Home » Petra, Jordanië, de Koningsgraven bezoeken

Petra, Jordanië, de Koningsgraven bezoeken

door Charlotte

Ik ben een slechte slaper, maar ik geloof dat ik na de ongeveer 30.000 stappen van onze eerste dag in Petra, Jordanië als een blok heb geslapen. Eigenlijk wilden we héééél vroeg al op pad gaan, omdat we hadden gelezen dat de zonsopkomst op Al Khazneh bijzonder is. Beter leek het ons, om goed te ontbijten en dan weer fris en fruitig de Siq weer door te lopen. Daarna op zoek naar de Koningsgraven van Petra en het uitkijkpunt.

Schatkamer Petra
Zicht op de Schatkamer vanaf het kleedjes punt

Afspraak met Amyr

Vandaag hebben we een afspraak gemaakt met Amyr. Hij bood aan met ons naar boven te klimmen om een fotomomentje te hebben op een kleedje. (Jaja ze hebben een overvloed aan kleedjes in Petra.) Omdat we niet met iedereen zomaar een klimtocht willen maken, hebben we dit gisteren al samen met Moh geregeld. En als we ons hoofd weer door de poort steken, staat hij ons al op te wachten. Er staan nog vier medereizigers op het plein en die willen ook graag mee. Dus met z’n zessen gaan we de uitdaging aan.

petra jordanie
Rechts bij het witte puntje, bij de vlag is ons doel

Spijt…

Als we naar het beginpunt lopen, slaat de schrik mij even om het hart, pfff dat ziet er heftig uit. Is dit wel een slimme actie? Moeten wij nou weer zo nodig de korte route nemen, terwijl er een langere, maar ook veiligere route is??

Amyr verzekert ons dat het alleen dit eerste stukje lastig klimmen is, maar dat het verder mee valt en dat het goed komt. En hij helpt ons echt fantastisch. En ja het is iets ingewikkelder dan de Vaalserberg, maar wij hebben gisteren ook al ervaring opgedaan op de route naar het klooster.

Thee met muziek

En eerlijk is eerlijk, boven gekomen hebben we inderdaad een prachtig uitzicht op de Schatkamer. We worden welkom geheten door een fluitist en uiteraard krijgen we thee. Oh ja, ook hier kun je souvenirs kopen hoor!!!

Fotomomentjes

Amyr neemt uitgebreid de tijd om van ons allemaal foto’s te maken. Zo leuk hoe deze jongens met de mogelijkheden van een smartphone leuke foto’s en filmpjes weten te maken. Na een kopje thee en een muzikaal intermezzo klauteren we weer langzaam naar beneden, ook nu weer goed geholpen door Amyr en een paar andere jongens op het laatste stuk. Dit was zo de moeite waard!! Mocht je in Petra zijn en naar een kleedje willen klimmen, zoek dan Amyr op!!

Wandelen door Petra

Daarna gaan we verder waar we gisteren gebleven zijn. We lopen the Collonaded Street weer af, en nemen nu ook de tijd om hier en daar wat te praten en naar de souvenirs te kijken.

collonaded street
Het grote tempel complex aan de Collonaded Street

De Byzantijnse kerk

Ons eerste doel is de kerk te bekijken. Deze kerk werd in 1990 ontdekt en opgegraven. Gebouwd aan het einde van de vijfde eeuw en rond 600 helaas getroffen door een brand. Na ook nog een aardbeving was de kerk volledig verwoest. Nu zijn alleen de omtrekken en de vloermozaïeken nog te zien. In 1993 werden er in een hoek van de kerk ook nog papyrusrollen gevonden, die van Theodorus, de deken van de kerk, zijn geweest.

Thee drinken

We vervolgen onze wandeling naar de Koningsgraven. Wat op zich best pittig is, omdat het behoorlijk warm is. Maar we klagen niet, in Nederland regent het! Vlakbij komen we een souvenirs tentje tegen. Daar zitten een Moeder en haar dochter. Er is geen discussie mogelijk, ik moet gaan zitten naast de Moeder en thee drinken. En Pia mag “winkelen”.

Ondanks dat ik geen woord Arabisch spreek en zij geen Engels heb ik het idee dat we een goed gesprek hebben gehad. Na dit leuke rustmomentje gaan we weer verder, en nog heel lang zwaait ze als ze ziet dat ik die kant op kijk. Mijn tip, ga zeker even gezellig bij ze langs en doe ze de groeten van mij!

De Koningsgraven van Petra

Ook de zogenoemde Koningsgraven zijn vijf indrukwekkende gebouwen. Waarschijnlijk gemaakt voor de koningen van de Nabateeërs en gemaakt in de eerste en tweede eeuw. Het is bijzonder om er langs en doorheen te wandelen, al moet ik zeggen dat de geur in sommige ruimtes niet aantrekkelijk is. Hier wordt duidelijk overnacht door de dieren en hun baasjes.

De tijd vliegt

Het is vreselijk zo snel als de tijd vliegt. We merken dat als je daar al twee dagen rondloopt, dat de mensen je ook gaan herkennen en even een praatje willen maken. En eigenlijk vind ik dat ook het leukste. Wat ik jammer vind is dat onze voorgangers ook hier leuzen aan de mensen hebben geleerd als “kijken kijken, niet kopen” en “allemachtig prachtig”. WAAROM????? Daar gaan mijn haren echt van overeind staan. Kunnen we afspreken met z’n allen dat we dat niet meer doen, maar dat we betere teksten bedenken. Ik ben begonnen met deze leuke meneer te leren: Je hebt een leuke lach! Dat klinkt toch een stuk vriendelijker…

Petra Jordanie deel 3
Je hebt een leuke lach!

Petra Jordanië

Dit was mijn derde deel van mijn ervaringen in Petra. Na er zo lang naar te hebben uitgekeken is het geen moment tegen gevallen. Prachtige gebouwen, superleuke en gezellige mensen en gelukkig dankzij corona liepen we niet in grote drommen, maar konden alles goed zien en beleven. Ook deze dag hebben we weer genoeg stappen gezet en ik gok dat we in twee dagen tijd zeker 50.000 stappen hebben achtergelaten. Wederom op ons tandvlees naar het hotel en ik voel me ongeveer als deze kameel:

kameel petra
Ik ben een beetje moe…

Museum

Op de weg terug naar het hotel blijkt dat we ook nog even door het museum kunnen lopen op het plein bij het bezoekerscentrum. Daar kun je een kijkje nemen in de geschiedenis van Petra en over het leven van de Nabateeërs. Kost je geen uren, maar is wel leuk. En gratis! Voor nog meer voorpret en informatie vind je hier nog meer tips voor Petra

petra ezel
Langs de snelweg

Flesjes met zand

Na nog een laatste blik op Petra voor het donker wordt rollen we een restaurantje binnen. In de ochtend hebben we al staan buurten met de jongen die druk is met de flesjes zand. Ons tafeltje staat precies naast hem dus ik kan hem mooi op zijn vingers kijken. Wat hij dan weer interessant vind. En ik laat me toch maar overhalen om een flesje bij hem te kopen

Sharing is caring!

You may also like

2 comments

Simone 15 november 2021 - 6:09 pm

Leuheuk! Heb je toch maar even gedaan als echte berggeit naar boven geklommen. Weet niet of ondergetekende dat had gedurfd. 😉

Reply
Charlotte 15 november 2021 - 6:12 pm

?

Reply

Laat een comment achter