Home Nederland Het Maximapark

Het Maximapark

door Charlotte

Voordat ik naar Utrecht verhuisde was ik woonachtig in Hilversum. Als ik mijn straat uit liep, dan liep ik zo de Westerheide op. Dit gebied ligt tussen Hilversum en Laren en is ook prachtig en afwisselend. Het nadeel vond ik altijd dat ik er niet zo graag in mijn uppie ging wandelen. Dus als ik visite had of met iemand afsprak, probeerde ik er altijd een gezamenlijke wandeling uit te slepen. .

Toen ik op zoek was naar een nieuwe woning en ging kijken waar ik nu woon, wist ik meteen dat dit mijn plekje moest gaan worden. Behalve dat mijn huis een lot uit de loterij is heb ik ook de beschikking over een geweldige achtertuin, namelijk het Maximapark. Net als in Hilversum, loop ik de straat uit en sta midden in de stad in een mooi stukje natuur.

Een stukje geschiedenis.

Het Maximapark is een stadspark en ligt in Leidsche Rijn. Het is met een oppervlakte van 300 ha een van de grootste stadsparken in Nederland. Daarnaast is het ook een historische plek door De Limes, een Romeinse route, waar je nu nog de overblijfselen van kunt zien. Het park heette eerst het Leidsche Rijnpark, maar op de 40e verjaardag van Koningin Maxima is het park naar haar vernoemd en op 5 juli 2013 heeft ze het park officieel geopend.

Het park bestaat uit verschillende gebieden. Het Binnenhof, het Buitenhof, de Vlindertuin, de Lelievijver, de Vikingrijn en de Haarrijnse plassen zijn daar voorbeelden van. Door het park loopt een 8 kilometer lange asfaltweg, het Lint genaamd. Het is lekker breed en je kunt er heerlijk lopen, fietsen en of skeeleren. Gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan dus dat is prettig. Eigenlijk vind ik het Lint het centrale onderdeel van het park. Als je het Lint volgt kom je overal en vanuit alle omliggende wijken kun je er zo opkomen door de “zijstraatjes”. Ik heb ontdekt dat ik mijn route kan aanpassen aan mijn wandelbehoefte. Wil ik een klein rondje van 3 kilometer dan ga ik langs de Haarrijnse Plassen. Wil ik ongeveer 5 kilometer lopen dan ga ik de andere kant op langs Castellum Hoge Woerd. Maar wil ik echt stappen maken dan ga ik volledig door het Lint…eh… over het Lint en dan is het 8 of zelfs 10 kilometer.

Vandaag ben ik aan het einde van de middag begonnen met mijn rondje. Ik dacht ik doe ongeveer 5 kilometer, omdat ik vanochtend ook al 3 kilometer had gewandeld. Maar toen ik de keuze had om naar huis te lopen of nog een stukje verder, koos ik toch voor het volledige rondje omdat het zulk lekker weer was en ik genoot van de zon. Het was vandaag ook niet zo druk als in het weekend, dus voelde het weer als mijn achtertuin. Het was weer een heerlijke wandeling, maar het meest genoot ik van het laatste stukje omdat het licht van de ondergaande zon zo mooi werd en je de rust voelde in het park.

Riet in het maximapark

You may also like

Laat een comment achter