Home » Wandelen bij Amelisweerd

Wandelen bij Amelisweerd

door Charlotte

In de overgang van 2005 naar 2006 verbleef ik een nacht in de Stay Okay in landhuis Rhijnauwen. Ik kwam daar voor een oud en nieuw feest en heb destijds weinig van dit mooie natuurgebied gezien. Toen we aankwamen was het al donker. Na de nacht in een stapelbed, met snurkende kamergenoten, voelde ik niet de behoefte om te gaan wandelen. Zoals het bij een goed oud en nieuw feest hoort, ben je brak van een gezellige avond op de dansvloer. En de eerste gang is weer snel naar huis.

Uitzicht over de weilanden - Amelisweerd

Op ontdekking in Amelisweerd

Nu ik in Utrecht woon is het toch leuk om de omgeving te ontdekken. Op een zonnige ochtend bedenk je dan waar je die dag je voetstappen achter wil laten. Ik hoor op het moment weer veel in de media over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Dus eigenlijk was mijn nieuwsgierigheid gewekt om daar weer eens te gaan kijken. Na de mooie wandeling heb ik besloten dat een snelweg verbreden nooit kan opwegen tegen de vernietiging van zoveel natuurgebied. Ik heb in ieder geval de petitie getekend, want ik ben faliekant tegen!

Het Kromme Rijn pad

De landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen liggen bij Bunnik, ten oosten van Utrecht. In een bosrijke omgeving en langs de Kromme Rijn. Vanuit Utrecht naar Wijk bij Duurstede loopt een 29 kilometer lange wandelroute. Het Kromme Rijn pad, dat hoog op mijn to-do-list staat. Maar ik ben bang dat de hele route in een keer voor mij nog een te grote uitdaging is. Het is ook goed mogelijk om het in etappes te wandelen, dus dat gaat dit jaar echt een keer gebeuren.

Landgoederen in het gebied

De landgoederen zijn ontstaan in de 18e eeuw. Aangelegd in het open land, maar daarna werden er verschillende bomen en heesters gepland. En samen met alle andere flora en fauna is het nu een uniek gebied geworden. In de 19e en 20e eeuw werden de landgoederen aangekocht door de gemeente Utrecht. Zo konden ze de stad uitbreiden. Doordat er geen wijziging kwam in de stadgrenzen was dit later niet meer mogelijk. Daardoor kreeg dit gebied een recreatieve functie. Door de lange geschiedenis en de hoge cultuur- en natuurwaarden is het op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. Laten we hopen dat dat voorkomt dat we er straks niet meer kunnen wandelen.

Parkeren bij de Stay Okay

Vandaag parkeer ik de auto op de parkeerplaats bij de Stay Okay. Er zijn verschillende parkeerplekken dus kijk even waar je je route wilt starten. Er zijn ook meerdere wandelroutes, maar een beetje rondstruinen is ook leuk. Volgens mij heb ik eerst een stuk van de kastelenroute gelopen, en ben ik later overgestapt naar de kersenroute. Maar het kan ook mijn principe zijn geweest, drie keer links is ook een route. Het was in ieder geval erg afwisselend.

Support de horeca

Het leuke is dat je het ene moment tussen de weilanden loopt, en het volgende moment in het bos bent. In deze coronatijd merk je dat het een stuk drukker is met wandelaars. Op een doordeweekse dag is het ook goed te doen. Ook hier is de horeca verandert in een afhaalpunt. Maar het is leuk om een drankje te halen en dan ergens een plekje te zoeken. In de zon en uit de wind en dan genieten van de omgeving en de mensen die voorbij lopen.

Zonsondergang jaagpad - Amelisweerd

Uiteindelijk vliegt zo’n middagje wandelen om. Mijn laatste stukje liep langs het jaagpad terug naar de parkeerplaats bij de Stay Okay. Heel vervelend want ik had steeds de behoefte om om te kijken hoe ver de zon al was gezakt.

Check hier alle posts over wandelroutes in Nederland.

Sharing is caring!

You may also like

1 comment

Jolanda 11 april 2021 - 1:30 pm

In mijn achtertuin en met het zonnetje werd het een mooie dag.

Reply

Laat een comment achter