Home » Logeren in het rustieke Westerkerkje

Logeren in het rustieke Westerkerkje

door Charlotte

Een paar weken geleden hebben Simone en ik het plan opgevat om weer een bijzondere overnachting te zoeken. Want als iets bevalt moet je daar natuurlijk een mooie traditie van maken. En wat is er nou leuker dan een weekendje weg organiseren. We zagen zoveel leuke plekjes, dat kiezen best lastig was, maar toen ik het Westerkerkje in Steggerda voorbij zag komen, hadden we echt binnen vijf minuten geboekt.

westerkerkje
Het Westerkerkje

Naar Steggerda

En zo reden we op vrijdagmiddag richting Steggerda. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit gehoord had van Steggerda. Dit dorpje ligt in Friesland ten oosten van Wolvega. Het behoort met meer dan 1000 inwoners, tot de grotere dorpen in de gemeente Weststellingwerf. Het ligt op de rand van Drenthe en Overijssel en biedt daardoor een prima uitvalsbasis om die omgeving te verkennen.

weiland westerkerkje
Als dit je uitzicht is….

Wat doet het weer?

In eerste instantie was de weersvoorspelling dat er sneeuw zou komen, en dat zagen we wel zitten. In gedachte zagen we de foto’s van dat rode kerkje in de sneeuw al helemaal voor ons. Maar hoe dichterbij ons weekendje kwam, des te beroerder het weer werd voorspelt. En we hadden het gevoel dat we twee dagen in de kerk zouden moeten doorbrengen, dus spelletjes mee en hopen en bidden ( ja we zaten niet voor niets in een kerkje) dat het weer ons gunstig gezind zou zijn.

zicht op Eese

De weg naar Steggerda was eigenlijk al heel mooi. Eenmaal van de snelweg af kwamen we door allemaal leuke dorpjes en reden we over van die lange bomenlanen. Hoe mooi zal dat in de zomer zijn?! Nu was het een kleine uitdaging, want als je een tegenligger hebt, hoop je op een uitwijkplaats, want je wil niet in de zachte berm belanden.

Het fotomodel

Mijn hart maakte een klein sprongetje toen we het kerkje in beeld kregen. Het zag er zo leuk uit. En we hadden onze eigen parkeerplaats. Omdat wij niet de enige zijn, die het een leuk kerkje vinden en er graag een foto van maken, hebben de eigenaren aan de zijkant een plekje om te parkeren, zodat iedereen dit fotomodel vast kan blijven leggen. Zo fijn! Hoe vaak kom je niet bij bijzondere gebouwen of mooie uitzichten of gezellige straatjes en dan staat er een lelijke prullenbak of verkeersbord. Altijd op een plek, waarvan ik dan denk: Hoe dan??? Gemeente verpest je eigen “reclame” niet. Dus complimenten aan deze twee eigenaren.

rode kerkje
Het fotomodel

Het interieur

Nadat we onze eerste 868 foto’s gemaakt hadden 😉 zijn we naar binnen gegaan. We waren aangenaam verrast door de indeling. Via de voordeur kom je in een klein halletje, waar ook een rekje met folders hangt, met dingen die je kunt doen in de omgeving. Daarna kom je in de grote benedenruimte. Daarin bevindt zich een keuken, een grote eettafel en twee heerlijke stoelen voor de bullerjan, de bijzondere houtkachel. Door nog een deurtje kom je in een extra ruimte waar een slaapbank staat, maar waar je ook kunt genieten van het uitzicht op de veranda en de omliggende weilanden.

Geschiedenis van het Westerkerkje

Het Westerkerkje is gebouwd in 1935 en was jarenlang het kleinste houten kerkje van Nederland. Tot en met 1962 werden er kerkdiensten gehouden. Daarna heeft het nog dienst gedaan als zondagsschool. In 1980 werd het gekocht door de Friese kunstenaar Rinny Siemonsma en tot zijn overlijden heeft hij het gebruikt als atelier en woonplek. Sinds 2016 kun je er overnachten.

Het Westerkerkje is vooral bedoeld om tot rust te komen. Vandaar dat er geen televisie is. En ook tijdens de afwas kun je een goed gesprek met elkaar houden. Naast de bullerjan staan er ook een paar antieke gietijzeren radiatoren. Die doen goed hun best, maar de ramen zijn van enkel glas, dus wij hadden een prachtig boeket ijsbloemen op de ramen toen we wakker werden. Er liggen gelukkig genoeg dekbedden, dus koud hoef je het niet te hebben.

Landgoed de Eese

Het Westerkerkje ligt aan de rand van landgoed de Eese, zo’n 800 hectare bos, heide en grasland. Met daarin ook roodgeverfde landhuizen. Wij zijn daar helaas niet doorheen gewandeld want het begin was al zo modderig, dat we dat niet aantrekkelijk vonden. Bovendien begon het al donker te worden.

steggerda uitzicht

Activiteiten in de omgeving

Wij hebben zaterdag de auto gepakt en zijn eerst naar het Dwingelderveld gereden waar we een mooie wandeling hebben gemaakt. Daarna reden we naar Schaapskooi Hijkerveld want we hadden een bucketlist vinkje te zetten. In het gebied van de Schaapskooi staat ook een kudde met Schotse Hooglanders en die wilden we graag op de foto zetten. Dat is gelukt!

Aekingerveld

Op zondag zijn we naar het Aekingerveld bij Appelscha gegaan, ook wel bekend als de Kale Duinen. Ook hier kun je prachtig wandelen. Op de weg naar huis hadden we een stop bij Schokland. Over deze mooie plekken vertel ik je in een andere blog. Maar wil je nu al lezen over mooie wandelingen in Nederland, kijk dan op deze pagina.

aekingerveld appelscha
Het Aekingerveld bij Appelscha

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Simone 12 januari 2022 - 10:44 pm

Nou dat heb je weer mooi gezegd ?

Reply
Charlotte 12 januari 2022 - 10:54 pm

Ja jij weet hoe t was?

Reply

Laat een comment achter