Home » Op de fiets door het Groene Hart

Op de fiets door het Groene Hart

door Charlotte

Gelukkig hebben we nu eindelijk een paar mooie dagen, na al die regen van april en mei. En wat is er dan fijner, dan lekker te gaan wandelen of de fiets te pakken. Het enige voordeel van de vele regen is het effect op de natuur. Het lijkt wel of alles veel groener is dan anders. En toen de zon begon te schijnen leek het wel of de natuur explodeerde in een soort van groene bom. Het Groene Hart doet dan echt zijn naam eer aan. En weliswaar met vertraging, maar ook de fruitbomen en bloemen en planten lopen uit. Ik kan daar zo van genieten!

Nieuwe fiets

Ik heb in april een nieuwe fiets gekocht, omdat van mijn oude elektrische fiets de batterij niet goed meer was. Het was destijds voor mij een tweedehands fiets en voor dat moment prima. Ik kon een paar jaar uitproberen of zo’n fiets wel iets voor mij is. Vorig jaar hadden we ook een hele mooie zomer en ik dacht lekker te gaan toeren door het Groene Hart van Utrecht. Wat toevalligerwijs mijn achtertuin is. Ik genoot met volle teugen. Ik had hem op het laagste standje staan, maar in ene was hij leeg en moest ik nog 8 kilometer tot huis, en dan merk je dat dat kleine steuntje in de rug wel prettig is en als dat wegvalt, zo’n elektrische fiets extra zwaar is om gewoon op te fietsen.

De polder in

Dus toen de eerste mooie dagen kwamen besloot ik er gelijk maar van te profiteren. Voordat ik weg ga, maak ik in mijn hoofd wel een klein plannetje, maar het komt er meestal op neer dat ik gewoon mijn neus achterna ga en wel zie waar ik allemaal kom. Ik fietste deze keer door Maarssenbroek richting Breukelen. Langs het Amsterdam Rijnkanaal is het leuk fietsen, maar er staat altijd net even wat meer wind, dus ik dacht, ik sla af.

Dus weer onder de A2 door en de polder in. En zo kwam ik in plaatsjes waar ik, voor ik hier kwam wonen, nog nooit van had gehoord. Wat denk je van Portengen en Portengense Brug? Of Noordeinde? En niet te vergeten Kanis en Teckop. Het zijn allemaal kleine dorpjes, maar zo leuk om doorheen te fietsen. En ondertussen even kijken naar de mooie boerderijen waar je langs fietst.

Genieten op de fiets

Bij Noordeinde ging ik linksaf en reed toen echt alleen maar tussen het groen. Veel boerenbedrijven betekent dus ook heel veel weilanden. Dus de dames in de wei stonden mij al herkauwend in de gaten te houden. Maar het is ook leuk om de verschillende weidevogels te spotten. Al fietsend bedacht ik mij, dat ik vorig jaar ergens een soort van kinderboerderij was tegen gekomen, met een ooievaarsnest. Dus dat werd mijn doel. Helaas ben ik daar de eerste keer niet gekomen. Wel vond ik een heel mooi fietspad, nog geen meter breed, maar met zulke prachtige uitzichten. GENIETEN met hoofdletters.

Woerdense Verlaat

Ik kwam terecht in Woerdense Verlaat. Een prachtig gebied. Ik vind een fietspaadje dat langs het water meandert en ik kan zo gelijk even kijken naar de bootjes. Het dorp ligt zo centraal dat je vanaf hier met een bootje kunt varen naar Amsterdam, Alphen aan de Rijn, Woerden, maar ook de Nieuwkoopse en Vinkeveense plassen zijn goed te bereiken. Dus dat is nog een bucketlist dingetje. Ik had best nog een stukje verder willen fietsen, maar besluit toch om langzaam weer een beetje in de richting van Utrecht te gaan.

Onderweg naar Kamerik

Via de Houtkade fietste ik over de van Teylingenweg langs Kanis naar Kamerik, nog steeds zoekende naar de ooievaars, waar ik voor mijn gevoel echt dichtbij zou moeten zijn. Kamerik is ook een gezellig dorpje. Er ligt een watertje dwars door het plaatsje en ik heb er even rondgekeken. Mocht je daar iets willen nuttigen, dan kan dat. Er zit midden in het dorp een klein cafeetje.

Boerderij de Boerinn

Richting Woerden net buiten Kamerik ontdek ik Boerderij de Boerinn. Aan de weg staat een bord met terras aan het water, dus ik dacht, ik fiets het pad eens in. Ik blijk op een boerderij te komen, waar je kunt kamperen, maar ook verschillende activiteiten kunt doen. Bijvoorbeeld kanovaren, geitenyoga, en klompengolf. Er zijn vergaderruimten, maar je kunt er ook trouwen. Het zag er erg leuk uit en ik ga er zeker binnenkort een keer terug, want er starten ook twee klompenpaden. Het terras was redelijk vol, dus ik heb alleen een ijsje genomen en ben weer verder gefietst.

Ik kom in Woerden en rij meer in de stad. Dus ik duik snel weer de kleine weggetjes op terug naar huis. Ook hier heb ik vorig jaar al eens eerder gefietst, dus ik weet dat ik de goede kant op ga. Via Harmelen en Vleuten heb ik uiteindelijk een fietstochtje gemaakt van ruim 52 kilometer. Maar waar waren nou die ooievaars????

De tweede ronde

Een paar dagen later ga ik iets beter voorbereid op weg. Ik ben er met een beetje googelen achter gekomen dat ik er heel dichtbij in de buurt ben geweest. De ooievaars zitten bij de kinderboerderij langs het Oortjespad. Hier zit trouwens ook een TOP. Kortgezegd is dit een plek waar je kunt parkeren en daarna wandelen en fietsen. Meestal zit er ook wel een mogelijkheid tot eten en drinken bij in de buurt.

Op de van Teylingenweg op de weg richting Kanis had ik linksaf moeten gaan in plaats van rechtdoor. Daar zit Buitenplaats Kameryck. Waar je ook kunt trouwen, vergaderen, kamperen en wandelen. Maar ook zit er een restaurant. Maar ik ga bij de kinderboerderij kijken en inderdaad zit er weer een ooievaar met jongen.

Ik ben blij dat ik mijn “doel” toch heb gevonden. Ik heb twee prachtige fietstochten gemaakt en ga binnenkort de andere kant maar eens ontdekken. Alhoewel ik nog veel meer mooie fietspaadjes niet gereden heb, dus tips zijn altijd welkom.

Naast deze fietstocht heb ik ook leuke en mooie wandelingen gemaakt, daar lees je hier over.

Sharing is caring!

You may also like

4 comments

WimD 5 juni 2021 - 11:10 am

Succes met je nieuwe fiets.

Reply
Charlotte 5 juni 2021 - 6:36 pm

Hij rijdt als een trein????

Reply
Willy 5 juni 2021 - 6:29 pm

Lekker fietsen, Nederland is zo mooi !

Reply
Charlotte 5 juni 2021 - 6:35 pm

Ja zeker, wij gaan dat stukje ook samen fietsen hoor!

Reply

Laat een comment achter