Home » Kasteel de Haar, Haarzuilens

Kasteel de Haar, Haarzuilens

door Charlotte

Ken je het gevoel dat je ergens naar binnen loopt en je niet op de gelegenheid bent gekleed?? Nou dat gevoel had ik toen ik afgelopen week Kasteel de Haar in Haarzuilens binnen liep. En ik had vanwege het warme weer nog wel een jurk aan, hahaha. Maar toen ik het kasteel binnen liep was ik echt onder de indruk van dit prachtige kasteel.

kasteel de haar haarzuilens
Het allereerste aanzicht als je door de poort komt

Christmasfair op kasteel de Haar

Een aantal jaren geleden was ik bij kasteel de Haar geweest tijdens een Christmasfair. Tom van Simone’s kitchen stond daar met de kraam en Simone en ik hadden besloten om langs te gaan voor een beetje support. De sfeer was gezellig en ik heb nog wel een rondje door het overvolle park gelopen, maar ik had niet echt een goede indruk wat ik daar kon verwachten. Bovendien was het koud, want midden in de winter, dus op een gegeven moment hadden we het wel weer gezien. Ik had toen wel bedacht dat ik nog een keer terug zou willen, maar ja, zoals dat dan gaat, ben je zo een paar jaar verder.

Eindelijk naar binnen

Toen ik ruim drie jaar geleden in Utrecht kwam wonen, kwam ook kasteel de Haar dichterbij, want het ligt op ongeveer 20 minuten fietsen van mijn huis. In de lockdown vorig jaar maart, ben ik wel eens op de fiets gaan dwalen door de omgeving en heb ik wel eens aan de rand van het terrein gestaan, maar pas afgelopen dinsdag heb ik de koe bij de horens gevat, en een ticket gekocht.

kasteeldehaar
De zijkant van het kasteel en de borders ook in rood en wit

Kaartje kopen voor kasteel de Haar

Zoals dat in deze tijd gaat moest ik een tijdslot afspreken. Maar dat gaat gemakkelijk op de website van het kasteel. Ik heb alleen een toegangsticket voor het kasteel genomen, waarmee je dan ook toegang krijgt tot het park. Op het moment is er de rondleiding Torendol. Deze rondleiding kost 25,- euro per huishouden, met een maximum van 6 personen. Ik had dat graag willen doen, maar ik vind het een beetje flauw dat ik voor mij alleen, dezelfde prijs moet betalen als een heel gezin. Dus mocht er een keer iemand met mij mee willen, dan hou ik mij aanbevolen. De rondleiding met privégids gaat via de vele trappen, gangen, doorgangen en kamers naar vele verborgen plekken, en je hoort natuurlijk ook de mooiste verhalen.

snijwerk
Dit stenen beeldhouwwerk in de balzaal is echt indrukwekkend

Een beetje geschiedenis

De familie van Zuylen kwam oorspronkelijk uit Kleef, Duitsland en ze vestigden zich in Utrecht waar ze investeerden in de drooglegging van de moerassen. Zij verdienden daar veel geld mee en konden zo kasteel Zuylen laten bouwen. Het slot was middelpunt van strijd en werd in brand gestoken en later ook nog verwoest door boze burgers uit Woerden. In 1505 werd het weer opgebouwd om in 1674 weer beschadigd te worden door dezelfde tornado die de Domtoren destijds ook van zijn middenschip beroofde. De familie was weinig op het kasteel en daardoor raakte het in verval.

kruisvijver
Zicht op kasteel de Haar over de Kruisvijver

Pierre Cuypers

In 1890 erfde Bron Etienne van Zuylen van Neijevelt het kasteel. Hij was getrouwd met Hélène de Rothschildt, die wel wat liquide middelen had om het kasteel weer te laten restaureren. Ze benaderden architect Pierre Cuypers, die in die tijd beroemd was vanwege zijn ontwerp van het Rijksmuseum, de Nieuwe Kerk op de Dam en het Centraal Station in Amsterdam. Cuypers was goed katholiek en dat zie je terug in zijn kerkachtige uitstraling. Hij heeft ook een aanbouw gemaakt bij de St Michaëlstiftkerk in Thorn, waar ik met mijn moeder ben geweest. Daar kun je hier over lezen. Maar de St. Vituskerk in Hilversum is ook van zijn hand. En daar heb ik ook ongeveer 30 jaar naar gekeken als ik er langs fietste op weg naar mijn werk.

Reislustig

De baron en de barones maken grote reizen en nemen van over de hele wereld kostbaarheden mee. Ze zijn gek op porselein, wandkleden en schilderijen, zilver en meubelen. En dit kun je nu nog terug zien als je het kasteel doorloopt. Ze krijgen twee zonen, waarvan er een op jonge leeftijd verongelukt. De zoon van de andere overgebleven zoon Thierry, maakt van het kasteel een jetset hotspot. In die tijd komen er veel beroemdheden op het kasteel, zoals Maria Callas, Brigitte Bardot en Coco Chanel. Baron Thierry overlijdt in 2011 en nu beheren zijn vijf dochters het kasteel.

wandelroute
De kapel gezien vanuit het park

Op onderzoek uit

Ik parkeerde mijn fiets net buiten de poort. Dat is wel leuk want nu moet je lopend de ophaalbrug over en kom je al meteen in de sfeer van het kasteel. Je meldt je bij de kassa op het stalplein om je ticket te laten scannen en daarna kun je vrij rondlopen. Ik ben meteen naar het kasteel gewandeld. En dan loop je al meteen door de mooie rozentuin die voor het kasteel ligt. Een “echte” rozentuin, want er staan tenminste heerlijk geurende rozen. Jammer dat de blog dit niet in zijn pakket heeft om je mee te laten genieten.

Na een wandeling van een minuut of tien, kom je langs de kapel bij de hoofdentree. Met elke trede op de trap doe je een stapje terug in de tijd. Ook al moet je eerst nog via de kasteelwinkel voor je echt het kasteel binnenloopt.

kasteel de haar, haarzuilens
Wandelend door de prachtige tuin loop je tegen dit uitzicht aan

In het kasteel

In het kasteel loop je als eerste een grote centrale hal binnen. Daar had ik voor het eerst al het gevoel dat ik “underdressed” was. Ik had echt de neiging om mijn wijde petticoat, die ik niet droeg, op te tillen, om door de ruimte te lopen. Eh….te schrijden natuurlijk….. Wat een prachtige zaal. Je weet gewoon niet waar je moet kijken. Overal glas-in-lood-ramen, maar ook een indrukwekkend gezicht op de galerijen op de andere verdiepingen. Het gewelf is 18 meter hoog en doet eerder denken aan een gotische kathedraal.

hal kasteel de haar
De centrale hal waar je binnenkomt

Door de verschillende kamers

Als je de route door het kasteel volgt kom je in verschillende kamers. Ik heb wel foto’s gemaakt, maar die doen de pracht en de praal in de verschillende kamers teniet. Het beste is ook om gewoon lekker zelf te gaan ervaren. En kijk vooral ook veel omhoog naar alle mooie ramen, beeldhouwwerken en plafondschilderingen. Ook als je op eigen houtje ronddwaalt kom je genoeg te weten over wat je ziet. Behalve dat er overal gastvrouwen en heren lopen, die je allerlei informatie kunnen geven. Staan er ook borden die je op de hoogte brengen in welke kamer je bent en wie daar bijvoorbeeld heeft geslapen.

Leuke informatie

Het leukste vind ik de anekdotes die de gidsen vertellen. In een van de slaapkamers zie je een bad met naast de douchekop een trekbel. Als de dame klaar was met badderen, kon ze aan de bel trekken en moest de arme dienstbode haar uit bad komen tillen. Ik heb daar dan al meteen een soort van glibberend beeld bij en denk dan maar dat het goed is, dat er in die tijd nog geen smartphones waren. En als je goed kijkt zie je bij het bed aan het plafond pinnen bevestigd. Dat zijn geestenvangers. Zoals je nu vooral dromenvangers hebt, was het in die tijd gebruikelijk om deze punten aan je plafond te bevestigen zodat je rustig kon slapen.

De keuken van kasteel de Haar

De keuken is een verhaal apart. Stap je daar naar binnen dan blinken de koperen pannen je al tegemoet. Deze verzameling bestaat uit 150 pannen en is uniek in Nederland. Hij schijnt zelfs groter te zijn dan de pannencollectie in het paleis op de Dam. Koper geleidt goed maar het is ook giftig, dus moet er regelmatig een nieuwe tinnen laag aan de binnenkant worden aangebracht. Dat is lastig om te doen en ook omdat de pannen daardoor zo zwaar zijn, zijn ze in het kasteel in 1984 over gestapt op roestvrijstalen pannen.

Het kolenfornuis stamt uit 1898. In die tijd was dit een hele moderne keuken. De roosters naast het fornuis zorgden voor de aanvoer van lucht voor het vuur en de afvoer liep ondergronds naar de schouw waar het spit aanhangt. Eigenlijk gaan we in de huidige tijd weer terug naar het ontwerp van toen. Want in de hypermoderne keukens van tegenwoordig, zie je ook geen afzuigkappen meer, maar een afzuiging die naar beneden gaat.

fornuis kasteel de haar
De keukeninrichting

De kasteeltuinen van kasteel de Haar

Na mijn rondje door het kasteel ben ik de tuin in gewandeld. En ook daar kun je je een hele tijd vermaken. Het park is namelijk 55 hectare groot en bij de aanleg werden er zo’n 7000 bomen aangevoerd, zodat het er tenminste meteen als park uitzag. In het park vind je verschillende soorten tuinen en waterpartijen. Daarnaast is er ook een hertenkamp en een doolhof. In het park zijn drie wandelroutes, van 25, 30 of 35 minuten. Maar bij de entree krijg je een plattegrondje en kun je dus ook je eigen route bepalen of lekker je neus achterna.

Voor herhaling vatbaar

Ik heb een heerlijke middag gehad in en om kasteel de Haar. Ik vond het leuk om weer iets in mijn omgeving te bekijken en ik ga hier zeker binnenkort weer een keer terug om nog eens door het park te dwalen, maar zeker om nog meer te zien binnen in het kasteel en te luisteren naar de leuke verhalen van de vrijwilligers die zo enthousiast kunnen vertellen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het daardoor extra leuk vond omdat hun verhalen het allemaal net iets beeldender maken, dus bij deze mijn grote dank!

Het Groene Hart

En het is natuurlijk superleuk om weer door mijn “achtertuin” te fietsen en mooie plekjes te ontdekken. Ik heb pas een nieuwe website ontdekt, van het Groene Hart en ik zal jullie vertellen.. daar staan nog veel meer leuke tips op. Dus de komende periode ga ik jullie nog veel meer moois laten zien uit mijn omgeving!

Wil je ook lezen over andere wandelingen of kasteel bezoek dan kan dat hier.

Sharing is caring!

You may also like

9 comments

Simone 27 juli 2021 - 9:28 pm

Leuk weer Charlotte. En stom eigenlijk dat ik dus nog nooit daar binnen ben geweest. Ga ik zeker een keer doen.

Reply
Charlotte 27 juli 2021 - 9:53 pm

Nou ik ga wel met je mee hoor, ik wil er nog wel een keer kijken!! Zo leuk!!!

Reply
Gerdi 28 juli 2021 - 8:55 am

Lieve Lotte. Wat een prachtig verhaal weer.
En mooie foto’s ook.
Ik stel voor om een uitgever in de reisbrance te informeren.

By the way, ik ben jaren geleden ook in dat kasteel geweest.
Is prachtig daar.
Knuf. Gerdi

Reply
Charlotte 28 juli 2021 - 3:32 pm

Dank! Weer kunnen ook nog wel een keer samen hoor!!

Reply
WimD 28 juli 2021 - 4:10 pm

Zo dichtbij en toch ver weg.

Reply
Charlotte 28 juli 2021 - 4:36 pm

Nee hoor nog steeds dichtbij?

Reply
Gerard de veen 4 juni 2023 - 3:52 pm

Vandaag een glimp van de tuin kunnen zien bij een evenement, maar jij hebt me overtuigd om op ander moment zowel kasteel als tuin te bezoeken . Mooi verhaal heb ik nu in m’n hoofd als ik er een dag ga dwalen

Reply
Charlotte 4 juni 2023 - 5:13 pm

Ja is echt een hele fijne plek in elk jaargetijde!

Reply
Charlotte 14 augustus 2023 - 9:28 pm

Leuk dat ik je heb overtuigd!! Laat maar weten dan loop ik graag met je mee!

Reply

Laat een comment achter