Home » Het Maximapark, het mooiste stadspark van Nederland

Het Maximapark, het mooiste stadspark van Nederland

door Charlotte

Voordat ik naar Utrecht verhuisde en het Maximapark mijn achtertuin werd, was ik woonachtig in Hilversum. Als ik mijn straat uit liep, dan liep ik zo de Westerheide op. Dit gebied ligt tussen Hilversum en Laren en is ook prachtig en afwisselend. Het nadeel vond ik altijd dat ik er niet zo graag in mijn uppie ging wandelen. Dus als ik visite had of met iemand afsprak, probeerde ik er altijd een gezamenlijke wandeling uit te slepen. Met als beloning een kopje koffie met een dennenkoek bij theehuis Bluk.

Nieuwe stappen

Toen ik op zoek was naar een nieuwe woning en ging kijken waar ik nu woon, wist ik meteen dat dit mijn plekje moest gaan worden. Behalve dat mijn huis een lot uit de loterij is, heb ik ook de beschikking over een geweldige achtertuin, namelijk het Maximapark. Net als in Hilversum, loop ik de straat uit en sta midden in de stad in een mooi stukje natuur. En ondanks dat ik in Hilversum dichterbij de heide woonde, merk ik dat ik makkelijker het park in loop, dan dat ik de heide op ging. Of komt dat ook omdat er in de lockdown weinig andere mogelijkheden waren tot recreëren en je dus aan de wandel ging? En hoe fijn is het dan om dat in een mooie omgeving te doen.

haarrijnse plassen
Zonsondergang bij de Haarrijnse Plassen

Een stukje geschiedenis.

Het Maximapark is een stadspark en ligt in Leidsche Rijn. Het is met een oppervlakte van 300 ha een van de grootste stadsparken in Nederland. Daarnaast is het ook een historische plek door De Limes, een Romeinse route, waar je nu nog de overblijfselen van kunt zien. Deze route werd zichtbaar met de aanleg van de wijk Leidsche Rijn. Het park heette eerst het Leidsche Rijnpark, maar op de 40e verjaardag van Koningin Maxima is het park naar haar vernoemd en op 5 juli 2013 heeft ze het park officieel geopend. En het is tof dat het park al in verschillende lijstjes staat van leukste parken van Nederland. Wat ook leuk is, dat de Limes zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Maximapark in delen

Het park bestaat uit verschillende gebieden. Het Binnenhof, het Buitenhof, de Vlindertuin, de Lelievijver, de Vikingrijn, het Uiltjespad en de Haarrijnse plassen zijn daar voorbeelden van. Door het park loopt een 8 kilometer lange asfaltweg, het Lint genaamd. Het is lekker breed en je kunt er heerlijk lopen, fietsen en of skeeleren. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan dus dat is prettig. Eigenlijk vind ik het Lint het centrale onderdeel van het park. Als je het Lint volgt kom je overal en vanuit alle omliggende wijken kun je er zo opkomen door de “zijstraatjes”.

Wandelkeuzes

Ik heb ontdekt dat ik mijn route kan aanpassen aan mijn wandelbehoefte. Wil ik een klein rondje van 3 kilometer dan ga ik langs de Haarrijnse Plassen. Wil ik ongeveer 5 kilometer lopen dan ga ik de andere kant op langs Castellum Hoge Woerd. Maar wil ik echt stappen maken dan ga ik volledig door het Lint…eh… over het Lint en dan is het 8 of zelfs 10 kilometer. En ben je het halverwege toch zat, dan is er wel ergens een kortere route weer terug naar huis.

Seizoenen in het Maximapark

Wat ik ook zo fijn vind aan het Maximapark, is dat het elk seizoen iets moois heeft. Ook al hadden we niet echt een zomer zoals ik ze het liefst heb, namelijk lang en warm. Er waren toch wel genoeg momenten dat ik in de avond door mijn achtertuin liep of fietste en het niet kon laten om een paar foto´s te maken. Dan zat ik op mijn balkon en begon de lucht te kleuren, en dan kon ik het niet laten om op mijn fiets te springen en een rondje te rijden om de zon te zien ondergaan.

vikingrijn
Zonsondergang bij de Vikingrijn

De Vlinderhof

Een van mijn favoriete plekjes in het park is de Vlinderhof. Deze prachtige tuin is in samenspraak met de bewoners ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf. En wordt ook onderhouden door de bewoners. Op zaterdag kun je samen met andere vrijwilligers aan de slag in de tuin. Voor mij is dat nu nog geen goed idee, maar wie weet als ik straks meer tijd heb…

Japanse tuin

Ook de Japanse tuin is een bezoek waard. Is de tuin het hele jaar een oase van rust, vooral in mei is het genieten omdat dan de rododendrons in bloei staan en je je ogen uit kijkt. Doordat de planten op wat heuveltjes staan geeft het echt het gevoel alsof je door een vallei van bloemen loopt. En gelukkig staan ook hier wat bankjes om te genieten. Maar een picknickkleed is ook een goed idee.

Gat van Serton

Voor nu vind ik het heerlijk om eerst een stukje te gaan wandelen en dan lekker op een van de bankjes in de tuin te gaan zitten en te genieten van de mooie borders, maar ook op jacht te gaan naar de verschillende vlinders en libellen. Vooral bij het Gat van Serton vliegen er veel rond. Dit kleine meertje heeft trouwens een mooie geschiedenis. Het is een zandafgraving, waar vroeger de kinderen leerden zwemmen. Toen pastoor Ohl uit Vleuten daarachter kwam, stak hij er een stokje voor en moesten de jongens en meisjes apart zwemmen. Maar dat was in de twintiger jaren van de vorige eeuw, iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen.

Achtertuin

Het mag duidelijk zijn dat ik enthousiast ben over mijn achtertuin. Het is fijn om er te verblijven, of ik nou ga wandelen of ergens op een bankje ga zitten met mijn fotocamera. Wandelen doe ik graag en hier lees je daar meer over. En op mijn instagram charliestravelsnl post is regelmatig foto’s die ik in het Maximapark heb gemaakt. En er komt vast nog wel meer informatie over dit mooie gebied.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter