In oktober was ik vier dagen logeren in Zeeland. Via booking.com kwamen we terecht bij Pinkeltje. Een allerschattigst huisje in Aagtekerke. Ik was vroeger wel een aantal keer in Zeeland op vakantie geweest, maar wilde er nu graag weer een keer naar toe. Aagtekerke ligt op ruim 2 kilometer afstand van het strand van Domburg en bijna 3 kilometer van Oostkapelle. Ik was daar samen met Jolanda en Ralph omdat we ons 10 jarig “samen-reis” jubileum wilden vierden, en we helaas niet naar het buitenland konden. We hebben nu een soort van roadtrip door Zeeland gemaakt met Aagtekerke als uitvalsbasis.
Hellevoetsluis
Op onze heenreis hebben we al twee mooie wandelingen gemaakt. Onze eerste stop was Hellevoetsluis. Dit is een vestingstadje op Voorne Putten. In de afgelopen eeuwen was deze plaats ook een legerplaats en marinehaven. Wij hebben een mooie wandeling gemaakt langs de haven en helaas ook door corona, bleef het vooral bij wandelen en kijken, want er was niets open. Jammer want ik denk dat het heel interessant is om bij het dok te gaan kijken. Maar ook op de verschillende schepen die er in de haven liggen, zoals ms de Buffel en het museumschip Lichtschip de Noordhinder.
Toen wij door Hellevoetsluis liepen waren er weinig tot geen toeristen. Je kunt je dan niet voorstellen dat er normaliter heel veel watersport beoefend wordt. Er zijn zelfs zes (jacht)havens. En als je op de kaart kijkt zie je het unieke van de ligging van deze vesting.
Na nog een koffie-to-go en het laatste stukje van onze wandeling stapten we weer in de auto en rijden verder naar Zierikzee.
Onze wandelroute in Hellevoetsluis
Zierikzee
Zierikzee is ontstaan bij een kreek, de Ee, die uitmondde in de Gouwe. Aan dit water, wat erg gunstig lag, vestigden zich waarschijnlijk in de 10e eeuw de eerste bewoners. Dit waren boeren of vissers. Een zekere Zierik was één van de eerste lokale machthebbers. De Ee van Zierik werd Zierik’s Ee, later Zierikzee.
Wandelen met een boek
Ik had kort voor ons tripje een boek gekocht, waarin verschillende stadswandelingen staan. 52 Zondagen wandelen en lunchen. Dit is een erg leuk boek, want er staat bijvoorbeeld in, waar je in elke stad je auto kunt parkeren, veelal gratis, en welke leuke restaurantjes, winkeltjes of andere mooie plekjes je onderweg tegenkomt. Ik vind het een leuke hulp als uitgangspunt voor een stadswandeling.
Monumenten
Sinds 1971 is Zierikzee een beschermd stadsgezicht. In deze stad zijn zelfs 568 monumenten en dat is voor zo’n kleine stad best veel. Het hoogste monument is de Sint Lievensmonstertoren met zijn 62 meter. Het bijzondere is dat hij los staat van de kerk, aangezien de bouwput destijds de kerk niet mocht beschadigen. Volgens de verhalen is er 30 jaar aan de toren gebouwd, waarvan 25 jaar alleen al aan het fundament. De bedoeling was dat hij ongeveer 130 meter hoog had moeten worden. Dat is zelfs hoger dan de Dom in Utrecht.
De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten. De twee torens zijn verschillend. De ene toren heeft meer facetten en is iets krom. Volgens de overlevering komt dat omdat er twee zusters van de familie Nobel over de torenspitsen hebben lopen ruziën. De ene zuster liep ook krom, dus dat zou de oorzaak zijn. Is denk ik toch een beetje slordig. Maar wel een grappig weetje.
Helaas werd het toen langzaam steeds natter en kouder en zijn we op zoek gegaan naar Pinkeltje. Onze overnachtingsplek in Aagtekerke.
Onze wandelroute in Zierikzee
Bekijk hier nog andere mooie wandelingen in Nederland.