet overwoekerd raakt. Natuurlijk moet je gepaste afstand op deze beesten houden, maar ze zijn wel gewend aan het feit dat er ook mensen door hun leefgebied wandelen. Mochten ze niet aan het eten zijn, zoals bij ons, dan zijn het prachtige fotomodellen.

Parkeren

Wij hadden de auto geparkeerd langs de Middelstraat. Daar is een kleine parkeerplaats, en mogelijkheid om op een groenstrook te parkeren. Je kunt ook een klein stukje doorrijden en in het dorp De Moer parkeren. Dat is vooral gunstig als je weer terug bent na de wandeling, want bij partycentrum ’t Moaske kun je een lekkere warme choco met slagroom to go halen. En hopelijk mag de horeca binnenkort weer open en kun je er ook een hapje eten of op het terras neerstrijken.

leikeven
Het Plakkeven

Even praktisch

Je mag van zonsopgang tot zonsondergang rondwandelen op Huis ter Heide. Maar blijf wel op de paden. Honden mogen wel mee, maar moeten aan de lijn blijven om de dieren in het gebied niet af te schrikken. En vergeet vooral niet met volle teugen te genieten.

Huis ter heide de moer
Weer zo’n mooi vennetje

Tip!

Natuurmonumenten heeft ook een gratis wandelapp: Natuur Routes van natuurmonumenten. Behalve de route krijg je tijdens de wandeling leuke natuur- en cultuurweetjes. En mocht je onderweg een paaltje missen, dan kun je op je telefoon zien waar je bent.

Nog even dit

Wij deden deze wandeling op een mistige dag in januari. Daar hebben we wel een beetje een handje van, om met minder mooi weer te gaan wandelen. Het maakt de wandeling niet minder mooi, maar de foto’s wel, haha. We hebben dus weer een reden om terug te gaan, bijvoorbeeld als de zon schijnt en als de wereld een stuk groener is. Misschien zien we dan ook meer vogels dan die we nu hebben gezien. Wil je meer wandelinspiratie? Lees dan op mijn site

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter