Home » Domburg, een mooie strandwandeling

Domburg, een mooie strandwandeling

door Charlotte

In het weekend met Ralph en Jolanda in Zeeland wilde ik heel graag uitwaaien aan het strand van Domburg. Het weer in dit oktober weekend beloofde heel mooi te worden, dus ik hoopte toch wel op minstens één mooie strandwandeling. Vroeger ging ik met mijn ouders altijd twee weken naar Vlieland in de zomervakantie. Toen we heel klein waren zaten we dan hele dagen op het strand, zandkastelen bouwen en golfje duiken. Later werd dat natuurlijk hele dagen bakken in de zon en af en toe even sissen in het zeewater. En de laatste jaren vooral lange strandwandelingen maken. Zee en strand staan dus voor mij synoniem aan vakantie.

over de duinen

Domburg

Al tijdens het ontbijt breken de wolken open en laat de zon zich zien. We hadden de avond er voor een soort van plan gemaakt wat we allemaal wilden gaan doen. Maar als ik de gordijnen opendoe en zie dat de zon schijnt heb ik enorme drang om naar het strand te gaan. En gelukkig deelt de rest mijn gevoel. Vanuit Aagtekerke zijn we met de auto eigenlijk heel snel in Domburg. Het is tenslotte maar een kleine 3 kilometer rijden. We kunnen onze auto al snel kwijt op een groot parkeerterrein naast de duinen. Bovenop het duin, zien we dat het ideaal weer is voor een strandwandeling dus hebben we onze plannen omgegooid.

paalhoofden
De karakteristieke paalhoofden bij Domburg

De paalhoofden

De karakteristieke paalhoofden zijn behalve erg nuttig voor het behoud van de kust natuurlijk ook erg fotogeniek. In Zeeland kan het verschil tussen eb en vloed wel 4 meter zijn. Door een strekdam ontstaat hele erge stroming die de kust kan beschadigen en door de paalhoofden wordt deze stroming afgezwakt en wordt de kust minder aangetast. Het is jammer dat het toch bewolkter is dan we hadden gehoopt, maar de temperatuur is aangenaam dus we maken een mooie wandeling en maken foto’s.

Domburg, de badplaats

Domburg is bekend als badplaats en vooral in de zomer wordt het overspoeld door toeristen. Daar is in deze periode niet veel van te zien en zeker niet in deze coronatijd. Het is een uitgestorven dorp. In oktober 2020 zijn de winkels nog wel open en met inachtneming van de dan geldende corona regels, kunnen we toch hier en daar binnen kijken. Maar heel eerlijk gezegd is er zonder de gezelligheid van vakantievierende mensen en overvolle zonnige terrasjes niet zo veel te beleven.

Domburg als kuuroord

We maken toch een lekkere wandeling over het strand. Domburg is naast badplaats ook kuuroord. Mensen komen vooral om te genieten van de schone lucht en de heilzame krachten van het zeewater. Alleen Domburg en Cadzand-Bad voldoen aan de kwaliteitseisen van het Europäischen Heilbäderverband voor Thalassotherapie. De ligging aan zee is gezond voor lichaam en geest. Er zijn zelfs restanten gevonden van romeinse thermen en een badhuis. De arts Dr Mezger (1883-1909) stuurde zijn patiënten naar Domburg om te herstellen en is de grondlegger geweest van onze huidige fysiotherapie. Met mijn klachten soms, ben ik achteraf erg blij met deze dokter.

Kunstenaarsdorp

Als we op een gegeven moment een stuk over de duinrand lopen, valt mij een grote schildersezel op. Ik vind het wel een grappig gezicht, maar pas later, als ik mij er in ga verdiepen, blijkt dat Domburg aan het begin van de twintigste eeuw een kunstenaarskolonie was. Bekende kunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop woonden en werkten hier en daardoor kwamen er ook veel andere kunstenaars hierheen voor het mooie licht in Zeeland.

schildersezel
Uitzicht over Domburg

Boven op de Hoge Hil, kun je uitrusten op de Mondriaanbank. Nehalennia, de beschermgodin van vissers en zeelui zit al over de zee uit te kijken. Ik lees op het bordje dat het niet de bedoeling is om te kletsen, maar eerder om een moment van meditatie te pakken. Nou ben ik daar niet zo goed in, maar even uitrusten en genieten van het uitzicht is wel heel lekker.

mondriaanbank
De Mondriaanbank op de Hoge Hil

Hier staan nog meer mooie wandelingen in Nederland.

Sharing is caring!

You may also like

9 comments

charlotte 11 april 2021 - 9:28 am

Super leuk om te lezen,ik heb Domburg op het “hierwillenwijeenxnaartoe” lijstje gezet.

Reply
Charlotte 11 april 2021 - 9:29 am

Zeker doen! Is er erg mooi!

Reply
Charlotte 11 april 2021 - 7:07 pm

Dat zou ik zeker doen, Pinkeltje is een leuk adresje, daar heb ik ook over geschreven….

Reply
Margriet 11 april 2021 - 9:47 am

Ik was even in Domburg….

Reply
Charlotte 11 april 2021 - 9:48 am

Haha leuk daar hè!?

Reply
Willy 11 april 2021 - 10:32 am

Heerlijke trip, zo fijn om aan zee te zijn !

Reply
Nel 11 april 2021 - 10:58 am

Leuk en uitnodigend geschreven, doet je verlangen naar die mooie Zeeuwse kust?

Reply
Ans 11 april 2021 - 12:05 pm

Wat is het toch altijd fijn om de zee te zien.
En jij laat met je foto’s zien wat we eigenlijk heel gewoon vinden toch wel heel bijzonder is! ?

Reply
Jolanda 11 april 2021 - 1:12 pm

Domburg, is zo’n leuke badplaats. Je hebt het goed beschreven.

Reply

Laat een comment achter