Home » De Eiffeltoren, de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs

De Eiffeltoren, de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs

door Charlotte

Zouden er mensen bestaan, die nog nooit hebben gehoord van de Eiffeltoren? Ik kan het me bijna niet voorstellen, want zeg je Parijs, dan zeg je Eiffeltoren, en omgekeerd. Natuurlijk is de Eiffeltoren allang niet meer het hoogste gebouw in Parijs, ooit was het dat wel. Het is nog wel steeds het bekendste en één van de meeste bezochte gebouwen van Parijs.

Eiffeltoren
De Eiffeltoren aan de Seine

De geschiedenis van de Eiffeltoren

Als je denkt dat de Eiffeltoren is ontworpen door Gustav Eiffel, dan klopt dat niet helemaal. Twee medewerkers van Eiffel: Maurice Koechlin en Émile Nouguier, hebben La Tour Eiffel ontworpen. In 1884 was er een wedstrijd om een 300 meter hoge toren te ontwerpen. Uit de meer dan 700 inzendingen, werd de firma Eiffel de winnaar. De toren was ontworpen voor de wereldtentoonstelling die in 1889 in Parijs werd gehouden. Deze stond in het teken van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie.

De plek waar de toren moest komen was in het Champs-de-Mars. Dit is een groot parkgebied in het zevende arrondissement. Ook nu bestaat dit park nog en heb je er een mooi zicht op de Eiffeltoren. Bijzonder detail is dat er ondanks de grote hoogte, geen werknemers tijdens de bouw zijn omgekomen. Wel overleed er een werknemer omdat hij met zijn verloofde, buiten werktijd, de toren beklom en er afviel. Niet zo’n slimme actie om indruk te maken.

De getallen van de Eiffeltoren

De bedoeling was, dat de Eiffeltoren binnen 12 maanden klaar zou zijn. Dat werden er uiteindelijk 26. Het was gelukkig nog op tijd voor de opening van de Wereldtentoonstelling van 1889. 2 jaar lang zijn 50 ingenieurs bezig geweest met 5300 tekeningen van alle details. Het ijzeren frame weegt 7300 ton en 2,5 miljoen klinknagels houden de toren in vorm. Het grootste gedeelte werd voorbereid in de fabrieken van Eiffel, stukken van 5 meter werden met bouten aan elkaar gezet. Op de bouwplaats werden die vervangen voor de klinknagels, door nooit meer dan 250 arbeiders tegelijkertijd.

Er werden eerst 4 betonnen voetstukken geplaatst. Op 1 juli 1887 begonnen ze met het metaal op te bouwen. Tot 30 meter hoogte met een hijskraan. Tot 45 meter met 12 houten steigers. Daarna kwamen er nieuwe steigers aan de balken van 70 ton voor de eerste verdieping. De toren is inclusief vlaggenmast 324 meter hoog. Door weersinvloeden varieert de hoogte van de Eiffeltoren ongeveer 18 cm en de top beweegt maximaal 12 cm heen en weer. In totaal zijn er 1665 traptreden, 330 tot de eerste verdieping en nog 340 tot de tweede. Het twinkelen van de Eiffeltoren komt door 20.000 Philips lampjes.

Mijn ervaring met de Eiffeltoren

De eerste keer dat ik de Eiffeltoren zag, was toen ik met school naar Parijs ging. Ik zat op de modevakschool, en dan hoorde een bezoek aan Parijs daar natuurlijk bij. Niet dat we de toren hebben beklommen, daarvoor was de tijd tekort. We zijn er even langs gereden, en weer door! De tweede keer in Parijs was ik met mijn vader, dat was een bijzonder reisje. Ook dit weekend was helemaal georganiseerd en in plaats van op de Eiffeltoren gingen we met de lift omhoog in de Tour de Montparnasse.

uitzicht op tour Montparnasse
Uitzicht vanaf de tweede etage van de Eiffeltoren op Tour de Montparnasse

Tour de Montparnasse

Heb je de Eiffeltoren al eens beklommen, dan is de Tour de Montparnasse een goed idee. In 38 seconden ga je met de snelste lift van Europa naar de 56e verdieping. Ik weet nog dat we een beetje wappie waren toen we boven kwamen. Maar dat komt door de snelheid van de lift. Eenmaal buiten is dat weg. Is de 56e verdieping nog niet hoog genoeg voor je, dan kun je nog met de trap naar de 59e. Vandaar heb je een geweldig uitzicht op Parijs en zie je alle highlights vanaf het dakterras. De toren is open tot 22.30 uur en je kunt er wat te drinken en eten bij halen, terwijl je geniet van nachtelijk Parijs. Koop wel bijtijds je ticket met tijdslot.

Let op waar je je kaartje koopt

Ook deze keer was onze citytrip niet compleet zonder een bezoek aan de Eiffeltoren. Omdat ik nog nooit naar boven was geweest, stond dat met stip op één, op mijn verlanglijstje. Thuis hadden we al een ticket geboekt. Dat leek handig, maar heeft ons een hoop geld gekost. Koop je ticket dus gewoon via de website van de Eiffeltoren en laat je niet gek maken met beloftes op andere sites. Met een ticket hoef je niet in de lange rij. Dat is een pluspunt. Beloftes dat je via een ticket bureautje wel naar de derde zou kunnen met de lift is een loze belofte. Vol is vol. Dus check of er echt plek is in de lift.

Influencerplek onder de toren: Rue de l’Université

Daarnaast deed onze gids wel zijn best om ons informatie te verstrekken, terwijl we naar de Eiffeltoren toe liepen, maar die info weet jij, nu je deze blog hebt gelezen, ook. Ja, we waren redelijk snel boven, maar dat kwam ook omdat het niet zo druk was. En we weten zelf ook wel, dat je het beste zicht in de lift, bij het raampje hebt. Boven werden we snel verwezen waar alles was, en weg was onze “betrokken” gids. Al met al geen toegevoegde waarde.

Genieten vanaf de grond

Ondanks deze negatieve ervaring, ben ik blij dat ik eindelijk een “beklimming” van de Eiffeltoren op mijn bucketlist kan afstrepen. En vanaf de grond is de Eiffeltoren nog indrukwekkender dan op de toren zelf. Als je door de straatjes loopt en hij doemt in ene boven je uit, geeft dat toch wel een kippenvelmomentje. Natuurlijk zijn we aangeschoven bij de fotograferende influencers. En hebben we alle hoeken van de toren op de foto gezet. Maar het mooiste zicht hadden we toen het donker werd.

De magische Eiffeltoren

Oneerbiedig gezegd is de toren overdag een “bak roest”, maar zodra het donker wordt en de lampjes aangaan, wordt het een magische ervaring. Na ons bezoek zijn we eerst een hapje gaan eten en kwamen we het restaurant weer uit toen het donker was. Dan zie je de Eiffeltoren in een heel ander licht, namelijk verlicht. Niks oude roestbak, maar indrukwekkende toren. Elke avond om precies tien uur, gaan de twinkelende lichtjes vijf minuten aan.

Trocadéro

Wij stonden op Trocadéro. Dit plein tussen de twee vleugels van Palais de Chaillot heeft het beste en ook bekendste uitzicht op de Eiffeltoren. Het is met duizenden bezoekers per dag, een van de drukste pleinen. Helaas waren de fonteinen in de Jardin de Tracadéro in onderhoud vanwege de komende Olympische Spelen in 2024. Hier zal namelijk de openingsceremonie plaatsvinden.

In afwachting tot tien uur…..

Wij vonden om kwart voor tien een plekje langs de rand van het plein en hadden fantastisch uitzicht op de toren. Je voelde dat iedereen een beetje nerveus was. En net als met Oud en Nieuw werd er afgeteld tot tien uur. Op het moment dat dan de twinkelende lichtjes aan gaan, voel je de opwinding over het plein gaan. Vijf minuten lang kun je genieten van de lichtjes en lijkt het net of je in een sprookje leeft.

De twinkelende lichtjes

Voor meer Citytrips kijk je op mijn website. En wil je alvast een filmpje zien van het getwinkel van de Eiffeltoren, check dan mijn Instagram: Charliestravelsnl.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter