Home » Winter Paleis Soestdijk, een winterse ervaring

Winter Paleis Soestdijk, een winterse ervaring

door Charlotte

Paleis Soestdijk, het prachtige monumentale gebouw en landgoed worden regelmatig opengesteld voor bezoekers. Van 16 december 2022 tot en met 8 januari 2023 is er Winter Paleis Soestdijk en kun je het paleis in Kerstsfeer bezoeken. Leuk om hier naar toe te gaan, want wie wil er nou niet eens ronddwalen in een echt paleis? En niet alleen door het paleis, maar ook over het prachtige landgoed.

landgoed paleis soestdijk
Paleis Soestdijk vanuit de tuin

Eindelijk het Paleis in…

Samen met Debby besloot ik om te gaan wandelen, en toen bleek dat Paleis Soestdijk open zou zijn, hebben we meteen een ticket geboekt. Hoe vaak ik wel niet langs het paleis ben gereden toen ik nog in Hilversum woonde… Het was er nog nooit van gekomen om binnen te kijken, al ben ik wel twee keer bij Royal Park Live geweest. Dat was al een leuke ervaring. Vandaag dus eindelijk het paleis in.

Geschiedenis van Paleis Soestdijk

In 1650 werd tussen Soest en Baarn een landhuis gebouwd door een Amsterdamse burgemeester. Stadhouder Willem III kocht het in 1674 en ging er vooral jagen, terwijl de vrouwen de zomers er door brachten. De Fransen kwamen, veroverden het en gebruikten het als kazerne. Later kreeg kroonprins Willem II het jachtslot weer cadeau. Hij en zijn vrouw Anna Paulowna maakten er hun zomer paleis van. Ze verbouwden het. De zijvleugels werden aangebouwd en het werd opnieuw ingericht. Koningin-moeder Emma kwam er graag. Ze kreeg voor haar 70e verjaardag in 1928, elektrisch licht op Paleis Soestdijk.

Prinses Juliana en Prins Bernard

In 1937 gingen Prinses Juliana en Prins Bernhard er na hun huwelijk wonen. Van het Nederlandse volk kregen ze centrale verwarming en een mooi ingericht appartement aan de achterkant. Door de Tweede Wereldoorlog vluchtte het gezin naar het buitenland en bevolkten Duitsers het Paleis. Na de oorlog kwam de familie weer terug. In 1948 volgde Juliana haar moeder Emma op en werd Paleis Soestdijk de koninklijke residentie. Iedereen uit mijn generatie herinnert zich vast de defilés op het bordes. De hele Koninklijke familie gaf acte de presence en het leek wel of héél Nederland voorbij kwam om te zwaaien en cadeaus te overhandigen. In 1980 werd Beatrix ingehuldigd als Koningin en was Paleis Soestdijk geen koninklijke residentie meer. Prinses Juliana en Prins Bernhard bleven er tot hun dood in 2004 wonen.

Wat kun je nu doen op Paleis Soestdijk?

Op dit moment is het paleis open voor Winter Paleis Soestdijk. Het paleis is ingericht in kerstsfeer en je mag door een gedeelte van het paleis ronddwalen. Wie wil er nou niet op dat beroemde bordes staan? Of kijken in de zalen en kamers waar Prinses Juliana en Prins Bernhard met hun kinderen geleefd hebben. Daarnaast kun je over een groot gedeelte van het landgoed rondlopen. Op verschillende plekken staan vrijwilligers die je graag vertellen over het paleis, het landgoed en zijn bewoners.

Welke kamers in het Paleis Soestdijk kun je bezoeken?

Nadat je het bordes op bent geklommen, kom je in de hal. Daar kun je een klein filmpje zien van een defilé, toen Koning Willem Alexander nog een schattige kleuter was. Er hangen prachtige foto’s van de koninklijke familie. Van Koningin-Moeder Emma, Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernard met hun dochters.

Via de route kom je in verschillende mooie zalen. Indrukwekkend is de Stuczaal. Zo genoemd vanwege het gestuukte tooggewelf met rozetten. Deze zaal werd gebruikt voor officiële ontvangsten. De Empiresalon is uit de tijd van Anna Paulowna en vergeet niet de indrukwekkende eetzaal, waar zo een gezelschap van bijna 30 mensen aan kan schuiven. Je kunt ook een kijkje nemen in de werkkamers van Prinses Juliana en Prins Bernard. Met het uitzicht op de tuin, denk ik dat ze niet veel gewerkt hebben….

eetzaal soestdijk
De indrukwekkende eetzaal in kerstsfeer

Wat zie je in de tuin van Paleis Soestdijk?

Als je in Paleis Soestdijk uitgekeken bent, kun je de route volgen die over het landgoed gaat. Het landgoed meet 165 hectare groot en er zijn 31 monumenten. Enkele kun je bezoeken tijdens de route. In de Oranjerie overwinterden vroeger sinaasappel- en citroenbomen. Nu is het een horeca paviljoen en in gebruik als Atelier Soestdijk. De Watertoren uit 1680, is een van de oudste watertorens in Nederland. Tijdens deze Winter paleis opening kun je er wat te drinken halen, en buiten rond de vuurkorf opdrinken.

Sportpark en Speelhuis

In 1937 is er een Sportpaviljoen gebouwd. Waar kon worden gezwommen en getennist. De kinderen speelden ondertussen in hun eigen Speelhuis. Een schattig klein huisje aan de bosrand. Elk meisje wil toch zo’n huisje om te kunnen spelen. En zelf je eigen pannenkoeken bakken op het fornuisje. Op hetzelfde grasveld staat een van de dikste lindebomen van Nederland, honderden jaren oud, maar de zware storm van begin dit jaar heeft ie overleefd.

Wilhelminachalet

Prinses Wilhelmina kreeg op haar twaalfde verjaardag in 1892, dit chalet als speelhuis cadeau. Waarschijnlijk werd het als theehuisje gebruikt. Toen Koningin Wilhelmina ouder werd, schilderde ze er in alle rust. Het chalet is gebouwd in Zwitserse stijl, met een “alpenbeekje” en rustiek bruggetje ervoor. Niet van hout hoor, maar van cement. Samen met de cementrustieke rotsblokken, maakte het tot een compleet geheel, wat je laat denken dat je op een Zwitserse Alpenweide bent.

wilhelmina chalet
Het Wilhelmina chalet

Wat gaat er gebeuren met Paleis Soestdijk?

De komende jaren gaat er een hoop gebeuren bij Paleis Soestdijk. Na grondige renovatie en restauratie opent in 1926 een innovatieve plek waar Landgoed Paleis Soestdijk in ere wordt hersteld en waar bijvoorbeeld tentoonstellingen, lezingen en congressen gehouden kunnen worden. Dit alles gaat gerealiseerd worden door de MeyerBergman Erfgoed Groep.

Wat kun je er de komende jaren nog doen?

Paleis Soestdijk is in principe gesloten voor publiek om de restauratie te kunnen doen. Er zijn wel activiteiten die je kunt doen. De Kwekerij en Moestuin worden regelmatig open gesteld. Met Open Monumentendag kan je over het landgoed lopen en de monumenten bezoeken. De concerten van Royal Park Live, die plaatsvinden in de paleistuin. En nu nog tot 8 januari tijdens Winter Paleis Soestdijk. In de Parade, aan de overkant van de straat, is een Landgoedwinkel en informatiecentrum. Hier kun je lezen wat er zoal georganiseerd wordt.

Waar kun je parkeren voor Paleis Soestdijk?

Naast het paleis is een afgesloten parkeerplaats. Deze is goed aangegeven met borden langs de Provinciale weg. Vanaf het parkeerterrein loop je in ongeveer 10 minuten over het landgoed naar de ingang van het paleis. Je betaalt per uur 2.00 euro en het dagtarief is 7.00 euro. Betalen aan de automaat. Adres voor de navi Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA Baarn

Waar koop ik tickets voor Winter Paleis Soestdijk?

Je kunt de tickets online kopen. Volwassenen 12,50 en kinderen vanaf 2 jaar 6,00. Wil je eventueel mee lopen met de herder en zijn schapen? Koop je kaarten dan bijtijds, wij hadden helaas pech. Maar we hebben wel een reden om weer terug te gaan. Voor meer leuke wandelingen volg je mij hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter