Home » De wandelchallenge, en vijf mooie wandelingen om zeker te doen

De wandelchallenge, en vijf mooie wandelingen om zeker te doen

door Charlotte

Ik doe niet echt aan goede voornemens, maar nou kwam ik zo iets leuks tegen op Facebook, waarvan ik denk dat ik het wel zou kunnen halen. Er blijkt dus een 1000 kilometer wandelchallenge te zijn. Dat klinkt misschien als veel, maar met de oefening van het afgelopen jaar, met al mijn verplichte wandelingen om mij weer wat beter te gaan voelen, is dit iets wat mij moet gaan lukken!

Koeien in de wei
Mooi uitzicht helpt bij de wandelchallenge

Wat is de wandelchallenge?

Eigenlijk is het heel simpel. De uitdaging is dat je in een jaar tijd 1000 kilometer gaat wandelen. Dat klinkt best ver toch? Maar het voordeel is dat je het helemaal naar eigen inzicht in kan vullen. En als je jezelf aan kunt wennen om elke dag een stevig rondje te lopen, dan gaat die wandelchallenge echt lukken.

Even een snelle rekensom leert namelijk dat je die 1000 kilometer per jaar met gemak haalt als je 333,33 dagen per jaar, 3 kilometer per dag loopt. De app Ommetje, die ook een tijdje populair was, raadt je aan om per dag een half uur te lopen. Een normaal mens loopt ongeveer 4 à 5 kilometer per uur. En zo zie je, dat je met een wandeling van drie kwartier per dag al ongemerkt over de 1000 kilometer per jaar bent.

Waarom doe ik de wandelchallenge?

Persoonlijk vind ik het fijn om regelmatig te wandelen. En het afgelopen jaar is dat een periode “verplichte kost” geweest. Met een burnout in combinatie met fibromyalgie, heb je nou eenmaal niet zo heel veel energie. En alle specialisten die ik geraadpleegd heb om mij weer beter te gaan voelen, raden dan aan om toch naar buiten te gaan. Sterker nog, de bedrijfsarts schreef het voor als dagelijkse uitdaging: minimaal een half uurtje de deur uit. Zou ze ook aan een wandelchallenge doen?

Verplichting of plezier?

Maar zoals dat gaat met verplichtingen, die hangen als een zwaard van Damocles boven je hoofd. Dan hing ik de hele dag op de bank moed te verzamelen om toch maar naar buiten te gaan. En dan liep ik aan het einde van de dag als een zombie toch maar de deur uit, want ja, het moest van de BA. Gelukkig vond ik de lol van wandelen in combinatie met een beetje foto’s maken weer terug, en kon ik mijn wandelingen weer als iets plezierigs gaan zien.

Amsterdamse bos
Wandelen in het Amsterdamse Bos

De wandelchallenge en een goed doel

Een beetje rondkijken op de Facebookpagina Wandel1000km, waar je je gratis voor kunt aanmelden, leert dat iedereen er zijn eigen goede doel aan hangt. Natuurlijk is het grootste doel dat je gezond bezig bent in de natuur. Maar ik las ook van een mevrouw die per gelopen kilometer een bedrag op een aparte rekening zet, en daar aan het einde van de wandelchallenge iets leuks voor gaat doen. Of nieuwe wandelschoenen kopen, want na 1000 kilometer zijn die misschien wel aan vervanging toe.

Hoe registreer je je wandelingen?

Ik denk niet dat je jezelf met een papiertje ziet rondlopen om de gelopen kilometers te registreren, maar gelukkig zijn daar hele handige apps en horloges voor. Bij elke smartwatch zit wel een app, waarop je kunt aangeven wat voor sportieve activiteit je gaat doen. En in de statistieken kun je dan precies zien hoeveel je al hebt gewandeld. En per periode telt ie al je stappen ook bij elkaar op, dus als je het aantal stappen per dag gescheiden houdt van je “echte” challenge wandelingen, kom je aan het einde van het jaar op meer kilometers.

Ik heb op mijn telefoon ook twee apps gedownload. Strava had ik al. Gewoon om voor mezelf leuke wandelingen te onthouden en te delen met mijn volgers. Maar ik heb daarnaast ook Runkeeper er op gezet. Dat vind ik makkelijker, omdat ik daar dan mijn wandelingen voor de challenge op kan registreren. Bij beide kun je mij ook volgen, en kunnen we elkaar misschien motiveren tot meer lopen.

Vijf wandelingen

Naast dat ik ga proberen om elke dag dus een wandeling van een half uur te maken, heb ik ook het voornemen om wat meer een langere wandeling te gaan lopen. In de afgelopen twee jaar van mijn blog heb ik er al verschillende gepost en ik zal hier een kleine selectie maken van de mooiste of leukste wandelingen.

1. Het Maximapark

Het Maximapark is mijn favoriete achtertuin. Elke dag dat ik daar wandel zie ik weer iets moois. Daar ga ik de meeste stappen wel maken. De langste ronde is zo’n 10 kilometer, maar daar kun je goed mee variëren. Er zijn genoeg paadjes waar je af kunt snijden, of misschien nog een extra lang rondje maken. En voor mij heel prettig, want ben ik het zat of gaat het regenen, ben ik zo thuis.

2. Kinderdijk

Een mooie wandeling valt en staat natuurlijk ook met wat je ziet onderweg. Een echte Hollandse wandeling kun je maken bij de molens van Kinderdijk. De eerste keer dat ik bij Kinderdijk was, heb ik ook alle molens bezocht. Super interessant natuurlijk, maar het maken van kilometers is dan wat lastiger. Voor een echte wandeling kun je er ook prima terecht, er lopen mooie paden. Genieten van de molens en de mooie luchten dus.

Molenrad

3. Het verdronken bos bij Houten

Door Het verdronken bos bij Houten kun je ook lekker lopen. Al is dat bos niet echt een bos meer. Op dat stuk loop je over de vlonders naar de restanten van de bomen te kijken. Maar tussen de weilanden kun je prima werken aan je wandelchallenge. Ik geef wel als tip om het te doen met mooi weer, want anders is het er erg modderig, en dat is vermoeiend lopen.

4. Wandelen bij Markelo

Rondom Markelo heb ik laatst in een paar dagen tijd ruim 50 kilometer gelopen Helaas deed ik toen nog niet mee aan de wandelchallenge. Maar er ligt ruim 3000 kilometer wandelnetwerk. Het gebied is heel afwisselend. Je kunt tussen de bomen lopen, maar ook door de weidse omgeving. Er vliegen genoeg vogeltjes die je op je wandeling kunnen vergezellen. Ik vind dat dat het lopen ook vereenvoudigd. Rondkijken naar wat er allemaal groeit en bloeit en ondertussen genoeg kilometers maken. Gratis tip voor het maken van meer meters.

5. Ezel of Alpaca wandeling

Naast mijn gewone wandelingen heb ik ook wandelingen met “gezelschap” gemaakt. De eerste keer was met de alpaca’s van Alpacaboerderij Vorstenbosch. Dat was zo’n ontzettende leuke ervaring. Misschien ga ik dat nog een keer doen. Voordeel is dat je zo druk bent met je alpaca dat je ongemerkt een hoop stappen kunt maken. Hetzelfde was de wandeling bij de Ezel sociëteit. Ook met de ezel aan de hand loop je ongemerkt je stappen. Mits de ezel er net zoveel zin in heeft als jij. Want zijn er sappige hapjes onderweg, dan kan het maar zo zijn dat je een extra pauze in kan lassen.

Hup hup, wandelschoenen aan en gaan!!

Ik hoop dat je net zoveel zin hebt gekregen om mee te doen aan de wandelchallenge als ik. Ik heb er in ieder geval veel zin in om weer genoeg stappen te maken in dit nieuwe jaar. Wordt vervolgd!

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter