Home » Pantropica, op ontdekking in de jungle van Luttelgeest

Pantropica, op ontdekking in de jungle van Luttelgeest

door Charlotte

Pantropica kende ik eigenlijk voornamelijk van de vele reclame op Facebook. Door de kracht van herhaling, en omdat ik de reclame toch een keer ging bekijken, was mijn interesse gewekt. Nadat Simone en ik op foto driedaagse waren geweest in Drenthe wilden we natuurlijk nog meer oefenen met de opgedane kennis, dus ik opperde om naar Pantropica in Luttelgeest te gaan. En zo geschiede…

Van Orchideeën Hoeve naar Pantropica

Pantropica was tot voor kort bekend onder de naam De Orchideeën Hoeve. Omdat de naam niet meer helemaal de inhoud dekte is men op zoek gegaan naar een nieuwe naam. Omdat de vele ruimtes in Pantropica, tropische werelden zijn van verschillende continenten, maar wel met elkaar verbonden, kwam men op deze bijzondere naam. Pantropica betekent namelijk “geheel tropisch”. Pan komt van Pangea, het supercontinent van 250 miljoen jaar geleden, de oorsprong van alle continenten. Tropica natuurlijk naar de tropische ervaring voor de bezoekers.

De geschiedenis van Pantropica

De geschiedenis van Pantropica gaat een aardig tijdje terug. In 1919 werd er een bloemenkwekerij opgericht door de familie Maarsen. Er kwam toen nog geen orchidee aan te pas. Maar ze waren gespecialiseerd in anjers, chrysanten en seringen. Pas in 1957 werd er begonnen met het kweken van orchideeën. Vanaf 1979 verhuisde de kwekerij naar Luttelgeest in de Noordoostpolder. Er werden open dagen gehouden en die werden druk bezocht, en vanaf 1984 gebeurde dat op geregelde tijden. Dit was het ontstaan van het mooie park dat je nu kan bezoeken.

Wat kun je er zien?

In eerste instantie dacht ik dat de Orchideeën Hoeve alleen een kwekerij was, met uiteraard een winkel waar je deze orchideeën in allerlei soorten en maten zou kunnen kopen. Maar op de reclame had ik al gezien dat er ook vlinders, flamingo’s en kleine aapjes in Luttelgeest wonen. De perfecte fotomodellen dus voor ons doel: oefenen met het fotograferen van beweeglijke en leuke onderwerpen.

Als je de parkeerplaats op komt rijden, kun je aan de grootte zien, dat het niet alleen om een kwekerij gaat, maar dat het toch echt een soort attractiepark is. Ik ben verbaasd te zien, dat er ook auto’s volgeladen met kinderen aan komen rijden, maar eenmaal binnen begrijp ik dat een stuk beter. Pantropica is echt voor iedereen, van klein tot groot. Toen we ons realiseerden dat er in de laatste week van de vakantie, misschien later op de dag wel wat drukte zou kunnen ontstaan, zijn we meteen aan ons junglerondje begonnen.

toekan pantropica
De Reuzentoekan

Ticket to the jungle

Als je bij de kassa je ticket verzilverd, krijg je je boardingpass voor je ticket to the jungle. Hoe leuk is dat! En op het moment dat je door de “jungle”deur gaat, voel je je alsof je inderdaad een lange vlucht achter de rug hebt en je de vochtige warme lucht van de tropen ervaart. Vooral voor kinderen heel leuk, want overal kom je geheime paadjes tegen, die je langs watertjes, bruggetjes, trappetjes en spannend verstopte hutjes leiden. Wij voelden ons adrenaline peil meteen de lucht in vliegen, want we zagen al meteen een grote toekan op een tak zitten. We pakten onze camera en in een prachtige vlucht verdween hij verder in de jungle. We stonden aan!

De verschillende thema’s

Ook al heb je er geen erg in, als je op je gemakje door Pantropica slentert, loop je in feite door verschillende thema gebieden. Je begint in het Amazone regenwoud. Daar wonen de toekans, de roodbuiktamarins, en de witoorpenceelaapjes. Maar let goed op, er lopen nog meer bijzondere vogels rond. Overal groeien ook de orchideeën waar de hoeve vroeger zijn bekendheid en naam van heeft gekregen. Via verschillende paden komen we in de volgende tuin.

De Lorituin

In de Lorituin werd ik toch wel een klein beetje verliefd op deze kleurige Lori’s, of zou het de Australische sfeer zijn die ze hier willen nabootsen? In deze tuin wonen zo’n 80 Lori’s en bij het begin kun je een bakje kopen met voedsel. Die draakjes weten het precies, want op het moment dat er mensen de tuin binnenstappen worden ze belaagd door de hongerige vogels. Onze uitdaging was om ze te fotograferen, en dat viel niet mee met al dat heen en weer gefladder.

De Vlindervallei

Na de Lori’s door naar de Vlindervallei. Dat is echt fotograferen 2.0. Leuk hoor met een macrolens, maar dan moet je echt te dichtbij komen, en dat vonden de vlinders weer geen goed idee. Dus toch maar kijken of het van een afstand beter lukt. Het zweet brak ons aan alle kanten uit. Was het misschien de tropische warmte? Of toch de drukte? We besloten om maar door te lopen.

Nog meer bijzondere dieren in Pantropica

Ik ga niet verraden wat er allemaal aan bijzondere dieren leeft in Pantropica, maar je kijkt je ogen uit. Het park is heel mooi aangelegd en je kunt je er makkelijk een hele dag vermaken. Vooral voor kinderen is het heel leerzaam. Er worden op woensdag en zaterdag speciale shows gehouden en dan krijgen de kinderen speciale weetjes te horen en leren ze de jungledieren kennen. Maar ook het kunnen voederen van de dieren zoals de Lori’s en de meervallen is een bijzondere ervaring.

Even praktisch voor Pantropica

  • Pantropica is het hele jaar geopend, behalve op Nieuwjaarsdag
  • Open van 09.30 tot 18.00 uur
  • Je moet een tijdslot reserveren voor een datum en tijd. Dit kan online of telefonisch
  • Parkeren is gratis
  • Er is voldoende horeca, en dus is eigen eten en drinken meenemen niet toegestaan
  • Het adres is Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter