We hoeven er, denk ik, niet zo lang over te discussiëren, maar de tulp is wel de bloem van de lente. Iedereen die wel eens in het voorjaar heeft gevlogen kent de mooie kleurendeken die je ziet als je over Noord Holland Nederland binnenkomt. Of heeft daar wel eens foto’s of filmpjes van gezien. Maar ook in de Noordoostpolder zijn heel veel tulpenbollenbedrijven en ook daar hebben ze mooie kleurige lappendekens van tulpen.
Waar komen tulpen vandaan?
Van oorsprong komen tulpen uit Turkije. Ze werden in de zestiende eeuw door de Turkse ambassadeur in Wenen, in het Westen geïntroduceerd. De eerste lading tulpenbollen kwam aan in Antwerpen en dat was de start van de Europese tulpenteelt. In de zeventiende eeuw was de tulp heel populair en daardoor goede handelswaar. De tulp was toen een prijzige bloem. Pas in de negentiende eeuw breidde de commerciële teelt zicht uit van Haarlem naar andere delen van Nederland.
De Tulpen in de Noordoostpolder
Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel de Noordoostpolder droog en er ontstond een landbouwgebied. Deze grond was zeer geschikt voor de tulpenteelt doordat het veel mineralen bevat. In de jaren zestig werd er begonnen met het planten van de tulpenbollen. Nu is dat zo’n 2000 hectare tulpen, die goed zijn voor een opbrengst van 1 miljard verkoopbare bollen. Ze staan in de Noordoostpolder op de derde plek van de bloembollenteeltgebieden (leuk woord voor galgje trouwens) in Nederland.
De tulpen bloeien dus in het voorjaar, maar door de tulpentelers is het mogelijk gemaakt om ook in de winter tulpen te verkopen. Daarvoor gaan de tulpenbollen in het najaar in een koelcel. De tulp denkt dan dat het al winter is. Als ze daarna naar een warme kas worden overgebracht, denken ze dat de lente is begonnen en komen tot bloei.
De Keukenhof
De bekendste plek om in Nederland naar tulpen te kijken is natuurlijk de Keukenhof. Dit park is in Lisse en bestaat al 75 jaar. Ik moet bekennen dat ik er nog nooit ben geweest. Vooral door het hoge toeristische gehalte en de drukte die er is. Je moet al ver van te voren een ticket kopen en ik hou meer van de spontane acties. Toch staat het ook nog een keer op mijn verlanglijstje. Dit keer ging mijn voorkeur naar het Tulpenfestival in de Noordoostpolder.
Het Tulpen festival
Elk jaar wordt het Tulpen festival georganiseerd. Dit Tulpen festival bestaat uit gratis auto- en fiets routes. Als je de wegwijzers volgt komt je langs de vele tulpenvelden in de Noordoostpolder. Het leuke is dat je, mits je heel voorzichtig doet, ook bij de tulpen kan staan om van dichtbij foto’s te maken. Hier zijn nog geen afrasteringen geplaats, maar wordt er wel gevraagd om met respect de tulpenvelden te betreden.
De autoroute is dit jaar 108 kilometer lang en de fietsroute 27. Als je de app van het Tulpenfestival download, krijg je een overzicht van de routes. De routes zijn trouwens elk jaar anders, omdat er elk jaar andere gebieden in de bloei staan. In deze app kun je ook zien welke andere activiteiten er worden georganiseerd. Wat te denken van een ballonvaart over de tulpenvelden.
Mijn ervaring
Op het moment dat ik dit schrijf, waait er een harde wind om mijn huis. Is het gelukkig wel droog, maar heeft het ook behoorlijk geregend. Gelukkig was het gisteren bijna helemaal droog, en waren er behalve de dramatische wolken, ook hier en daar wat zonnestralen. Dus in de auto gestapt en op jacht naar de bloeiende tulpen. We zijn de tulpen route gaan volgen vanaf Schokland, omdat we daar al eerder geweest waren en het langs de route ligt. Je zou het zelfs kunnen combineren, als je er een hele Flevoland dag van wil maken.
We hebben de onderste kant van de route gevolgd. Ook al waren we wat aan de late kant in het seizoen, we hebben toch nog genoeg mooie tulpenvelden gezien. Volgend jaar wil ik wel wat eerder gaan. Het leuke is het enthousiasme van de mensen die je ook tegen komt. Iedereen probeert toch het mooiste plaatje te maken. Ik gok dat de mensen met een drone dat wel gaan winnen. Onderweg in Ens kwamen we ook hele mooie “schilderijen” met tulpen tegen. Ze staan dus niet alleen leuk in het veld of de vaas, maar zijn ook geschikt voor een creatieve uitspatting.
Het vervolg
Natuurlijk staan de tulpen er niet voor de leuke foto’s, het is een bedrijf om tulpenbollen te kweken en/of de verkoop van de bloemen. Als de tulpen in bloei staan, worden de tulpenvelden gecontroleerd op virussen en afwijkende tulpen in het veld. Is het veld “schoon”, dan worden de tulpen gekopt. De bloemen worden dan van de plant afgehaald. Daardoor gaat er meer energie naar de bol.
Eind juni worden de bollen gerooid. Ze gaan naar een bollenschuur, waar ze worden schoongemaakt en gepeld. Vroeger ging dat met de hand, tegenwoordig gaat dat op een trilmachine. Daarna worden ze gesorteerd. Sommige bollen gaan naar telers voor de verkoop van de bloemen, anderen worden weer gebruikt voor nieuwe bollenteelt. Vroeger had mijn oom zo’n bollenschuur en mocht ik wel eens kijken als ze bezig waren met pellen. Misschien dat tulpen mij daarom zo intrigeren.
Even praktisch
- Het Tulpenfestival is elk jaar in april/mei. Doordat elk jaar de bloeitijd anders is, kun je het beste de website van het Tulpenfestival in de gaten houden
- Je kunt op verschillende plekken met de route beginnen, waarna je gewoon de borden volgt
- Natuurlijk kun je in de horeca gebruiken in de plaatsen waar je doorheen komt
- Je kunt de hele route volgen, maar ook een gedeelte
- Laat de hond maar beter thuis, zowel mensen als honden mogen niet tussen de tulpen komen
- Het is gratis!!