Home » Haarzuilens, geniet van de natuur tijdens een wandeling

Haarzuilens, geniet van de natuur tijdens een wandeling

door Charlotte

Haarzuilens en de natuur rondom kasteel de Haar zijn een heerlijke plek om te wandelen. En ik heb mazzel want het is niet zo ver bij mij vandaan. Dus toen het een mooie zonnige dag was bedacht ik me geen moment en ging ik daar mijn dagelijkse wandeling maken.

kasteeltuin de Haar
Kasteeltuin Kasteel de Haar

Haarzuilens

Haarzuilens is een plaats in de gemeente Utrecht. De plaats is vooral bekend door Kasteel de Haar, dat zich op wandelafstand bevindt. Haarzuilens is een brinkdorp en de meeste bebouwing is rondom deze brink. Hoewel er nu aan de rand wat nieuwbouw is, blijft het een gezellig klein plaatsje. Haarzuilens bevond zich eerst dichterbij het kasteel, maar moest plaatsmaken voor de kasteeltuinen bij het gerestaureerde kasteel de Haar. Architect Pierre Cuypers, ook de tekenaar van het kasteel, heeft een groot gedeelte van het dorp ontworpen. Vooral de rood/witte luiken zijn kenmerkend.

Startpunt van de wandeling

Ik heb mijn fiets geparkeerd bij Hoeve Wielrevelt, en ik start daar met mijn wandeling. Je kunt hier verschillende kanten op, maar ik besluit om in oostelijke richting te lopen. Je kunt dan al gelijk genieten van de weidsheid van het land. Er loopt hier ook een route van Natuurmonumenten, en je zou de knooppunten van het wandelnetwerk kunnen volgen, maar ik trek een beetje mijn eigen plan. Op een gegeven moment zie ik een modderig pad naar links en ik besluit daar af te buigen. Zo kom ik met een paar modderige schoenen weer op een aangelegd pad wat zich richting Haarzuilens slingert.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar Haarzuilens, kun je aan het einde van het pad linksaf het dorp in gaan. Je loopt dan eerst langs de dierenweide en komt dan op de Brink, waar je neer kan strijken bij het ’t Wapen van Haarzuylen. Ik laat vandaag het dorp links liggen en vervolg de Ockhuizerweg rechtsaf. Daar heb ik niet zo goed over nagedacht want nu moet ik op de weg lopen. Gelukkig is het niet zo druk met verkeer. Zodra het kan, duik ik links het pad op bij Klein Limburg.

Kasteel de Haar bij Haarzuilens

Klein Limburg ligt tegen het park van Kasteel de Haar aan. En ik zie dat het park vol staat met sneeuwklokjes. Dus als ik op mijn route uitkom bij de entree van het kasteel is de beslissing al snel genomen, en vervolg ik mijn wandeling door de kasteeltuin. Het is druk vandaag, maar dat is niet zo gek want het is prachtig zonnig weer en het begin van de voorjaarsvakantie. Door het park kun je ook een mooie wandeling maken in combinatie met een kasteelbezoek, maar dat heb ik eerder al gedaan. Vandaag maak ik alleen een wandeling door de tuin en ik ontdek zelfs nog nieuwe paadjes.

kasteel de haar, haarzuilens
Kasteel de Haar in de zon

Terug richting Haarzuilens

Als ik ben uitgekeken op de sneeuwklokjes en de kasteeltuin, vervolg ik mijn weg. Bij de uitgang van het kasteel, sla ik linksaf en ik neem de Bochtdijk richting Haarzuilens. Je kunt hier ook van het padje af, maar ik loop rechtdoor. Op de splitsing met de Eikslaan kun je linksaf naar Haarzuilens, maar ik ga rechtdoor en neem het pad door de boomgaard. Het is nog te vroeg voor de schaapjes, maar die staan hier te grazen in het voorjaar. Ook dan kun je er tussendoor lopen.

De Joostenlaan

Ik kom uit op de Joostenlaan. Deze mooie bomenlaan is ook de moeite waard. Als je rechtsaf gaat kom je bij de beeldengroep “Agrarisch leven”. Hier zit een melkende boerin, tussen twee koeien, een schaap en een lammetje. De boer staat te maaien en op een “boerenwagen” kun je even uitrusten. Deze beeldengroep herinnert aan het agrarische gebied van vroeger, voordat het als natuur- en recreatiegebied werd heringericht. Leuk om te zien, vooral ook omdat mijn Opa vroeger ook met de zeis het gras maaide.

Ik ga op de Joostenlaan links. Het is dan nog maar een klein stukje voor ik weer terug ben bij Hoeve Wielrevelt. Als ik weer naast mijn fiets sta heb ik een wandeling van 9 kilometer gemaakt. Er staan ook paaltjes die je van het ene knooppunt naar het andere leiden, maar ik hou er wel van om mijn neus achterna te gaan. Uiteindelijk kun je niet echt verdwalen in het gebied , en vier keer links brengt je ook weer bij het beginpunt. Vier keer rechts ook trouwens, hahaha.

Wat is de route via de knooppunten?

Zoals ik al schreef heb ik mijn eigen route gelopen. Maar zou je de route willen volgen via de knooppunten dan is de route ongeveer via de volgende punten: 86-84-47-87-25-69-49-( 53-51 )-82-86. Tussen haakjes is een iets ruimere bocht om kasteel de Haar heen. Via deze route kom je niet bij het kasteel en de kasteeltuinen, maar kun je er wel naar binnen.

brink haarzuilens
De Brink in Haarzuilens

Waar kun je parkeren in Haarzuilens?

Je kunt parkeren op de Thematerweg 5, 3455 SM Haarzuilens. Dit parkeerterrein ligt naast geitenboerderij Geertjes Hoeve. Het is een betaald parkeerterrein, maar ben je lid van Natuurmonumenten dan kun je met je ledenpas gratis uitrijden. Bij de Hoeve kun je op het terras of binnen wat drinken en/of eten. Dat kan ook onderweg in Haarzuilens of bij kasteel de Haar bij het koetshuis. Daar kun je nog naar binnen zonder te betalen voor het Kasteel en de kasteeltuinen. En er is ook een toilet.

Voor meer mooie wandelingen klik je hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter