Home » Kasteel Ruurlo, museum MORE in een mooi kasteel

Kasteel Ruurlo, museum MORE in een mooi kasteel

door Charlotte

In Ruurlo, Gelderland staat het prachtige kasteel Ruurlo. In dit kasteel bevindt zich museum MORE, het Museum voor MOdern REalisme. Met een collectie van werken van Carel Willink. Het leek mij een leuke en interessante invulling van mijn dag.

kasteel ruurlo
Kasteel Ruurlo in een winters landschap

Het was namelijk geen zonnige winterse dag toen ik wakker werd. Dus ik moest mijn plannen een beetje bijstellen. In plaats van weer een mooie wandeling rondom Markelo, zoals je hier kunt lezen, moest het een binnen activiteit worden. Nou zijn er daar ook genoeg van in deze omgeving en mijn keus viel op een bezoek aan kasteel Ruurlo.

Ruurlo

Ruurlo is een dorp op ongeveer een half uur rijden vanaf Markelo. Het is onderdeel van de gemeente Berkelland. Er wonen ongeveer 8000 bewoners, waar ik er toevallig twee van ken, van een reis in 2008 naar Costa Rica. Grappig dat je daar dus altijd aan denkt. En na mijn museumbezoek heb ik gezellig een kopje thee gedronken en even bij gekletst.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Ruurlo. Er is een werkende houtzaagmolen. Je kunt door het grootste doolhof van Nederland lopen. Er staat een meerstammige eik van minsten 300 jaar oud. En er zijn twee kerken en een kapel. Geen van alle heb ik gedaan of bezocht, want of ze waren dicht of ik heb ze niet gevonden. Daarnaast wilde ik vanwege dreigend slecht weer niet te laat terug naar Markelo.

Kasteel Ruurlo

Ik was vooral nieuwsgierig naar kasteel Ruurlo. Dit 14e eeuwse kasteel is een van de mooiste kastelen van de Achterhoek. Het kasteel is een zogenoemde waterburcht. Het kasteel is omgeven door een slotgracht. Net zoals het Muiderslot in Muiden of kasteel Heeswijk.

Kasteel Ruurlo is vanaf de 15e eeuw in bezit geweest van de adelijke familie Van Heeckeren. Voor het gerestaureerd werd, is hier in deze periode, de televisieserie de Zevensprong, naar het boek van Tonke Dragt, opgenomen.

Museum MORE in kasteel Ruurlo

Vanaf de jaren 1980 tot 2005 deed het dienst als gemeentehuis van Ruurlo. In 2013 is het gekocht door de huidige eigenaar Hans Melchers en zijn vrouw, die het kasteel en het park liet restaureren. Vanaf 2017 bevindt museum MORE zich in het kasteel. Maar je kunt er ook nog trouwen.

Tijdens de restauratie werd Kasteel Ruurlo geschikt gemaakt om als museum te gebruiken. Er kwam een nieuwe glazen entree en een centrale trap. In de museumzalen kwam zijden wandbespanning in kleuren, die passen bij de schilderijen van Carel Willink, die er worden tentoongesteld. Ook zijn er nieuwe houten vloeren ontworpen. Het hout is op verschillende manieren bewerkt en er zijn vormen in gelaserd.

Wie is Carel Willink?

De collectie die er hangt is van Carel Willink. Geboren in 1900 en overleden in 1983. Hij was een Nederlandse kunstschilder. Hij maakte tussen 1917 tot aan zijn dood meer dan 325 schilderijen. In kasteel Ruurlo hangen de schilderijen die zijn ontwikkeling laten zien, van schilderijen uit zijn jeugd tot zijn laatste onvoltooide werk in 1983. Zijn stijl was magisch realisme. Hij werkte veel met licht, kleur, vorm en diepte en schepte een vreemde sfeer in zijn schilderijen. Het lijkt echt, maar is fantasie.

beeld carel willink
Buste gemaakt door zijn vierde vrouw Silvia Willink

Mathilde Willink

In de tijd dat ik op de opleiding Mode en Kleding zat, was zijn relatie met Mathilde de Doelder onderwerp van een les kunstgeschiedenis. Mathilde was een excentrieke vrouw die graag kleding van Fong Leng droeg in combinatie met aparte make-up. En dat was voor de les kunstgeschiedenis een fantastisch onderwerp. Vooral de mooi ontworpen mantels met allerlei thema’s, met borduursels en van bijzondere stoffen. Door hun aparte relatie kwamen Carel en Mathilde steeds meer in de roddelbladen.

Na de huwelijksdag kreeg hij al snel genoeg van haar gekke eisen en toen ze een schilderij van zijn tweede vrouw beschadigde, was hij er klaar mee. Ze pleegde uiteindelijk zelfmoord, of misschien toch niet…… Carel Willink hertrouwde voor de vierde keer met Silvia Willink en zij bleven bij elkaar tot aan zijn dood in 1983.

Wat zie je in kasteel Ruurlo?

Bij de entree krijg je een bezoekersgids mee, waarin alle werken op de drie etages staan beschreven. Handig, want zo weet je waar je naar kijkt en wanneer het schilderij is gemaakt. Bovendien is er aan het begin een introductiefilm, daarin wordt al duidelijk verteld wie Carel was en hoe zijn leven en schilderwerk ontwikkelde. Daarnaast kun je genieten van de oude elementen die zich nog in het kasteel bevinden. Beneden hangen de werken van Carel Willink, maar boven is ook een zaal met de kleding die Fong Leng heeft ontworpen en die Mathilde Willink heeft gedragen.

kasteel ruurlo en oranjerie
Kasteel Ruurlo met op de achtergrond de Oranjerie

Wat zijn de openingstijden van museum kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00, maar kijk voor feestdagen even of ze geopend zijn op de website.

Waar koop ik tickets voor kasteel Ruurlo

Tickets voor kasteel Ruurlo kun je zowel online kopen of aan de kassa. Prijs is 13,50 voor volwassenen en 8,50 voor jeugd. CJP-kaart is 5,50. De museumjaarkaart is gratis. Je kunt ook een combinatie ticket kopen samen met museum More in Gorssel voor 29,50. Dan kun je binnen drie dagen beide musea bezoeken.

Waar kan ik parkeren bij kasteel Ruurlo

Er is een ruime parkeerplaats op Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo. Je hoeft dan alleen de straat over te steken en dan loop je langs de Oranjerie naar het kasteel. Vanaf de parkeerplaats kun je ook mooie wandelingen starten.

Waar kan ik eten bij kasteel Ruurlo?

Eten of wat drinken kan bij de Oranjerie. Een gezellig restaurant met leuke zitjes. Je kunt er alleen koffie of thee doen, maar ook lunchen of uitgebreid eten. In de zomer kan dat ook op het mooie terras, en dan heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter