Home » 5 dingen om te doen in Aqaba

5 dingen om te doen in Aqaba

door Charlotte

Na twee weken kwam er een einde aan onze rondreis door Jordanië in de plaats Aqaba aan de Rode Zee. Daar hadden we nog een paar stranddagen om bij t komen van alle indrukken die we hebben gehad in de afgelopen weken. Zoals altijd aan het einde van zo’n rondreis ben je best wat vermoeid van de lange reisdagen. Het leven uit de koffer, omdat je maar een of twee nachten in een hotel verblijft. En het rekening houden met een groep mensen. Want hoe leuk en gezellig het samen is, het is soms ook lastig om met iedereen rekening te moeten houden. Dus met die paar dagen kun je nog heerlijk even ontspannen.

aqaba jordanie

Aqaba

Sinds 4000 v Chr. wonen er mensen in Aqaba. Deze stad ligt namelijk op een strategisch kruispunt van verschillende handelsroutes tussen Afrika, Europa en Azië. Om die reden hebben meerdere machtshebbers er de scepter gezwaaid. Van al deze schermutselingen is weinig terug te zien in Aqaba. De stad is nu voornamelijk een toeristisch badplaats. Er staan grote en luxe hotels en er zijn veel restaurants. Aqaba is een belastingvrije zone en de smoes dat je geen geld hebt om te winkelen is onbruikbaar want op elke hoek staat wel een pinautomaat.

uitzicht movenpick aqaba
Zicht op Aqaba vanuit de hotelkamer

Mövenpick Hotel Aqaba

Wij verbleven in het prachtige Mövenpick Hotel. Het hotel ligt aan de King Hussein Street en als je het complex uit loopt ben je dichtbij het centrum van de stad. Er zijn 297 kamers allemaal met tv en erg luxe. Er is een restaurant en een ruime lobby. Mocht je een sportieve bui hebben kun je naar de fitness ruimte, en er is ook een wellness ruimte met een sauna. Dit hotel heeft een eigen strand en vier verschillende zwembaden, die allemaal in een prachtig aangelegde tuin liggen. Je hoeft dus eigenlijk het hotel niet uit. Maar dan zou je de andere leuke dingen van Aqaba missen die ik hieronder met je ga delen.

1. Al Sharif Al Hussein bin Ali Moskee

Deze moskee is gebouwd in 1975 en is een indrukwekkend wit bouwwerk in het centrum van Aqaba. Het heeft een centrale koepel en mooie minaret. Deze minaret valt heel erg op, vooral ’s avonds als de toren in een fel wit licht staat. De buitenkant is bewerkt met mooie patronen. Bij de ingang ligt een mooie geometrische tuin en een plein met marmeren stenen. Je kunt de moskee bezoeken als er niet wordt gebeden. Daarnaast moet je wel gepaste kleding dragen. Vrouwen ook met het hoofd bedekt. Heb je geen gepaste kleding dan kun je die bij de ingang lenen.

2. Struinen door het winkelgebied

In de straten rondom de moskee kun je heerlijk rondstruinen. Er zijn verschillende straatjes, maar er is ook een soort van overdekt gedeelte. Doordat het niet groot is en de winkeliers goed opletten wie er langs wandelt kan het maar zo zijn, dat ze je als een lang verwachtte vriend binnen halen en dan zit je maar zo een hele ochtend thee te drinken. Gelukkig zonder opdringerig te zijn, want loop je zonder iets te kopen de winkel weer uit, blijf je goede vrienden.

winkel aqaba
Bijzondere etalage

Abu Gharbiyah Sweets

Vergeet vooral niet om even langs te gaan bij deze bakkerij, waar ze de lekkerste kunefe en baklava hebben. Voor thuis hebben ze mooie gesorteerde schalen of doosjes met baklava, al halen de meeste het vliegveld niet, zo lekker!!!

3. Het fort van Aqaba

Als je door Aqaba wandelt ontkom je er niet aan om ook even door het fort te lopen. Dit fort of kasteel is gebouwd in de zestiende eeuw. Het is een zandkleurig complex wat helaas is gebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn op het moment bezig met renovatiewerkzaamheden, maar je kunt er wel naar binnen.

In de zomer van zondag tot en met donderdag van 08.00 tot 17.00 en vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00. In de winter gaat het alle dagen een uur eerder dicht. Geniet vooral ook van het uitzicht op de grote vlag.

4. De grote vlag in Aqaba

Aan het begin van de 20e eeuw heeft Lawrence of Arabia met zijn bedoeïenen leger de Ottomanen aangevallen. De grote vlag op het plein van de Arabische Opstand is hiervan een herinnering. De indrukwekkende vlaggenmast steekt ver boven Aqaba uit. De mast heeft een hoogte van 130 meter en de vlag zelf is 20 bij 40 meter.

De vlag is niet de Jordaanse vlag, maar de vlag van de Arabische Opstand. De Jordaanse vlag heeft nog een ster in het rode vlak. Deze ster staat voor de zeven verzen van de eerste surah in de Koran, als ook voor de eenheid van de Arabische volken. Ga dus zeker even op het plein onder de grote vlaggenmast staan en voel je nietig.

Wij hadden het geluk om een gratis vliegshow te krijgen terwijl we op het plein rondliepen en dat was toch heel speciaal. Daarna kun je langs het water teruglopen naar het centrum van Aqaba. En geniet net als de locals van het uitzicht op Israël en Egypte aan de overkant van de baai, terwijl je wat drinkt op een terrasje of een waterpijp rookt.

5. Snorkelen of duiken

De Rode Zee bij Aqaba is een favoriet gebied voor duikers van over de hele wereld. Ik heb vanuit Egypte eens een snorkel boottochtje gemaakt en was toen behoorlijk onder de indruk. Onze groep heeft een prachtige tocht gemaakt en kwam super enthousiast terug. Helaas voor ons zat de boot de andere dagen vol, dus hebben we een extra reden om terug te gaan naar Jordanië, want deze boottocht moet je gedaan hebben werd ons verteld. Langs de kust zijn genoeg duikscholen en mogelijkheden om te duiken, dus laat je goed informeren bij de receptie van het hotel waar je het beste kunt aanmonsteren.

glassboat
De glass boat voor de kust van Aqaba

Wil je niet in het water maar toch genieten van de onderwaterwereld, dan kun je je melden bij een van de vele bootjes met een glazen bodem. Maar vanaf ons strandbedje zagen we deze alleen maar voorbij komen met de volumeknop op de hoogste stand, en lekker heen en weer schommelend, zodat wij dat aan ons voorbij hebben laten gaan. Goede afspraken maken met de kapitein dus.

6. Restaurant Al-Shami

In Aqaba zijn heel veel goede restaurants, maar je kunt ook eten bij de Pizza Hut of MacDonalds. Mijn voorkeur gaat echter uit naar lekker falafel eten of een tafel vol mezes. Met onze gids Moh zijn wij gaan eten bij restaurant Al-Shami. Dit restaurant heeft een klein terras met uitzicht op de moskee en behalve dat het heel gezellig was, is het eten er super lekker. Je kunt er zo aan voorbij lopen want het ligt ook in de drukke souk, maar je wil hier echt een keer gegeten hebben. En dan kom je de volgende dag zeker terug.

De omgeving

Rondom Aqaba kun je je ook prima vermaken. Vanuit Aqaba kun je dagtochten maken naar Petra en Wadi Rum. Voor ons was Aqaba het het eindstation van de reis, maar je kunt het ook bezoeken als uitvalsbasis voor de rest van Jordanië. Ik hoop er echt nog een keer terug te gaan.

#aqaba

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter