Home » Jerash, wandelen door de ruïnes

Jerash, wandelen door de ruïnes

door Charlotte

Na onze eerste dag in Amman, waar we een mooie rondwandeling hebben gemaakt. Stappen we na het ontbijt in de bus om naar Jerash te rijden. Jerash ligt op ongeveer een uur rijden ten oosten van Amman. In deze plaats vind je de restanten van een verwoeste stad, met tempels, theaters en toegangspoorten. Als je hierover leest in de reisgidsen dan denk je vast, wat een overdosis stenen. En dat is het ook, maar dan wel een hele indrukwekkende overdosis. Als ondertiteling heeft het de naam: Het Pompeii van het Midden Oosten en het is zeker de moeite waard.

overzicht jerash
Overzicht van de ruïnes in Jerash

Jerash

De ruïnes van Jerash bevinden zich in een vrij groot gebied en de triomfboog van Hadrianus is het begin van de wandeling. Wij waren er onder leiding van onze gids Mohammad. Als je er op eigen houtje door heen loopt zie je natuurlijk hetzelfde, maar weet je eigenlijk niet waar je naar kijkt, dus mijn tip is om je, of goed voor te bereiden, of gebruik te maken van een gids. Maak je geen zorgen, zodra je in de buurt komt van de ingang, bieden ze zich vanzelf al aan.

poort jerash
Een van de toegangsoorten

Geschiedenis

Waarschijnlijk woonden er al mensen in dit gebied ten tijde van de Bronstijd en de IJzertijd. Maar zeker is dat de Nabateeërs om de stad hebben gevochten. Van dit volkje hebben we al meer gehoord in Petra. Zij vochten met de Hasmoneeën om Gerasa, maar beide volkeren werden verslagen door de Romeinen. In de eerste en tweede eeuw kwam de stad tot grote bloei en werden er wegen aangelegd door keizer Trajanus.

De poort van Hadrianus

Bij het bezoek van keizer Hadrianus werd de triomfboog gebouwd als aandenken. Dan moet je toch wel bijzonder zijn, als je even op visite komt en ze bouwen meteen een “boogje”. Er zijn verschillende machtshebbers geweest, maar na een aardbeving in 746 werden veel gebouwen vernietigd. In 1806 werd Jerash onder een dikke laag zand ontdekt door een Duitse archeoloog, Ulrich Jasper Seetzen.

hadrianus poort
De poort van Hadrianus

Het Forum

Als je de weg gewoon vervolgt kom je uit bij het Forum. Dit is een groot plein omringd met 56 zuilen, wat het heel indrukwekkend maakt. Bijzonder is ook dat het plein ovaal is. En groot. Het plein is zo’n 90 meter lang en 80 meter breed. Waarvoor het gebruikt werd is nog niet helemaal duidelijk. De ene theorie zegt als handelsplaats van de stad, maar er wordt ook beweerd dat het een offerplaats was bij de Tempel van Zeus. Die zich er naast bevindt.

De Tempel van Zeus

Deze tempel is gebouwd rond 160 na Christus. Bij het forum klim je de trap op en dan heb je ook een mooi overzicht over het forum. Deze tempel was kleiner dan de tempel van Artemis, die je even verderop tegenkomt.

Cardo Maximus

Net als in Petra hebben ze in Jerash een Cardo Maximus. Deze lange straat is 700 meter lang en loopt vanaf de zuidelijke poort naar de noordelijke toe. Aan de zijkanten zie je nog de afwateringskanalen lopen. Vooruitstrevend dat ze in die tijd al een soort van riool hadden. In totaal hebben er 260 zuilen gestaan, waarvan een groot deel nog intact is. Je ziet zelfs nog de groeven van de wielen van de paardenkarren in de stenen. Vroeger waren er langs de straat handelszaken en winkels gevestigd. Nu treffen we enkel een mannetje die flesjes met zand maakt en daar graag een demonstratie van geeft.

Het Nymphaeum

Halverwege de zuilenstraat kom je het Nymphaeum tegen. Deze fontein was de belangrijkste van de stad. De gevel bestaat uit twee verdiepingen en is zo’n 22 meter hoog. En was waarschijnlijk een van de hoogste gebouwen in die tijd. En ook nu nog enorm als je er voor staat. Met een beetje fantasie kun je aan de ruïnes zien hoe mooi dit gebouw moet zijn geweest.

nymphaeum
Het Nymphaeum

Het Noordelijke theater

In Jerash hebben ze twee theaters. In het noordelijke theater was plaats voor zo’n 2000 personen. Na de zesde eeuw is het in verval geraakt en pas in 1982 zijn ze met grootscheepse opgravingen begonnen. Ze hebben toen ook ontdekt dat deze plek waarschijnlijk gebruikt werd voor samenkomsten van stemgerechtigden mannen, en niet zo zeer voor voorstellingen.

De Tempel van Artemis

Het grootste en belangrijkste gebouw in Jerash, is de tempel van Artemis. Artemis was de dochter van Zeus en beschermvrouwe van Jerash, en godin van de jacht en vruchtbaarheid. De tempel ligt op een heuvel en is zodoende overal vanuit de stad te zien. De 160 meter lange en 120 meter brede tempel is te bereiken via een trap. Er stonden 13 meter hoge zuilen omheen en een groot aantal daarvan is nog bewaard gebleven.

artemis tempel
De tempel van Artemis
bovenkant zuil
Wat een kunstwerk

Gelukkig ook hier weer souvenirs te koop, want daardoor kun je toch weer even een babbeltje maken met de inwoners van Jerash. Ik liep er met mijn camera en dat was reden voor een van de mannen, om maar te experimenteren met mijn telefoon en grappige foto’s te maken.

De zaag

Dat de mensen in die tijd best slim waren kun je zien aan de zaag die we tegenkomen op onze route. Deze zaag werd door waterkracht aangedreven en kon zelfs door steen zagen. Een fantastische hulp tijdens het maken van al die prachtige gebouwen denk ik maar zo.

zaag jerash
De zaag op waterkracht

Het Zuidelijke theater

Via de andere kant liepen we langzaam richting het zuidelijk theater. Onderweg kwamen we nog verschillende ruïnes tegen van kerken met overblijfselen van mozaïeken. Als we dichterbij het theater komen horen we al doedelzakmuziek.

Twee mannen staan vrolijk te spelen en maken er echt een feestje van. Je kunt wel meteen genieten van de goede akoestiek in het theater. Roddelen kan niet, want zelfs als je fluistert kunnen ze aan de andere kant van het theater horen wat je zegt. Wees dus gewaarschuwd!

Naast de Artemis tempel is dit het mooiste en best bewaarde gebouw in Jerash. Het is gebouwd op een helling en op de 29 rijen met banken, kunnen zo’n 5000 toeschouwers zitten. Ook hier wordt mijn telefoon weer uit mijn handen gepakt moet ik samen met Moh dansen tussen de doedelzakspelers ( de foto’s zijn niet voor plaatsing geschikt) en vind ik later weer allerlei filmpjes en artistieke foto’s in mijn galerij terug.

zuidelijk theater
Het Zuidelijk theater

Het rondje compleet

Na mijn “optreden” bij het Zuidelijk theater is ons rondje eigenlijk compleet, want we komen weer uit bij het forum. Als je boven aan de heuvel staat zie je pas hoe indrukwekkend het plein is. Ik vind het bijzonder dat je deze oude ruïnes ziet en daarachter de stad Jerash, zoals hij nu is. Het is mooi dat het zo goed bewaard is gebleven en wij er van kunnen genieten.

zicht op Jerash
Zicht op het forum en Jerash

Nog even de tips

Dit was dus weer een dag met een gouden randje, waar er in deze vakantie nog meer van gingen volgen. Mijn tips staan hier even op een rij:

  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent, bijvoorbeeld door Lonely Planet of neem een gids
  • Draag goede wandelschoenen, want met al die stenen blijf je anders geen vrienden met je enkels
  • Neem voldoende water mee en bedek je hoofd, want de zon brandt er continue en er is weinig schaduw
  • Start je wandeling in de ochtend, dan is het nog iets minder heet
  • Neem je dansschoenen mee voor een dansje in het Zuidelijk theater 😉
  • Neem genoeg “filmrolletjes” en batterij mee, want je blijft foto’s maken
  • Op mijn IG zie je meer in mijn stories over Jordanië
  • Geniet met volle teugen!

Sharing is caring!

You may also like

10 comments

Nel 19 november 2021 - 8:52 pm

T was weer genieten??

Reply
Charlotte 19 november 2021 - 9:13 pm

Dat is mooi Nel!!

Reply
Mieke 19 november 2021 - 9:27 pm

Was weer schitterend, mooi geschreven en prachtige foto’s Charlotte..

Reply
Charlotte 19 november 2021 - 9:28 pm

Krijg je ook al zin om te gaan?

Reply
Moh 19 november 2021 - 9:07 pm

Geweldig wat u schrijft over u vakantie , gr moh

Reply
Charlotte 19 november 2021 - 9:12 pm

Dankjewel Moh! En dankzij jou was het een fantastische vakantie!

Reply
Gerdi 19 november 2021 - 9:55 pm

Prachtig Lotte al die reisverhalen.
Liefs Gerdi

Reply
Charlotte 19 november 2021 - 9:57 pm

Dankjewel

Reply
WimD 20 november 2021 - 12:14 pm

Heb het weer met veel belangstelling gelezen ,natuurlijk onder het genot van een wijntje
Dat moet wel bij deze zand verhalen.

Vriendelijke groeten WimD

Reply
Charlotte 20 november 2021 - 12:21 pm

Ja zeker Wim, hou t maar goed vochtig!?

Reply

Laat een comment achter