Home » Klein Petra, een onbekende parel in Jordanië

Klein Petra, een onbekende parel in Jordanië

door Charlotte

Op onze rondreis door Jordanië zakten we langzaam naar beneden richting Wadi Rum en Aqaba. Na alle stappen die we in Petra hebben gedaan, is het lekker om weer een klein busdagje te hebben en vooral vanaf een stoel te kunnen genieten van de omgeving.

Klein Petra

Maar voor we echt de snelweg op gaan, maken we eerst nog een stop in Klein Petra. Dit gebied ligt negen kilometer, ongeveer een kwartiertje rijden, vanaf de hoofdingang van Petra. Het is eigenlijk de achterdeur van Petra en van hier uit kun je ook een mooie wandeling maken de oude stad in. Wij gaan echter voor de verkorte versie. Moh is met opzet vroeg met ons op pad gegaan, want hij wil graag de wandeling met ons maken terwijl het nog niet zo druk is. En dat blijkt achteraf een hele slimme set, want als we terug lopen naar de bus komen al verschillende groepen ons tegemoet.

Siq Al-Bared

Siq Al-Bared, zoals Klein Petra heet, is een van de verborgen pareltjes in dit gebied. Het ligt in de nederzetting Al Beidha, wat gezien wordt als een van de oudste neolitische nederzettingen. De kloof werd pas door de Nabateeërs gebruikt vanaf 1000 jaar voor Christus. Men denkt dat het een soort van buitenwijk van de stad was, waar voornamelijk religieuze activiteiten plaatsvonden. En dat er hier voornamelijk mensen op doorreis een overnachting maakten.

De kloof is 350 meter lang en ook hier zijn hele hoge rotswanden aan beide kanten. Er komt weinig zonlicht tot op de grond dus het is er vrij koel. Vandaar ook de naam Siq Al-Bared, dat betekent namelijk cold canyon. Door de smalle Siq kom je ook hier in een wat bredere kloof waar je verschillende graven en tempels vindt.

Plafondfresco

Een bijzondere plek is het biclinium. Daar vind je nog een fresco die er nog verrassend gaaf uitziet. Het is een fresco met wijnranken en bladeren, waardoor het lijkt dat hier in vroegere tijden wijn is geproduceerd. Of veel gedronken, maar dat is gissen. Meer waarschijnlijk is het een eerbetoon aan Dionysos, de Griekse God.

fresco
Het fresco

Door de kloof

Als je naar het einde van de kloof loopt is er behalve genoeg te zien, ook weer entertainment en mogelijkheid tot souvenirs winkelen en thee drinken natuurlijk. Maar wij hebben een doel in deze wandeling, namelijk klauteren naar het mooiste uitzichtpunt van de wereld, zoals een bord ons beloofd.

Klimmen naar boven

De klim naar boven is best een uitdaging. De treden zijn behoorlijk uitgesleten en op sommige plekken zijn de treden niet heel breed of heb je weinig houvast. Gelukkig zijn de rode rotsen van zandsteen en dat is best wel ruw en geeft je grip. Ik ben blij dat er niet zoveel mensen zijn, en we alleen met onze eigen groep daar zijn. Zo kun je op je eigen tempo naar boven klimmen. En helpen we elkaar naar de top.

cafe uitzichtpunt
Een theetent bij het uitzichtpunt

Het mooiste uitzichtpunt

Als je dan boven aan komt en je loopt om een rots heen, vind je eerst een bedoeïenen tent. Ik denk dat ze er ook thee schenken, maar aangezien we zo vroeg zijn is dat nog niet verkrijgbaar. Maar eigenlijk heb je daar ook geen tijd voor want voor je, ligt inderdaad een prachtig gebied waar je over uit kijkt. En het enige wat je wil is foto’s maken en genieten. Nogmaals zo blij dat we er alleen met onze eigen groep staan, je moet er niet aan denken dat het filevorming is voor dat gammele hekje dat ogenschijnlijk nergens aan vast zit.

beste uitkijkpunt
…maar wel genieten

De terugtocht

De terugtocht is ook nog wel een dingetje. Klimmen voelt toch altijd prettiger aan voor de knietjes dan afdalen. Je mist toch hier en daar wel wat houvast aan de gladde rotsen in de vorm van een leuning, al is dat natuurlijk niet zo avontuurlijk. Zonder ongelukken komen we allemaal weer veilig beneden.

Vermaak onderweg

Nadat er hier en daar nog wat reisgenoten een authentiek Jordaans kohlrandje op de ogen hebben gekregen lopen we op ons gemakje weer terug naar de bus. We komen al meer groepen tegen en ook de entertainment is op zijn plekje gaan zitten.

zelfgemaakte gitaar
Creatieve gitaar

Ontwikkelpunt

De dames die zitten te spinnen doen het echt niet meer voor de lol. De dame in het zwart is haar glimlach vergeten op te doen bij het opstaan vanochtend en de andere mevrouw is drukker met haar hand op houden. Ik snap dat ze hier zitten om wat te verdienen, maar met een glimlach zouden ze zoveel meer krijgen. Nu is er geen leuke wisselwerking en heb ik de neiging om zonder iets te geven door te lopen.

Naar Wadi Rum

Na deze mooie wandeling gaan we weer in de bus. Nu gaan we echt op weg richting Wadi Rum. Onderweg krijgen we nog genoeg mogelijkheid om te genieten van het bijzondere landschap en Moh heeft nog een paar mooie foto stops in gedachte.

omgeving klein petra
Omgeving Klein Petra

Tips voor Klein Petra

  • Zorg dat je vroeg gaat voor de grote meute uit
  • Doe je stevige bergschoenen aan voor de klim naar het uitzichtpunt
  • Hou klein geld bij de hand voor de entertainment
  • Je kunt ter voorbereiding ook dit filmpje op YouTube bekijken.
  • Koop je toegangsticket voor Petra, regel een taxi naar Klein Petra en loop onder begeleiding van een gids de Backdoor Trail
vallei petra
Laatste blik op Petra

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter