Home » 5 activiteiten in Sri Lanka die je moet doen

5 activiteiten in Sri Lanka die je moet doen

door Charlotte

In 2018 ben ik op rondreis geweest door Sri Lanka. Ook al is dat even geleden, er zijn altijd bezienswaardigheden die in je gedachte opkomen als je aan dat prachtige land denkt. Bovendien staan deze plekken hoog op het lijstje van elke toerist in Sri Lanka. Hieronder vertel ik over mijn niet te missen plekken.

kaudulla sri lanka

1. De vismarkt in Negombo

Als je op de luchthaven van Colombo bent geland, raad ik je aan om 35 kilometer verderop naar de vissersplaats Negombo te gaan. Vroeger was deze havenplaats vooral voor de uitvoer van specerijen maar staat nu als badplaats bekend. De VOC heeft in deze plaats ook zijn stempel gedrukt en heeft grachten gegraven om de handel te vervoeren. Nu kun je er langslopen of een boottochtje maken.

grachten negombo
De gracht in Negombo

De vismarkt

Naast het toerisme heeft deze stad zijn inkomsten uit de visserij. Vroeg in de ochtend komen de vissersbootjes weer terug en de vis wordt daarna verhandeld op de vismarkt. Een markt is altijd een goed idee, ik ga er tijdens een reis graag even kijken. Het is altijd leuk om tussen de locals door te wandelen en een beetje te kletsen. Zorg dat je er bijtijds bent om te voorkomen dat je akelig wordt van de vislucht die er hangt. En vergeet niet om even langs het strand te gaan waar de vis op grote zeilen ligt te drogen.

vismarkt negombo
De vismarkt van Negombo

2. Theeplantage

Als je Sri Lanka zegt, zeg je ook meteen thee. De Engelsen hebben hier de leiding gehad bij de ontwikkeling van de Ceylon thee. En als je door Sri Lanka rijdt, zie je heel veel prachtige groene heuvels met theestruiken. Eigenlijk verdiep je je nooit zo in thee behalve dat je naar de supermarkt loopt en een doosje uit het schap haalt. Of misschien ben jij meer van de losse thee?

damro tea plantage

In de omgeving van Ella zie je heel veel thee plantages en kun je ook een bezoek brengen aan de Glenloch thee fabriek. Daar laten ze je stap voor stap zien hoe de thee wordt geoogst. En leggen ze je ook de verschillen uit tussen witte, groene en zwarte thee. En nog leuker, je mag het verschil ook proeven.

Onderweg zie je voornamelijk hoe zwaar het oogsten van de thee eigenlijk is voor de Sri Lankanen. De bergen zijn vrij steil en dan hebben ze ook nog die zware thee aan hun hoofd hangen. Wat zullen die mensen een nekspieren hebben. Ik kijk nu toch anders tegen zo’n doosje thee aan.

3. Treinreis door Sri Lanka en Nine Arche Bridge

Na de thee plantages kom je in het gebied van Ella en daar vind je de Nine Arche Bridge. Deze brug is gebouwd in 1921 tijdens de Engelse overheersing. Hij is gebouwd met bakstenen en heeft negen bogen. En het leukste is dat hij nog steeds in gebruik is, dus kijk even op het trein schema zodat je bijtijds aan de kant kan staan om de trein eroverheen te zien rijden. Dat is best indrukwekkend.

nine arche bridge
De trein over de Nine Arche Bridge

Zelf met de trein

Natuurlijk wil je dan ook zelf in de trein door dit prachtige landschap. Al op het perron kun je je vermaken. Wij hadden behalve een muziekbandje ook alle aandacht van de Sri Lankanen in de andere trein. Die vonden het al leuk dat wij met z’n allen stonden te dansen bij de muziek, maar dat we iedereen aan het uitzwaaien waren werd helemaal gewaardeerd.

4. De leukste overnachting

Als mensen een vakantie boeken is de plaats waar men overnacht altijd belangrijk. Want slaap je goed, kun je ook meer genieten van de dingen overdag. Maar heb je het over memorabele overnachtingsplekken dan hebben die een hele andere kwaliteit, namelijk ze blijven je je leven lang bij. In Sri Lanka hebben wij overnacht in het Knuckels gebergte. Dit prachtige gebied ligt tussen Kandy en Dambulla.

knuckels mountains
Onze kampeerplek tegen de berg aan

We kwamen pas aan het einde van de dag aan en het regende. In het donker moesten we naar de kampeerplek klimmen en pas de volgende dag zagen we hoe heftig dat was geweest. Maar de volgende ochtend was het weer opgeklaard en konden we genieten van ons “back to basic” kampeerplek. Ik hou wel van douchen onder een waterstraal uit de bergen en een primitief toilet. Maar waarom de tent op een verhoging stond bleek pas aan het einde van die dag, want wederom hadden we aan het einde van de dag noodweer. Het echte Hollandse kampeergevoel in Sri Lanka.

Wat deze plek ook zo memorabel maakte was de wandeling die ik maakte met een paar medereizigers. In plaats van de berg op te klimmen met de groep, maakten wij een kleine wandeling door het dorpje en dat het niet toeristisch is, werkte in ons voordeel, we mochten thee komen drinken bij mensen in de tuin. Communiceren was er niet bij, maar het was super leuk.

Een bijzonder optreden

Als toetje kregen we die avond voor het eten nog visite van de oudste man van het naburige dorp. Hij kwam om voor ons te zingen, samen met zijn twee kleinzoons. Heel bijzonder, de doorleefde stem van de man en de heldere stemmen van die twee jongens. Alles bij elkaar maakte het deze plek tot een niet te vergeten overnachting.

5. Olifanten kijken

Zeg je Sri Lanka dan ontkom je er niet aan, een van de vele olifanten tegen te komen. De olifant hoort gewoon bij Sri Lanka, al is het maar in een van de vele afbeeldingen of beelden bij de tempels. Het is niet duidelijk hoeveel olifanten er in het wild leven in Sri Lanka, maar men denkt tussen de 3000 en 7500. Daarnaast leven er zo’n 125-200 in gevangenschap. Ik wil hier niet ingaan over goed of slecht van het effect van toerisme op de olifant, maar alleen aangeven waar wij ze hebben gezien. Gebruik je gezond verstand verder, en sla een ritje op de olifanten-rug toch maar over.

olifanten safari
Kaudulla National Parc

Ik weet wél, dat ik het supergaaf vond om vanuit de jeep de olifanten in het wild te zien. En ook al waren we niet de enige en is er zelfs een idioot moment geweest dat we met zoveel jeeps tegenover even zovele olifanten stonden., dat ik ook wel twijfelde of dit nou wel de juiste manier was.

Maar ik had ook wel het idee dat de Sri Lankanen beseffen dat ze goed voor de olifanten moeten zorgen. Vlakbij Udawalawe National Parc zit The Elephant transit home. Hier zorgen ze voor gewonde en verweesde olifanten. De olifanten hebben alle ruimte om rond te lopen en op gezette tijden krijgen ze te eten. Dan zie je ze vanuit de verte aan komen lopen om hun maaltijd te verorberen.

elephant transit home
Etenstijd bij The Elephant Transit Home

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je in Sri Lanka kunt doen en die je eigenlijk niet mag missen. Daarover volgt later meer. Ben je geïnteresseerd in andere groepsreizen die ik heb gemaakt, klik dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter