Home » Hart van Jezus, het grootste Jezus beeld van Roemenië

Hart van Jezus, het grootste Jezus beeld van Roemenië

door Charlotte

Ga je naar Roemenië op vakantie? Dat was meestal de verbaasde reactie, als ik vertelde dat ik een weekje naar Roemenië zou gaan. En wat ga je daar dan doen? Ik kon er niet meteen antwoord op geven. Eerlijk gezegd had ik mij er niet heel erg in verdiept. Ik mocht mee met een vriendin en haar moeder, en zij zouden mij de omgeving laten zien. Hoe leuk is het dan om je te laten verrassen. En verrast werd ik zeker! Eén van mijn hoogtepunten was het grootste Jezus beeld van Roemenië. Hieronder lees en zie je er meer van.

Jezus beeld Harghita
Statuia Inima lui Iisus

Statuia Inima lui Iisus

De Roemeense benaming van dit prachtige beeld is Statuia Inima lui Iisus. Het Jezusbeeld staat ook bekend onder de naam: de Christus van Harghita, of Hart van Jezus. Hoe je het ook wil noemen, indrukwekkend is het zeker. Het Jezusbeeld is in ieder geval geen standaard uitvoering. En of je het nou mooi vindt of niet, opvallend is het wel.

Het Jezus beeld van Harghita

Harghita is een district in de regio Transsylvanië. De bevolking in Harghita bestaat voor het grootste gedeelte uit Hongaren, namelijk 85%. Daarnaast 14% Roemenen en 1% Roma’s. Hongaren zijn vooral Rooms katholiek, wat misschien verklaart waarom er een Jezus beeld is ontworpen. De bewoners hopen dat het Jezus beeld van de stad een bedevaartsoord zal maken. Samen met de plaatselijke ondernemers hebben ze € 200.000,- geïnvesteerd in dit project. Gesteund door de burgemeester, die aangaf dat de Eiffeltoren ook eerst een heleboel tegenstanders had, maar nu een van de hoogtepunten van Parijs is.

aureool Jezus beeld
Uitzicht door het aureool op Harghita

Feiten van het Jezus beeld

Als je richting de berg van Gordon rijdt zie je het Jezus beeld al van verre staan. De top van de heuvel is 953 meter boven de zeespiegel. Het is het hoogste punt van de gemeente Lupeni. Het is op dit moment het hoogste Jezus beeld van Oost Europa. Het beeld werd ontworpen door Walter Zawaczky. Hij was dan wel de ontwerper, de man die het beeld grotendeels financierde, was de belangrijkste persoon in dit proces. Het was de eigenaar van de lokale melkfabriek. Hij wilde graag iets nalaten en er voor zorgen dat er een grote toeristische trekpleister in de omgeving kwam. Helaas overleed hij kort nadat het beeld af was.

De hand van Jezus

De tegenstanders

De tegenstanders vonden dat het beeld niet in de omgeving paste door het gebruik van staal. In het beeld is 60 ton staal verwerkt. Als voorbeeld: voor de handen en het hoofd is 200 vierkante meter staal gebruikt. Ze hadden liever gezien dat er met steen en hout was gewerkt. Meer in de traditie van de Szeklers, de Hongaarse bevolkingsgroep, die in dit gebied woont. Daarnaast zijn de tegenstanders van mening dat het Jezus beeld meer op een versie van Darth Vader uit Star Wars lijkt. Het feit dat je naar boven kan klimmen en in zijn hoofd kan lopen, is ook iets wat de tegenstanders niet gepast vinden.

De bouw van het Jezus beeld

In 2011 is men begonnen met de bouw van het beeld. In 2012 was het klaar en in augustus 2013 werd het ingehuldigd. Het Jezus beeld staat op een betonnen sokkel van anderhalve meter. En de totale hoogte is 22 meter. Daarmee staat het op de 19e plaats in de lijst van grootste Christusbeelden ter wereld.

Binnenin zijn een soort wenteltrappen die je naar boven brengen. Die zijn prima te lopen. Al raad ik je wel aan je goed vast te houden, want door de open constructie waait het er stevig. De laatste steile trapjes naar het hoofd zijn een grotere uitdaging. Niet over nadenken en je hoogtevrees op zij zetten, want eenmaal op het hoogste punt kun je je hoofd uit het hoofd steken en genieten van een fantastisch uitzicht. Ik was echt onder de indruk van het Jezus beeld, en ben blij dat ik naar boven ben geklommen.

Hoe kom je bij het Jezus beeld van Harghita

Om bij het beeld te komen heb je een auto nodig. In het dorp Bulgareni rij je op de DC25. Je neemt dan de weg Kilátó Felé. Aan de weg staat een kruis met Christus er op. Dan weet je dat je de goede kant op gaat. De weg is een grint/zandpad wat steeds hoger de berg op gaat en je ziet het Jezus beeld steeds een stukje groter worden. Vooral bijzonder als de zon er op schijnt. Bij het beeld kun je parkeren. Er is een klein restaurant met terras. Er staat ook een houten toilet. Advies: neus dicht!

Met paard en wagen de berg op

Er is ook een mogelijkheid om per paard en wagen de berg op te gaan. Dit wordt waarschijnlijk georganiseerd vanuit het dorp. Helaas heb ik daar geen informatie over kunnen vinden, omdat we meteen naar het Jezus beeld zijn gereden. Persoonlijk was ik wel blij dat ik niet in een paardenwagen zat. Onze stoelen zaten een stuk comfortabeler, dan de bankjes in de paardenwagen er uit zagen. Om nog maar even te zwijgen over de temperatuur, die vooral in de zomer best kan oplopen.

Hoe groot is groot?

En zit je nou te lezen, en denk je: hoe groot is nou dat beeld van 22 meter? En hoezo is het indrukwekkend? Dan kan ik alleen maar zeggen, hup hup, naar Lupeni, Harghita en ga maar eens naast dat beeld staan. En zeker als je daarna de trappen hebt beklommen, en je steekt je hoofd boven uit zijn hoofd, dan weet je hoe indrukwekkend het is.

Statuia Inima lui Iisus
Charlotte en het Jezus beeld

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter