Home » Het Amsterdamse Bos, wandelen in een aangelegd bos

Het Amsterdamse Bos, wandelen in een aangelegd bos

door Charlotte

Een aantal jaren geleden, ongeveer tien jaar, was ik al eens in het Amsterdamse Bos geweest. Ik heb toen een stukje gewandeld, maar dat was meer kletsend achter iemand aanlopen, en niet zozeer opletten waar je bent en wat je nog meer zou willen zien. Juist dat maakt het lopen in zo’n mooi gebied wel leuker. Deze keer ging ik dus georganiseerder op pad.

Amsterdamse bos
Herfstwandeling in het Amsterdamse Bos

Geschiedenis van het Amsterdamse Bos

Met de aanleg van het Amsterdamse Bos is begonnen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het ontwerp is gemaakt door Jakoba Mulder, ook wel bekend als “de juffrouw van het bos”. Ze haalde haar ideeën uit andere landen. In Nederland wandelde je in die tijd alleen op zondag een rondje door het bos, maar in andere grote steden, zoals in Londen, mochten mensen er ook op het gras zitten en picknicken.

Er moesten ook mogelijkheden komen om te sporten. En niet alleen kijken, maar ook actief gebruik maken van bijvoorbeeld de speelweiden en de vijver. Voor wandelaars, fietsers en ruiters werden paden aangelegd. Doordat er in het ontwerp ook veel waterpartijen en sloten waren, kwamen er ook bruggen. In het hele Amsterdamse Bos zijn 116 bruggen, waarvan er 67 ontworpen zijn door Piet Kramer. Deze man was ook de architect van de Amsterdamse Bijenkorf. De gekleurde en aparte bruggen zijn te zien in de bruggenroute die ik de volgende keer ga doen.

Werkverschaffing

Tijdens de aanleg van het bos konden de werklozen uit Amsterdam aan het werk gezet. De eerste vijf jaar werkten er al 20.000 mensen aan de aanleg. Door de oorlog van ’40-’45 stond dat op een lager pitje en werden er zelfs bosgedeelten gekapt. Na de oorlog werd er langzaam weer verder gewerkt en uiteindelijk werd de laatste boom gepland op 25 maart 1970.

kleine vijver
Suppen op de Kleine vijver

Parkeren in het Amsterdamse Bos

Ik kom natuurlijk uit Utrecht, dus de auto was de beste optie. Als je gaat kijken op de website van het Amsterdamse Bos staan er verschillende parkeerplaatsen aangegeven, maar wat ik onhandig vind, is dat er bij het Google Maps plaatje geen duidelijke adressen staan. Die informatie krijg je wel als je verder klikt. Onderweg naar de parkeerplaats die ik had uitgekozen kwam ik verschillende parkeerplaatsen tegen, dus je hoeft je niet direct zorgen te maken.

Geitenboerderij Ridammerhoeve

De auto stond vlakbij Geitenboerderij Ridammerhoeve. We hadden besloten om de gele route te volgen en die kwam er vlak langs. Ik was verrast door de plek. Als centrale plek stonden de geiten in een mooie open stal. Er om heen voldoende terras om heerlijk te zitten, en, vooral handig voor ouders met kinderen, zicht op de speelplek en de geiten. Voor de zekerheid heb ik nog even gebruik gemaakt van het toilet, maar daarna snel weg. Het was mij te druk.

Wandelroutes

In het Amsterdamse Bos zijn 7 wandelingen die je kunt volgen. En hoe maak je dan de keuze welke wandeling je gaat lopen? Op verschillende plekken staan borden van het Wandelnetwerk Noord Holland, maar ik kijk ook graag eens om een hoekje. Dus ik maakte een foto van zo’n bord met mijn telefoon en zo konden we onderweg ook op een andere kleur route overstappen. De rode route heeft de vorm van een paddenstoel, dus in het kader van deze herfstwandeling was dit een goed uitgangspunt. Niet dat de uiteindelijke route er nog op lijkt trouwens, mooi was hij wel.

waterpartij amsterdamse bos
Nog een klein beetje herfstkleuren in de bomen

Afwisselend landschap

Wat vooral opvalt is het afwisselende landschap waar je doorheen wandelt. We begonnen in het bos, maar we zijn ook langs verschillende vijvers gelopen met natuurlijk een andere begroeiing. Het Amsterdamse Bos is ook bekend door het Bloesempark. In het voorjaar staan hier de mensen in de rij om te genieten van de 400 bloesembomen en er vooral veel foto’s van te maken. Ik ben er nog nooit geweest. Vooral dat file wandelen heeft niet mijn voorkeur. Maar de foto’s die je voorbij ziet komen, zijn wel de moeite waard, dus wellicht toch het volgende voorjaar…

Schotse Hooglanders

Ook in het Amsterdamse Bos woont een kudde Schotse Hooglanders. En uiteraard zijn we naar ze op zoek geweest. Maar natuurlijk hadden ze zich ergens verstopt. Het lag niet aan ons gebrek aan alertheid omdat we liepen te praten. Ergens in het gebied, waar ze lopen werden we aangesproken door een paar mensen of wij ze wel hadden gezien? Helaas, ze hadden een vrije dag denk ik.

Amsterdamse Bos bomen

Even praktisch voor het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos nodigt uit tot heel veel mooie wandelingen, fietstochten of ander tijdverdrijf. Hieronder kort samengevat wat wij hebben gedaan:

  • parkeren doe je bij de parkeerplaats bij de Ridammerhoeve
  • door het hele bos kom je regelmatig horeca gelegenheden tegen waar je wat kunt nuttigen dus dat scheelt zelf slepen
  • maak een foto van het bord met de wandelroutes, zo kun je onderweg van route wisselen en toch niet helemaal verdwalen
  • een gedeelte van het Amsterdamse Bos is rolstoeltoegankelijk
  • voor meer wandelingen klik je hier

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter