Home » De 4 mooiste dagjes uit van Mallorca

De 4 mooiste dagjes uit van Mallorca

door Charlotte

De bijzondere ervaring van het slapen in een yurt was onze uitvalsbasis om ook het mooie eiland Mallorca te ontdekken. Op de laatste avond vroeg Mathijs ons: wat was nou jullie hoogtepunt in deze week. Eerlijk gezegd moest ik hem dat antwoord schuldig blijven, want we hadden elke dag wel iets moois gezien of gedaan. Daarom hieronder een selectie van vier hoogtepunten die je zeker moet doen als je op Mallorca bent.

kathedraal la seu palma mallorca
Kathedraal Santa María van Palma

Palma, de hoofdstad van Mallorca

Behalve dat je natuurlijk landt op het vliegveld van Palma de Mallorca, is de hoofdstad zeker een bezoekje waard. Wij parkeerden zo ongeveer onder de kathedraal, bij Parc de la Mar. Vandaar loop je zo het centrum in. Wij zijn eerst de stad in gegaan omdat er een rij stond om de kathedraal in te gaan. Ons laatste uitje was de kathedraal en toen bleek de ligging van de parkeergarage helemaal gunstig, want de klim naar het dak van de kathedraal is echt een hoogtepunt, maar dan wil je daarna niet ver meer hoeven lopen naar je auto.

Kathedraal Santa María van Palma, La Seu

De kathedraal is echt heel indrukwekkend. Voor 9 euro mag je naar binnen en voor 20 euro mag je ook naar het dak. Het is een pittige klim, zo’n 165 treden in een smalle toren, maar zeker de moeite waard. Wandelend onder de enorme bogen en een fantastisch uitzicht over de stad, ik werd er heel blij van!

Leuk weetje: Gaudi heeft meegewerkt aan de restauratie, maar is opgestapt na een ruzie met de aannemer. Toch zie je wel iets van zijn stijl terug. De kathedraal is sinds 1905 een “basilica minor” net als de basiliek in IJssselstein. Zo had ik daar nog nooit van gehoord, zo ben ik in twee van deze basilieken geweest.

De kathedraal is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt, hij staat op een citadel van de oude Romeinse stad die daar ooit was. De kathedraal is 44 meter hoog, dus steekt overal boven uit. En met een lengte van 121 meter en breedte van 55 meter, snap je dat het ook binnen imposant is. Een must-do als je op Mallorca bent!

Valldemossa

Op ongeveer 40 minuten rijden van Palma ligt het bergdorp Valldemossa. Aan de rand van het centrum kun je prima parkeren. Met de auto kun je beter niet verdwalen in de nauwe steegjes. Zorg er voor dat je vroeg bent. Dan kun je op je gemak door de straatjes struinen, zonder dat je onder de voet wordt gelopen door een kudde toeristen die achter een paraplu aan wandelen.

valldemossa mallorca
Valldemossa

Kijk vooral veel om hoekjes, want er zijn zoveel leuke plekjes om te fotograferen. Let ook op de tegeltjes die je bij de huisdeuren vindt. Valldemossa is bekend geworden door de Poolse componist Frederic Chopin en schrijfster George Sand, die hier hebben gewoond. Op het plein en in de straatjes zijn genoeg leuke restaurantjes waar je lekker even kunt gaan zitten voor een koffie of iets te eten.

Deià

Ben je in Valldemossa dan is het maar een klein stukje verder, over een mooie slingerweg met prachtige panorama’s, naar Deià. Dit leuke bergplaatsje ligt aan de westkant van Mallorca. Het dorpje ligt aan de voet van de berg Teix is Deià en ligt in het Tramuntana gebergte. Op deze plek vloeien natuur, cultuur en tradities zo mooi samen, dat het gebied de status Werelderfgoed heeft gekregen.

In het plaatsje wonen veel kunstenaars, schrijvers en andere creatieve mensen. Dat merk je ook aan de sfeer als je er door heen wandelt. Bij de restaurants kun je terecht voor een maaltijd met uitzicht. En de keus is dan Middellandse Zee of Tramuntana gebergte. Ik zou zeggen, klim eerst naar het kerkje boven in het dorp, dan is je maaltijd of drankje daarna dubbel en dwars verdient.

Jardins d’ Alfabia

Tijdens ons dagje naar Valldemossa en Deià had ik de borden zien staan van de Jardins d’Alfabia. Dat leek me een prima tussenstop op de terugweg. Maar binnen in de tuin, bleek dat je je daar veel langer kan vermaken. Vanaf de ingang loopt er een grote trap met brede treden naar boven. Onderweg geniet je van verschillende tuinen en een prachtig uitzicht op de bergen.

Jardins D'Alfabia Mallorca
Zicht op Tramuntana gebergte

D’Alfabia bestaat uit een boerderij, een huis en de tuinen. In het huis kun je verschillende kamers bezoeken, waaronder de slaapkamer waar de koningin van Engeland ooit heeft gelogeerd. Leuk om even doorheen te wandelen en de schilderijen en meubelen te bekijken, maar de tuin vind ik mooier om te ervaren. Er zijn verschillende lanen en doorkijkjes. Waterpartijen en fonteinen. Er is zelfs een stukje waar wat geiten staan. De tuin staat sinds 2011 op de Unesco Immaterieel Werelderfgoedlijst.

De tuin is open van 1 maart tot 31 oktober, elke dag van 09.30-18.30. Tot een uur voor sluitingstijd mag je nog naar binnen. Wij waren er ook redelijk aan het einde van de dag en hebben een drankje gedaan op het terras in de schaduw van bomen. Een heerlijk plekje. Voor meer informatie kijk je op hun eigen site.

Wordt vervolgd

In maart gaan Simone en ik nog een keer terug naar Mallorca, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Hou mijn blog dus in de gaten voor nog meer informatie!

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter