Home » Torens in Tokyo: de vier letterlijk hoog(s)te punten

Torens in Tokyo: de vier letterlijk hoog(s)te punten

door Charlotte

Sinds ik terug ben van mijn rondreis in Japan krijg ik dagelijks de vraag: Wat was het hoogtepunt van Japan. En eerlijk gezegd durf ik dat niet te zeggen. Japan bestaat alleen maar uit hoogtepunten in mijn ogen. Wat de hoog(s)te punten van Tokyo zijn, weet ik wel met zekerheid. Dat zijn deze vier torens die ik hier onder de loep neem. Met een klein beetje meer informatie, die ik in Japan nog niet wist, maar wat wel interessant is mocht je zelf nog gaan of terug gaan.

uitzicht torens tokyo
Uitzicht van het observatorium dek op 202 meter hoogte in het Metropolitan GB

Metropolitan Government Building

Op onze eerste dag gingen we naar het Metropolitan Government Building, Tōkyō Tochō . Dit gebouw ligt in de wijk Shinjuku. Tot 2007 was dit 243 meter hoge gebouw, het hoogste van Tokyo. De architect, Kenzo Tange wilde het gebouw de uitstraling geven van een gotische kathedraal. Het bestaat uit drie gebouwen. Het hoogste gebouw bestaat uit een toren van 48 verdiepingen, die op de 33e verdieping opsplitst in twee torens, met op 202 meter hoogte, twee observatoriums. Het is het hoogste stadhuis ter wereld. En het mooiste is dat je het gratis kan bezoeken.

Onderin het gebouw bevindt zich het treinstation Tocho-Mae van de Oedo metro lijn, maar je kunt ook uitstappen bij JR Shinjuku Station, dat is een kleine 10 minuten lopen. Omdat het een overheidsgebouw is, is er tassen controle voordat je de lift in gaat, die je met hoge snelheid naar de 45e verdieping brengt. Op het observatorium platform is een souvenirwinkel en een café, maar je komt natuurlijk voor het 360 graden uitzicht over Tokyo.

Openingstijden Metropolitan Government Building torens

De openingstijden zijn van 09.30 tot 22.00 uur. Je kunt nog tot 21.30 met de lift omhoog. In de Zuidelijke toren staat, net als op sommige Nederlandse stations een vrolijke gele piano. Als je in Westelijke richting kijkt heb je de kans om Mount Fuji te zien, en in Noordoostelijke richting de Tokyo Sky tree. Daarvoor heb je natuurlijk helder weer nodig.

Lichtshow op de torens

Sinds dit jaar wordt er in de avonduren een lichtshow gegeven op de torens van het Metropolitan Government Building. Dit hebben ze gedaan om Tokyo in de avond wat meer kleur te geven. Er zijn verschillende shows en de starttijden kun je hier bekijken. Als het weer het niet toe laat, worden de projecties niet vertoond. Wij hadden helaas pech, al moet ik zeggen dat de “normale” kleuren van de torens ook al mooi zijn om te zien. En heb ik een reden om terug te gaan voor de lichtshow.

Tokyo Tower

Nadat ik in april van dit jaar bij de Eiffeltoren was geweest, wilde ik natuurlijk ook even een kijkje nemen bij zijn tweelingbroer in Tokyo, Tōkyō Tawā, in de wijk Shiba-koen. De toren werd voltooid in 1958 en is met 333 meter hoogte, de hoogste toren van Japan geweest, tot de bouw van de Tokyo Sky Tree in 2012. Met zijn vrolijke wit/oranje beschildering staat hij mooi boven de stad te shinen, en vooral in het donker is hij goed zichtbaar. Leuk om te weten dat de toren elke vijf jaar opnieuw in de verf gezet wordt. Dat kost de Japanners een heel jaar en vele liters verf.

Tokyo Toren

Tokyo Tower versus de Eiffeltoren

De Tokyo Toren is ontworpen door Taicho Naito. Deze architect had al meerdere hoge torens ontworpen in Japan. Hij beweert dat de toren is bestand tegen aardbevingen en tyfoons. Hij is gebouwd van staal, deels schroot van Amerikaanse tanks, die beschadigd zijn in de Koreaanse oorlog. De stalen constructie is hoger dan de Eiffeltoren, maar is wel 3300 ton minder zwaar, door de slankere bouw. Toen de antenne er op werd gezet, was het de hoogste vrijstaande toren ter wereld.

Tokyo Toren tijdens het gouden uurtje

De toren heeft een vier verdiepingen tellend gebouw, Foot Town, waar musea, restaurants, galerieën en winkels zijn. In de toren zijn twee panorama dekken. De eerste is het Main Observatory op 150 meter hoogte. Vandaar kun je met een andere lift naar het Special Observatory, op 225 meter. In 2024 is de 190 miljoenste bezoeker geregistreerd. Wij waren het niet. We hebben alleen beneden om de toren gelopen, wetende dat we later nog naar de Tokyo Sky Tree zouden gaan.

zicht op Tokyo Tower
De zanggroep in de Zojoji tempel bij de Tokyo Toren

Praktische informatie

De Tokyo Toren is te bezoeken van 09.00 tot 23.00 uur, entree tot 22.30 uur. Je kunt er alle dagen naar binnen, ook op nationale feestdagen. Op het eerste dek zit Club 333, hier treden op verschillende dagen live bands op. Hoe leuk is dat?! Er zijn verschillende trein- en metrostations in de buurt van de toren. Het beste is om Google Maps te laten helpen om de beste route te bepalen. Akabanebashi Station is het dichtste bij, op vijf minuten loopafstand. Het is wel slim om van te voren tickets te kopen, dat scheelt je in een lange rij staan.

Shibuya Sky Toren

Als je maar vier dagen in Tokyo hebt, moet je er maar van uit gaan dat je niet alles kunt bekijken. Zo hebben wij de Shibuya Sky Toren ook niet van binnen bekeken. Jammer want ook dit is een heel bijzonder gebouw. De wolkenkrabber die naast Shibuya Scramble Square staat, heeft 46 verdiepingen en is 229 meter hoog. Vanaf het plein neem je de lift naar de 14e etage waar het ticketoffice zit. Nadat je een kaartje hebt gekocht ga je met een andere lift naar het observatiedek op de 45e verdieping. Vandaar kun je met een roltrap nog hoger naar het dak op de 47e.

De architectonische Shibuya Sky Toren

Wanneer kun je er naar boven?

Het voordeel van dit panoramadek, is dat het niet tussen andere hoge gebouwen is en je dus ver kunt kijken. Bovendien is het elke dag van het jaar geopend, mits het geen Nieuwjaarsdag is en het weer mee werkt. Shibuya Sky is open van 10.00 tot 22.00 en ze werken met tijdsloten. De laatste mogelijkheid om naar boven te gaan is van 21.00-21.20 uur. Maximaal vier weken van te voren kun je tickets aanschaffen. En dan kun je genieten van de spectaculaire glazen roltrap en de Sky Edge: een Instagrammable fotospot, waar een professionele fotograaf de foto’s maakt, niet gehinderd door het glas.

Tip: denk er aan dat je geen reisbagage mee naar boven mag nemen. Maar ook eten en drinken, dieren, hoeden en petten zijn niet toegestaan. Je oordopjes, selfiesticks en statieven laat je ook beter thuis. Je telefoon, bril en camera die aan een band vastzitten of in je zak passen, mogen dan wel weer mee.

shibuya toren
Mario Karts onderweg naar Shibuya Scramble Square en Shibuya Toren

Tokyo Skytree

Waar we ons thuis al op verheugden, was ons bezoek aan de Tokyo Skytree, Tōkyō Sukaitsurī. We hadden al kaartjes gekocht, rekening houdend met de tijd dat de zon onder zou gaan. We wilden natuurlijk ook daglicht meemaken, maar de zonsondergang zou toch ook spectaculair moeten zijn, en wat te denken van “Tokyo by night”. Gelukkig hebben we het allemaal gezien.

tokyo skytree
Tokyo Skytree

Tokyo Skytree is de hoogste van de torens in Japan. Het is de belangrijkste radio en televisie toren en hij werd in mei 2012 in gebruik genomen. Prijskaartje: 750 miljoen euro. Het eerste Tembo dek zit op 350 meter hoogte en daar kunnen zelfs 2000 mensen zijn. Het tweede dek, Tembo Galleria op 450 meter heeft een capaciteit van 900 mensen. Dat kun je je toch niet voorstellen. Ook deze toren is aardbeving bestendig, dit wordt gerealiseerd door een ingenieus dempingsysteem.

De hoogte van de toren

Ook over de hoogte is goed nagedacht. Musashi, is de oude naam van de regio, waar de Tokyo Skytree staat. De hoogte van 634 bestaat uit 6 (mu) 3 (sa) en 4 (shi), en is dus makkelijk te onthouden. De naam is gekozen na een landelijke stemming en kreeg 30% van de 110.000 stemmen.

sumida rivier torens
Vanaf de oevers van de Sumida rivier, kijkend naar de torens en het Asahi HQ

Het Tembo Deck

Nadat we in de rij hadden gestaan voor het activeren van de tickets, moesten we in de rij voor de liften, dat gaat vrij snel. Net zoals alles in Japan is dat een geoliede machine. In 50 seconden ga ja naar de 350 meter. Maak je geen zorgen, je voelt er niets van. Op het Tembo Deck, kun je je prima vermaken. Met de trap ga je naar 345 meter, waar een restaurant en een souvenirshop zijn. Je kunt ook nog naar 340 meter. Hier is een café en de glazen vloer, voor de echte dapperen onder ons.

De Tembo Galleria

Je kunt ook met de volgende lift naar 450 meter, de Tembo Galleria. Via een spiraalvormige helling loop je naar boven, met overal een fantastisch uitzicht. Het hoogste punt is het Sorakara punt op 451,20 meter. Wat ik grappig vond was het toilet op 450 meter hoogte, daar moest ik natuurlijk ook even op gaan zitten. Nee, geen uitzicht, maar wel een muziekje tijdens de werkzaamheden. Toen de zon was ondergegaan zijn we naar 350 meter terug gelift en hebben genoten van een drankje. Wat een bijzondere ervaring.

Behalve het uitzicht van boven is de Tokyo Skytree ook op de grond mooi om te zien. Er zijn verschillende kleuren combinaties, en dat ziet er heel sprookjesachtig uit. Als je in de mogelijkheid ben om één van de torens op te gaan, dan zou ik de Tokyo Skytree op de eerste plek zetten. Prachtig uitzicht en daarnaast genoeg te doen. Check op deze website de openingstijden en koop je tickets van te voren.

nachtelijke torens
Nachtelijk uitzicht op de torens

De hoog(s)te torens

Dit is een korte beschrijving van de vier hoogste torens in Tokyo. Althans, degene die we hebben bezocht. Japan heeft heel veel wolkenkrabbers en heel veel mensen die moeten wonen en werken. In drie weken zijn we er wel achter gekomen dat op heel veel wolkenkrabbers de bovenste verdiepingen meestal restaurants herbergen. Wil je dus eten en/of drinken met een fantastisch uitzicht, stap dan gewoon in de lift en laat je verrassen.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter