Home » “What to do”” als je in Sovata, Roemenie bent

“What to do”” als je in Sovata, Roemenie bent

door Charlotte

In deze blog wil ik je vertellen welke leuke dingen je zeker moet doen, als je in Sovata bent. In mijn vorige post heb ik je al verteld dat ik een week in Roemenië ben geweest en daar het grootste Jezus beeld van Europa heb bezocht. Sovata was het plaatsje waar ik verbleef. En ondanks dat het niet heel erg groot is, is het wel een hele leuke plek om te verblijven.

Uitzicht Sovata
Uitzicht over Sovata vanaf de Belvedére toren

Sovata

Sovata ligt in het district Mures. De stad ligt aan de voet van het Gurghiugebergte en aan de rivier Târnava Micã. In Sovata wonen voornamelijk Hongaarstalige mensen. Ten tijde van dictator Ceausescu kwamen de Roemeense mensen naar de stad, maar zij zijn ver in de minderheid. Sovata vindt zichzelf het meest pittoreske kuuroord in Transsylvanië. Maar is ook aantrekkelijk door de Oostenrijkse architectuur. Hieronder beschrijf ik de vijf leukste must-do’s in Sovata.

1. Het Berenmeer

De grootste toeristen trekpleister is het Berenmeer. Doordat er een soort van zinkgat is ingestort, ontstond er in 1875 een meer, het Lacul Ursu, het Berenmeer. Dit is een heliothermisch meer. Het enige van Europa. Het houdt in dat het zout in het meer de zonnewarmte opslaat en het onder de isolerende koud water laag, lekker warm kan worden. De temperatuur kan zelfs oplopen tot 35 graden. Door dit meer kreeg Sovata in 1884 de benaming kuuroord. Het Berenmeer trekt vooral de toeristen aan voor Sovata. Vanaf eind juni kun je dagelijks het meer in. Behalve tussen 13.00 en 15.00 uur. Dan moet iedereen het meer uit, om het water te laten rusten. De zoetwaterlagen gaan weer naar de oppervlakte en houden zo weer het zoute water eronder warm.

Sovata Berenmeer
Het Berenmeer in Sovata

De legende van het Berenmeer

Volgens de legende is het meer ontstaan door de tranen van een fee, die verliefd was geworden op een Szekely-herder. Deze liefde was niet toegestaan en ze kon hem niet ontmoeten. Elke avond luisterde ze naar zijn betoverende fluitconcert. Op een avond ging ze toch de vallei in, waar ze hem zag zoenen met een meisje. Ze was zo boos dat ze hem en zijn kudde veranderde in stenen. Zelf trok ze de bergen in. Uit haar sluier ontstond een veld met bloemen. Ze huilde zoveel, dat haar tranen eerst een beek vormden, die uitgroeide tot een meer. Het Berenmeer. Dit verhaal vind ik mooier dan die van het ingestorte zinkgat.

Rondom het meer kun je je prima vermaken. Hou je van de natuur dan kun je er mooie wandelingen maken langs de verschillende meertjes die er zijn. Er is een kleine foto tentoonstelling te zien van de beren die er zijn gezien. Er is een blote-voetenpad, en in de zomer kun je er ook “zwemmen”. Door het zoute water is dat natuurlijk anders dan in een normaal meer. Op het “houten strand” kun je heerlijk vertoeven. Aan die kant van het meer zijn ook de hotels en restaurantjes. Wil je het gebied rondom het Berenmeer verkennen, stap dan in het treintje. Je kunt opstappen naast het Petofi park en het treintje maakt een klein rondje langs de hotels. Vanaf het meer kun je ook naar de Belvedére toren wandelen.

2. Toren Belvedere in Sovata

Het letterlijke hoogtepunt van Sovata is de Belvedére Toren . Deze houten toren moet je zeker een bezoekje brengen als je in Sovata bent, want vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De toren is gebouwd in 2016. Hij is 28 meter hoog en je bereikt de top, door 120 treden te bedwingen. Prima te doen want onderweg zijn er pauze-etages. Boven heb je 360 graden uitzicht, en zijn er borden die je vertellen waar je naar kijkt. Om bij de toren te komen, loop je het pad vanaf het Berenmeer, of vanuit het dorpje. Dan neem je de Strada Privighetoarei. Je kunt eventueel ook met de auto gaan en onder de toren parkeren.

Belvedére toren Sovata
De Belvedére toren

De toren is dagelijks open. Er staat een bordje van zonsopgang tot zonsondergang, maar van lokale bezoekers begreep ik dat ze het daarmee niet zo nauw nemen. Ook met zonsondergang is het prachtig om even naar boven te lopen.

3. De Orthodoxe kerk van Sovata

Vlakbij het Berenmeer staat het zwarte houten kerkje. Ook al ben je niet kerkelijk ingesteld, dan is dit kerkje toch een bezoek waard. Het mooie houten gebouw is gebouwd in 1931-1932 en ontworpen door architect Klinger. Van buiten ziet de kerk er al heel mooi uit, door het zwarte hout en de bijzondere torentjes. Van binnen is het kerkje helemaal beschilderd. Deze schildering was pas klaar in 1936, en als je het ziet zul je begrijpen waarom het zo lang heeft geduurd. De kerk was van oorsprong Grieks-Katholiek, maar wordt nu gebruikt door de Orthodoxe gemeenschap van Sovata.

4. Zoutmijn in Praid

Op ongeveer een kwartier met de auto vanuit Sovata, ligt het dorpje Praid. Behalve dat het een leuk dorpje is, bevindt zich hier ook de Praid-zoutmijn. Het is een van de grootste zoutmijnen van Europa. Het is vooral een erg toeristische attractie. Je gaat met de bus een stuk de gang in. Waarna je met een trap zo’n 300 treden afdaalt naar de mijn. Dan kom je in een enorm grote hal van 1.300 meter lang, die zich op een diepte van 120 meter bevindt. Ongelofelijk wat je hier aantreft. Eigenlijk is het een ondergronds pretpark, voornamelijk gericht op kinderen. Er zijn restaurants, een klimgedeelte, tafeltennistafels, een internetcafé en zelfs een kerk waar verschillende kerkdiensten worden gehouden.

Het mooie van de zoutmijn is dat het goed is voor de luchtwegen. Vooral voor mensen met longaandoeningen, is het fijn om hier te vertoeven. En vooral kinderen kunnen hier spelen, zonder ademhalingsmoeilijkheden. Ik vond het jammer dat er niet meer te zien was over het ontstaan en de werkzaamheden in de mijn. De ruimte is indrukwekkend. En de constante temperatuur van 16 graden erg aangenaam. Het was leuk om langzaam af te dalen en er rond te lopen. Dus ben je in de buurt zou ik er zeker gaan kijken. Maar schrik niet van de toeristische insteek.

5. Nog meer leuks in Sovata

De bovenstaande activiteiten zijn sowieso een must-do in Sovata, maar er zijn natuurlijk nog meer leuke dingen om te doen. Ik vertelde je al dat je vanuit Sovata naar het Jezus beeld kan gaan. In een andere post vertel ik je graag nog over ons reisje met de stoomtrein en over de wandeling naar het kerkje op de heuvel met de veertien kruizen. Wordt vervolgd, dus blijf mij volgen!!

omgeving Sovata
De prachtige natuur rondom Sovata

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter