In ben altijd al geïntrigeerd door roofvogels. Niet dat ik een echte vogelaar ben, maar ik vind het wel leuk om vogels te herkennen als ik ze zie vliegen. ( En dat komt regelmatig voor ;-)) In Peru heb ik vol ontzag gekeken naar de Andes condors in de Colca Canyon. Toen ik hoorde dat er bij Settels Roofvogels een workshop wordt gegeven, was ik meteen enthousiast.
Wat is Settels Roofvogels?
Settels Roofvogels is een valkenier bedrijf, opgericht in 2017. Jeroen Settels is de bevlogen eigenaar die dit bedrijf samen met zijn vrouw Kim heeft opgezet. Hij heeft zijn voorliefde voor vogels omgezet in een prachtig bedrijf. In eerste instantie als hobby, maar toen de gelegenheid zich voordeed, heeft hij er in 2012 zijn beroep van gemaakt. Vanaf 2017 hebben ze deze mooie plek aan de Groeneweg 24 in Bunschoten-Spakenburg. En ze zijn nu bezig om hier een Centrum voor Valkerij en natuureducatie op te zetten.
Wat is een valkenier?
De Valkerij is van oorsprong het vangen en africhten van valken. Deze valken worden getraind om mee te jagen op voor hen natuurlijke prooien. Dit zijn de fazant, de houtduif, de wilde eend, hazen en konijnen. Dit trainen wordt gedaan door de valkenier. Vroeger kwam de valkerij meer voor dan tegenwoordig. Beroepsvalkeniers helpen nu voornamelijk bij het bestrijden van grote groepen vogels op bijvoorbeeld industrieterreinen en vliegvelden. Op 5 januari 2023 werd de valkerij Immaterieel Erfgoed van Unesco.
Workshop roofvogels
Bij Settels Roofvogels geven ze verschillende leuke workshops. Onze keuze was gevallen op de educatieve roofvogelworkshop. Het leukste is dat je deze workshop volgt in een kleine groep. Dit kan trouwens ook privé georganiseerd worden, maar ik vind het altijd leuk als je zoiets doet in een gemêleerd gezelschap. Je doet iets leuks en leert ook nog andere mensen kennen.
Jeroen stond ons al op te wachten toen we aan kwamen rijden. En we doken meteen op de volières die bij de parkeerplaats staan. Doe dit niet!!! Ook al is het heel aantrekkelijk om zo dicht bij de vogels te kijken, en er foto’s van te maken. De vogels leren om naar je toe te komen en door het hek is dat niet mogelijk, en daar raken ze dan van in de war. Of chagrijnig zoals Karma, de Amerikaanse Zeearend, hahaha.
Wat leer je tijdens de workshop?
Binnen kregen we koffie/thee en iets lekkers en begon Jeroen met de uitleg over de roofvogels. De uitdrukking: Je gooit er een kwartje in en hij gaat aan, is zeker op Jeroen van toepassing. We kregen informatie voor minstens 2,50! Op een hele leuke en informatieve manier vertelt hij heel veel wetenswaardigheden over de roofvogels, zijn passie voor alle soorten roofvogels en het ontstaan van het bedrijf wat er nu staat.
Kennismaken met de roofvogels
Ik had best nog langer naar alle verhalen willen luisteren, maar gelukkig stelde Jeroen voor om naar buiten te gaan om naar de roofvogels te gaan kijken en nog leuker: om ze te zien vliegen. Als eerste moesten we nog wel leren hoe een valkeniersknoop gemaakt wordt. En hoe je een loer draait.
De loer wordt gebruikt als nepprooi, en je weet nu meteen waar de uitdrukking “iemand een loer draaien” vandaan komt. Daarna mochten we een plekje zoeken langs de vijver en werden de roofvogels een voor een losgelaten. We kregen eten voor ze en dan wachten met je arm in de lucht tot de vogel er op landde en zijn hapje kwam opeten.
Wat een ervaring!
Ik kan je niet vertellen hoe geweldig deze ervaring was, maar ik denk dat de foto’s voor zich spreken. Je voelt gewoon het vertrouwen dat de vogels in Jeroen hebben. Ze blijven rustig zitten, kijken met hun oogjes waar het volgende hapje te halen is en vliegen weer weg. Zo kun je goed het verschil zien in de manier van vliegen. En bijzonder om deze roofvogels op je arm te hebben zitten. Want wie heeft er bijvoorbeeld ooit een ooievaar op zijn arm gehad? Dat kan alleen hier.
Het fokprogramma bij Settels Roofvogels
Naast de verschillende workshops is er ook een fokprogramma. Er wordt gekweekt met de diverse roofvogelsoorten, uilen en de ooievaars. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met dierentuinen in Europa. Er worden de komende periode verschillende jongen geboren. Helaas zijn er ook nog een paar singles, zoals bijvoorbeeld de roze pelikaan en de Amerikaanse zeearend, die nog een de partner moeten vinden. Tinder voor roofvogels bestaat niet, maar wil je ze toch helpen dan kun je doneren of adopteren, en kan er gezocht worden naar een partner voor de “eenzame” roofvogels.
De toekomstplannen
De bedoeling is om de plek, waar het bedrijf nu zit, uit te breiden naar een Centrum voor Valkerij- en Natuureducatie. Om het huidige veld komen dan volières waar de roofvogels en uilen komen te wonen. Daar omheen komt een groenstrook met verschillende bomen, waar ook vogels kunnen gaan wonen en eventueel broeden. Ik vind het bijzonder om te lezen, dat als je vogels houdt, het andere vogels aantrekt, omdat deze intuïtief aanvoelen dat het gebied veilig voor ze is. De huidige schuur wordt omgebouwd tot een theeschenkerij, waar de informatie dan gegeven kan worden.
Hopen op een mooie toekomst
Na het horen van het verhaal van Jeroen en te ervaren hoe het is om met deze vogels te werken, hoop ik dat ze snel mogen gaan bouwen. Het is belangrijk dat de vogels goede huisvesting krijgen en dat Jeroen al zijn kennis met iedereen kan delen, om ons bewust te maken van het leven en vooral het behoud van deze roofvogels.
Waar vind je Settels Roofvogels?
Ben je ook enthousiast geworden? Settels Roofvogels bevindt zich aan de Groenweg 24 in Bunschoten-Spakenburg. Voor informatie kijk je op de website of neem je contact op via 06-54344544.