Home » De kapel op de heuvel met de 14 kruizen

De kapel op de heuvel met de 14 kruizen

door Charlotte

De kapel op de heuvel met de 14 kruizen, was ook een van de activiteiten die op ons verlanglijstje stonden voor het weekje naar Roemenië. Vanwege ons leuke maar overvolle programma, stond dit pas op de laatste dag in de planning. Gedurende de week had ik de kapel al een paar keer in de verte gezien, maar nu gingen we dan eindelijk de wandeling maken.

De kapel op de heuvel is niet vanuit de hele omgeving te zien, maar zie je hem wel, dan is het wel indrukwekkend. Het ranke witte kerkje met het rode dak valt al op, maar de 14 kruizen zijn de grootste blikvangers. Daar wilde ik wel meer van weten.

kapel met 14 kruizen
De kapel met de 14 kruizen

Het ontstaan van de kapel met de 14 kruizen

De kluizenaar János Esztergár plaatste de 14 kruizen op de heuvel bij Sovata. De kruizen stellen de 14 kruiswegstaties voor. Ze zijn trouwens ook allemaal genummerd. Wil je weten wat de kruiswegstatie inhoudt dan kun je daar hierover lezen. Deze kruizen trokken veel pelgrims en gelovigen die hier wilden bidden. János wilde toen ook een kapel bouwen op de berg.

Om aan geld te komen kreeg hij een visioen. Hij reisde naar Transsylvanië en verzamelde ongeveer 500 kronen aan donaties voor de bouw van de kapel. In 1887 begonnen ze met bouwen en de kapel werd in 1888 voltooid. In 1889 gaf de bisschop vergunning en kreeg hij een draagbaar altaar als geschenk.

Bezoek aan de kapel

Op het moment is de kapel gesloten. Dit is helaas het gevolg van het gedrag van sommige bezoekers in de laatste jaren. Je kunt ook niet makkelijk naar binnen gluren. Er schijnt wel een mogelijkheid te zijn om een bezoek aan te vragen via het bureau van toerisme in Sovata, maar dat hebben wij niet gedaan. Gelukkig is het ook al heel mooi om vanaf de kapel te genieten van het uitzicht op de heuvels en Sovata beneden in het dal. Daarnaast zijn er in mei en september bedevaarten. Dan worden er ook kerkdiensten in de kapel gehouden.

route kapel
Vanaf de Strada 1 Mai naar boven

Hoe kom je bij de kapel

Om bij de kapel te komen zijn er meerdere routes. De korte route is ongeveer een uur lopen en start vanuit het dorp Sovata zelf. De langere en pittigere route begint op de Strada 1 Mai. De korte route begint vanaf Izvorul Maria. Daar ga je de weg omhoog en volg je gewoon de borden waarop staat: 14 cruci.

kruizen uitzicht
De 14 kruizen voor de kapel

Je komt op dit pad ook een belangrijke fontein tegen, waar je water kunt tappen voor je wandeling naar boven. Deze fontein is er gekomen met behulp van de actrice Mari Jászai. Zij kwam in het begin van de twintigste eeuw op vakantie in Sovata. In die tijd kampte Sovata met een drinkwaterprobleem. Ze zamelde geld in op kunstevenementen en uiteindelijk werd in 1910 het geld gebruikt om de fontein te realiseren.

Via Transilvanica

Wij parkeerden de auto op de Strada 1 Mai. Je moet even goed opletten want je rijdt zo voorbij het beginpunt. Er staat een wegwijzer van de Via Transilvanica. Dit is een langeafstandsroute van 1.400 kilometer die dwars door Roemenië loopt. Je kan deze route wandelen, fietsen of paardrijden, en hij loopt van Putna naar Drobeta Turnu Severin. Het is een zelfde soort route als bijvoorbeeld het Pieterpad of de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Die beide ook nog op mijn verlanglijstje staan.

Heb je de juiste plek gevonden dan kan je wandeling naar boven beginnen. Je loopt het pad eerst tussen de huizen door, maar al snel kom je op de weg naar boven. Stel je in op een pittige wandeling. Vooral als de temperatuur wat hoger is, is deze route een stuk zwaarder dan de wandeling door het bos. Op dit pad loop je continu in de volle zon. Alleen het laatste stukje loop je door het bos en de eerste aanblik op de kapel is magisch. Pfff je hebt het gehaald, ondanks de hitte en de zwaartekracht op je kuiten. Op het bankje voor de kapel kun je op adem komen en eindelijk genieten van het adembenemende uitzicht. Letterlijk en figuurlijk, hahaha.

Căpâlna-heuvel
Uitzicht vanaf de Căpâlna-heuvel

De kapel bestaat 135 jaar

In 2023 bestond de kapel 135 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum is er naast de kapel een houten poort geplaatst. Deze houten poorten zie je overal in Roemenië. Ze zijn prachtig versierd met houtsnijwerk. Op deze poort staat dat deze is geplaatst bij het 135 jubileum in 2023. Ik weet alleen niet of ik de plek zo goed gekozen vind. Hij valt door deze kleur hout teveel op, maar wie ben ik….

Even praktisch

  • Parkeren op Strada 1 Mai voor de langere route en vanaf Izvorul Maria voor de kortere route
  • Neem voldoende water mee voor onderweg, eventueel getapt bij de fontein
  • Stevige wandelschoenen zijn ook handig
  • Wil je de kapel bezoeken, regel dan toegang bij het bureau voor Toerisme: 0365082197
  • Volg de borden van de Via Transilvanica of de blauw witte markeringen onderweg

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter