Home » Wandelen met Alpaca’s in Vorstenbosch

Wandelen met Alpaca’s in Vorstenbosch

door Charlotte

Alpaca’s, wie kent ze niet? Zou ik bijna willen zeggen. Ook hier zie je steeds meer alpaca’s in het Nederlandse landschap, zoals bijvoorbeeld op de Alpacafarm in Vorstenbosch in Brabant. Al is dat voor mijn gevoel meer iets van de laatste jaren. Eigenlijk schaarde ik al deze beesten onder de noemer lama, want ik had geen flauw idee dat er verschil in zit. Toen ik in 2019 naar Peru ging, waar je hier meer over kunt lezen, leerden we daar natuurlijk gedurende de rondreis wel alle soorten te herkennen. Het grappige was, dat bij het eerste weitje, we helemaal gek werden, want daar moesten en zouden we foto’s maken, terwijl we verderop overspoeld werden met hele kuddes.

De hele familie

In Zuid Amerika leven vier soorten. De lama, de alpaca, de vicuña en de guanaco. Allemaal behorende tot de familie van de kameelachtigen. Het zijn hoefdieren en ze worden voornamelijk gehouden voor de wol. De guanaco is de grootste van de twee in het wild levende lamasoorten. Ze leven in groepjes, een harem, en de hengsten bakenen hun territorium af door hun uitwerpselen op een hoop aan de rand van het territorium te leggen. Ze eten bladeren van struiken, grassen en mossen en paddenstoelen. Hun vocht halen ze uit plassen, rivieren en beken, maar ook uit de planten die ze eten. Ze kunnen meerdere dagen zonder drinken en dat is vooral op grote hoogte in de dorre berggebieden wel erg handig.

Vicuña’s

De vicuña’s zijn de kleinsten en worden niet groter dan een meter hoog. Ook zij kunnen door hun sterke hart en rode bloedlichaampjes, goed overleven op grote hoogte en ze hebben weinig vocht nodig, wat ook heel prettig is in de Andes. De Inca’s zagen de vicuña’s als een heilig dier en ze werden dan ook beschermd. Alleen als de priester het aangaf, mochten ze worden opgedreven om te worden geschoren. Ze hebben een hele zachte vacht en hun wol is zeer fijn. Deze waardevolle wol, zorgde er voor dat de Spanjaarden er veel jacht op maakten en ze bijna uitgestorven waren. Een wet van Simon Bolivar in 1825 maakte ze een beschermde diersoort en zijn ze er nu nog.

Lama’s

De lama’s werden door de Inca’s als lastdier gehouden, maar ook voor de wol, het vlees en de mest. Al in vroeger tijden werd de lama gebruikt om van alles te vervoeren. Paarden kwamen er in deze gebieden toen nog niet voor. Lama’s kunnen ook goed overleven op 4000 meter hoogte en daarnaast kunnen ze 25 tot 60 kilo dragen, dus prima om mee handel te gaan drijven. De lama staat vooral bekend om zijn verdedigingsmethode. Als hij gevaar voelt, spuugt hij naar zijn belager. En dit is een goedje wat uit zijn voormaag komt, dus je kunt je er misschien iets bij voorstellen hoe smerig dat is. Gelukkig komt dit bij de alpaca’s zelden voor.

Funbreaks

Maar hoe kom ik hier nou op?? Afgelopen zondag had ik een ontzettend leuke dag waar ik graag over wil vertellen. Een aantal maanden geleden zag ik de mogelijkheid om te gaan wandelen met alpaca’s in Vorstenbosch via de website van Funbreaks. Dit is een activiteitensite, gerund door Eva Wentink, voor singles van 25-65 jaar. Ga gerust eens op de site kijken, want er staan hele leuke dingen op.

Alpacafarm in Vorstenbosch

Ik ging mee naar de alpacafarm in Vorstenbosch, waar we samen met de alpaca’s een wandeling zouden gaan maken. We verzamelden ons op het terras van de farm. Er stonden vier aparte tafels voor onze groep klaar en we werden ontvangen door Esther, die deze activiteit begeleide. Langzaam druppelde iedereen binnen. Het was een gemoedelijke sfeer. Bijna niemand kende elkaar, maar dat was geen probleem. Binnen de kortste keren zat iedereen te kletsen alsof je elkaar al jaren kent. Top!

Alpaca’s aan de wandel

We begonnen met een overheerlijke lunch. Alleen daarvoor zou ik al een keer terug willen. Er stonden zoveel lekkere dingen op, dat we last van keuze stress hadden. Na het eten gingen we naar de weide waar onze alpaca’s werden aangelijnd en we instructies kregen hoe met ze om te gaan. We kregen naast Esther, nog een begeleidster mee van de farm zelf. Dat was erg leuk want ze vertelde ons allerlei wetenswaardigheden over de alpaca’s. De alpaca’s waren trouwens allemaal net geschoren. Wist je dat alpaca’s ook gek op knuffelen zijn?

De wandeling was in drie stukken gedeeld. Net als de groep. Groep 1 kreeg als eerste een alpaca om mee te wandelen. En de rest liep gewoon mee. Bij de eerste stop kregen we brokjes om aan de beestjes te geven en konden we helemaal los gaan op het maken van foto’s. Daarna kreeg groep 2 een alpaca aan de lijn tot de volgende stop. Daar kregen we nog wat leuke dingen verteld en was de laatste wissel.

Mensen leren kennen in Vorstenbosch

Behalve dat het heel leuk was om eens met een alpaca te wandelen, vond ik de setting ook erg gezellig. Je leert leuke mensen kennen en je hebt andere gesprekken dan je bijvoorbeeld hebt met bekenden en familie thuis. Aangezien iedereen een leuke middag wil hebben, heeft men ook een goeie bui, en staat open voor een leuke kennismaking. De meeste waren alleen gekomen en we waren al heel snel een gezellige groep.

Weer terug bij de farm werden de alpaca’s terug in het weiland gezet en konden weer lekker met elkaar ravotten. Na nog een groepsfoto nam Esther afscheid van ons en was het officiële programma afgelopen. Sommige mensen gingen naar huis, maar de meesten ploften nog gezellig op het terras. Het was jammer dat de boel gesloten werd, anders hadden we er waarschijnlijk ook nog met een heel stel gegeten.

Zoveel te doen

Mocht je na het lezen van dit bericht en het bekijken van de foto’s ook enthousiast zijn geworden. Bekijk dan vooral de beide websites, want daar staan nog veel meer leuke activiteiten op. Met Funbreaks kun je weekendjes weg, wandelingen maken of bijvoorbeeld wadlopen. Naast de activiteiten picknicken of yoga met de alpaca’s, kun je bij de alpacafarm ook overnachten en bijvoorbeeld vergaderen.

Sharing is caring!

You may also like

5 comments

Simone 12 juni 2021 - 2:34 pm

Leeeuuuukkk! Ziet er echt superleuk uit en weer wat geleerd want ik had geen idee dat er vier soorten waren… Ik dacht twee (lama en alpaca).. 😉

Reply
Charlotte 12 juni 2021 - 4:49 pm

Heb ik je toch vandaag wat slimmer gemaakt??

Reply
Bianca 28 juni 2021 - 10:47 pm

Dag Charlotte

Wat schrijf je leuk.
Het was een hele gezellige middag. Veel gelachen samen.
Geweldig om je reisverhalen kunnen volgen.
Mooie foto’s van de plekken waar je geweest bent.

Groetjes Bianca

Reply
Charlotte 28 juni 2021 - 10:54 pm

Ja was een super leuke middag. Leuk dat je mij gaat volgen!

Reply
Joke 12 juni 2021 - 4:44 pm

Mijn nichtje deed laatst een high tea met alpaca’s ..weet ff niet meer waar,was erg leuk vertelde zij.

Reply

Laat een comment achter