Home » Wat zijn de voordelen van een dagelijkse wandeling?

Wat zijn de voordelen van een dagelijkse wandeling?

door Charlotte

Begin januari schreef ik een blog over mijn wandelchallenge. Het leek mij een goede manier om wat sportiever te worden, en mezelf te dwingen om toch een dagelijkse wandeling te maken. Ondanks dat ik op mijn werk per dag genoeg stappen zet, is dat toch anders dan een wandeling in de natuur. Hieronder vertel ik je de voordelen van een dagelijkse wandeling.

natuurpark Lelystad
De weidsheid geeft rust in je hoofd

Waar is een dagelijkse wandeling goed voor?

Wandelen is onder andere goed voor je botten en je spieren. Door te wandelen maak je je botten en spieren sterker. Je kunt zelfs nieuwe botmassa opbouwen. Goed tegen osteoporose. Ook het kraakbeen vaart er wel bij, het laat je soepeler bewegen. En wat te denken van de spiermassa: als je loopt span je de spieren aan in je billen, kuiten en dijbenen. Maar ook in je buik en rug. Al wandelend op weg naar een stevig en gezond lichaam.

Door te wandelen stimuleer je de bloedcirculatie in je lichaam. Je hart en bloedvaten voelen zich daar beter bij en je bloeddruk verlaagt. Je witte bloedcellen worden actiever. Zij zorgen ervoor dat je geen last krijgt van bacteriën, schimmels en virussen die je ziek maken. Door een wandeling worden ook je darmen geactiveerd. Je eten wordt beter verteerd en de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Ze maar gedag tegen verstopping, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.

Het effect van wandelen op je hersenen

Dat wandelen een gunstig effect heeft op je psychische gestel heb ik zelf ook kunnen ervaren. Toen ik thuis kwam te zitten met een burnout kreeg ik van verschillende mensen de raad om elke dag te gaan wandelen. Niet dat ik daar energie voor had, maar niks doen en op de bank hangen had zeker geen positief effect. Het is wetenschappelijk onderzocht dat wandelen je creatiever maakt, maar je ook een gelukkiger gevoel geeft. Dit merk je niet na één dag, maar wel na een week, als elke dag wandelen een gewoonte is geworden.

Tijdens het wandelen komen je hersenen tot rust, omdat je eigenlijk niet hoeft na te denken wat je aan het doen bent. Lopen is iets wat de meeste mensen vanzelf kunnen. Van de pure lucht in de natuur krijgen je hersenen extra zuurstof en daar ga je je ook beter door voelen. Het kan zelfs zo zijn dat er endorfines vrij komen. Endorfine en serotonine zijn een soort geluksstofjes die door het lichaam zelf worden geproduceerd in de hypofyse. Ze kunnen gevoelens als geluk en opwinding opwekken, maar hebben ook een pijnstillende werking. Doordat je een betere gemoedstoestand krijgt wordt je ook creatiever. Als je stress hebt, maakt je lichaam cortisol aan. Door te gaan wandelen ben je beter in staat om minder negatief te zijn, en kun je beter naar dingen kijken op een meer ontspannende en enthousiastere manier.

maximapark wooden chapel
In het Maximapark, mijn favoriete dagelijkse wandelplek

Hoe veel moet je lopen per week?

Als je het wandelen net als ik wil gaan doen, om meer te bewegen, dan zijn daar ook richtlijnen voor. Ik wil graag de 1000 kilometer per jaar halen en had uitgerekend dat ik dan gemiddeld 3 kilometer per dag moet lopen. Daar doe ik ongeveer drie kwartier over. De richtlijnen geven aan dat je per week 150 minuten in een gemiddeld tempo, en 75 minuten intensief zou moeten lopen. Maar natuurlijk moet je vooral doen wat goed voor je voelt. Onder aan de streep geven drie korte wandelingen van 15 minuten hetzelfde effect als een wandeling van 45 minuten.

Een korte of lange dagelijkse wandeling, wat is beter?

Zowel bij een korte of lange wandeling is het voordeel natuurlijk dat je beweegt en die beweging heeft een effect op je bloeddruk en je bloedsuikerspiegel. Je cholesterol verlaagt en dat heeft weer een gunstig effect op een lager risico op hart- en vaatziekten. Met het wandelen bouw je ook uithoudingsvermogen op. Dat is ook fijn voor je hart en longen, maar het verlaagt ook de kans op chronische ziektes en diabetes. Uithoudingsvermogen krijg je door langer te wandelen op een langzamer tempo. Je zuurstofopname vergroot en je krijgt meer energie.

Als je kort wandelt met een hoge intensiteit, verbetert de gezondheid van je hart en longen al bij 17 minuten power walken. Dat is best zwaar, dus er wordt dan aangeraden om er een interval training van te maken. En het dus af te wisselen met langzamer lopen.

Lekker de natuur in

Behalve als je een baan hebt in de natuur, zitten wij mensen voornamelijk binnen. In je huis, op je werk, in de supermarkt, in de sportschool. De deur is dicht, en meestal zijn er dan ook nog andere mensen. Hoe heerlijk is het dan dat je de deur uit kan lopen en in de vrije natuur kan doorbrengen. Zelfs in de stad kun je wel een park vinden waar je kunt genieten van de flora en de fauna. Hoe leuk is het om naar de vogels te kijken, of wellicht eekhoorntjes te spotten. Of maak een lekkere strandwandeling en waai eens lekker uit.

Waar moet je nog op letten?

Er zijn wel een paar kleine tips voordat je gaat beginnen aan de dagelijkse wandeling. Zorg in ieder geval voor goede wandelschoenen. Anders neem je misschien een verkeerde houding aan, of je krijgt eerder blaren en pijnlijke voeten. De juiste houding is je lichaam rechtop, billen en buik in en maak je lang. Ontspan je schouders en beweeg je armen mee. Door de juiste houding hou je het langer vol, en niet onbelangrijk, je voorkomt blessures.

Heb je speciale kleding nodig?

Het is niet nodig om meteen wandelkleding aan te schaffen, maar het is wel fijn om laagjes te dragen. Een polyester t-shirt houdt geen vocht vast, maar wel je lichaamswarmte. Daarover heen iets warmers zoals bijvoorbeeld een fleecevest of sweater. En een windjack is fijn om je te beschermen tegen de regen en de wind. Draag een makkelijke broek, zodat je je goed kunt bewegen.

De Meern
Mooie bloemetjes in de berm

Wat moet je zeker mee nemen bij je dagelijkse wandeling?

Voor de interne mens is het slim om altijd een flesje water mee te nemen. Op steeds meer plekken komen watertappunten zodat je het flesje weer kunt vullen. Een banaan en wat ongezouten noten mocht je een beetje flauw worden, en het voorkomt dat je misschien ergens ongezonde dingen gaat eten. Als je al zo gezond bezig bent, wil je dat toch niet.

Starten met een dagelijkse wandeling

Zoals je hebt kunnen lezen is er niet zoveel nodig om te starten met een dagelijkse wandeling. Een paar goede wandelschoenen en vooral een goede motivatie. Ik hou mijn resultaten bij op Runkeeper en dat helpt mij echt om steeds een stukje verder te gaan. Wandelen is toch ook lichtelijk verslavend, en zelfs als het regent voel ik de behoefte om even naar buiten te gaan. En dan blijkt de regen vaak mee te vallen. Dus wat let je om de wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Voordelen zijn er meer dan genoeg!!

Wil je meer lezen over wandelen, klik dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter