Home » Halong Bay, een avontuurlijk hoogtepunt in Vietnam

Halong Bay, een avontuurlijk hoogtepunt in Vietnam

door Charlotte

Toen ik vorig jaar onverwacht een maand vrij was in verband met een nieuwe baan, besloot ik al snel dat ik geen zin had om die maand thuis te gaan zitten. Vietnam stond ook hoog op mijn lijstje, maar de reis die ik boekte viel voornamelijk heel gunstig in die vrije periode. Het nadeel van onverwacht op reis gaan, is dat ik mij amper had ingelezen. Ik besloot dat ik dus vooral moest gaan genieten van wat er op mijn pad zou komen. Genieten deed ik zeker en vooral van Halong Bay.

Halong Bay
Halong Bay vanaf Dao Titop

Halong Bay

Halong Bay ligt in de Golf van Tonkin in het noordoosten van Vietnam. Halong Bay heeft een oppervlakte van zo’n 1500 km2 met verspreidt meer dan 2000 spitse kalksteen en dolomietbergen. Volgens de geologen is het karstgebergte het gevolg van vele millennia van erosie. Daardoor is er nu een doolhof van eilandjes, grillige bergen, afgelegen grotten en baaitjes met zandstrandjes. De legende vertelt dat de baai is ontstaan toen een reusachtige draak in de Golf van Tonkin plonsde, hij sloeg met zijn staart, en zo ontstonden er ontelbare eilandjes. De betekenis van Ha Long is “neerdalende draak”. Ik twijfel nog welke versie ik leuker vind.

kaart Halong Bay
Kaart van Halong Bay

Zeker is dat het een heel indrukwekkend gebied is, zowel boven water als in de grotten die er zijn ontstaan. Het is niet voor niets in 1994 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco en in 2007 kwam het op de lijst van de 7 nieuwe wereldwonderen. Daardoor is het ook een van de toeristische attracties van Vietnam. De nadelen kun je dan ook op je tien vingers natellen. Er zijn zoveel cruiseboten dat het soms file-varen is, maar dat is minder erg in vergelijking met de troep die er in het water drijft. Daar werd ik eigenlijk heel verdrietig van.

Cruisen in Halong Bay

Tijdens onze rondreis kon je kiezen om een tweedaagse cruise te maken met een jonk. Een jonk is een in China ontworpen zeilschip. Een jonk is er in verschillende maten. Op de kleintjes wordt geroeid, maarde onze had gelukkig ook een motor. En daarnaast de karakteristieke zeilen, die ze op de terugweg ook nog even hebben gehesen. Dat was meer omdat het in de brochure stond, had ik het idee.

pelican cruises halong bay
Ons cruiseschip wacht in de haven van Halong Bay

We zijn op een tender gestapt in de haven, die ons naar de boot vaart. We checken eerst in. De hut is ruim en best luxe. Daarna kunnen we lunchen. Het eten is echt heerlijk. Op het dek staan ligbedden en tot we onze eerste activiteit hebben kunnen we ons daar wel vermaken.

Hang Sung Sot

Met de tender worden we naar het eiland Bo Hon gebracht. Hier is Hang Sung Sot, de Grot van Eerbied, en tevens de grootste grot ter wereld. Er zijn drie grote ruimten in de grot. In de eerste staat een rots in de vorm van een fallus. De rots wordt vereerd als een vruchtbaarheidssymbool. De binnenste ruimte heet het Serene Kasteel. Ik ben er op mijn gemakje doorheen gelopen om te kunnen genieten van de immense grot en de indrukwekkende rotsformaties. De foto’s kunnen eigenlijk niet overbrengen hoe groot het is. Toch maar zelf gaan kijken dus, als je in de buurt bent.

Kayakken

Je hoeft je tijdens de cruise niet te vervelen trouwens. Want de volgende activiteit staat alweer op de planning. Met de tender worden we naar de Halong Bay Parel Farm gebracht. Het water in Halong Bay is heel geschikt voor het kweken van de parels. De parels worden in de oester geplaatst en terug gezet in het water. Eerder hebben we al een uitleg gekregen bij de Parel Farm bij de haven, dus we slaan dat stukje hier over. Wij stappen hier in de kayaks. Normaliter schijnt het water heel rustig te zijn, maar wij hebben toch best wel een stevig briesje. Samen met Frits kayakken we een beetje rond. Leuk om te doen en zeker een tip als je in Halong Bay bent.

kayakken in Halong Bay
Kayakken in Halong Bay

Nog meer leuke activiteiten

Na de kayak ervaring, hebben we wat vrije tijd. Er is een mogelijkheid voor een massage, of relaxen op het zonnedek. Ik ga lekker in mijn hut een boekje lezen. Tot ik op eens geroep hoor. Huh, waar komt dat vandaan? Er blijkt een bootje naast de jonk te liggen. Het is een drijvend winkeltje, en de mevrouw doet verwoede pogingen mij iets te verkopen. Als ik verder niet reageer, peddelt ze verder naar het volgende open raam. De komende uren zien we geregeld bootjes van De Floating Markt van Halong Bay voorbij varen.

Tijdens Happy Hour kun je aanschuiven bij de workshop springrolls maken. Dat is toch bijzonder met het uitzicht op de donkere baai. Na het diner krijgen de liefhebbers een hengel en kunnen ze inktvissen vangen. Leuke bezigheidstherapie, want ik geloof niet dat ze wat uit het water hebben gehaald.

Na de ietwat korte nacht melden we ons op het bovendek voor een les Tai Chi. En daar zien we “ons mannetje” weer. Dit is al de derde outfit die hij draagt. Naast kapitein op de tender, kok bij de kookworkshop is hij nu Tai Chi meester. Dit keer met verve, want hij geeft ons een pittige les. Ik krijg respect voor al die oudere mensen die je Tai Chi ziet doen in de parken. Wij als stelletje stijve toeristen zagen er vast heel hilarisch uit.

Dao Titop

Na het ontbijt gaan we met de tender naar de volgende activiteit. Dao Titop is een eiland met een zandstrand. Je kunt hier eventueel zwemmen, maar wij komen hier voor een klim naar de top van het eiland. De 426 treden zijn een behoorlijke uitdaging, maar het uitzicht over de baai is fantastisch. De afdaling is zo mogelijk een nog grotere aanslag op de knieën, maar dat mag de pret niet drukken. Een mooie afsluiting van deze leuke cruise in Halong Bay. Na de lunch varen we langzaam weer terug naar de haven van Halong Bay en stappen we weer in de bus die ons naar een volgend avontuur gaat brengen.

Dao Titop
Dao Titop, 462 treden naar boven.
De jonk met de zeilen gehesen

Even praktisch voor Halong Bay

  • Halong Bay heeft twee seizoenen. Van mei tot september het hete seizoen met af en toe regen, en van oktober tot en met maart is het iets koeler, rond de 25 graden.
  • Bij onze groepsreis was het mogelijk om deze cruise met de jonk bij te boeken. Maar ben je zelfstandig aan het reizen, dan kun je in Halong Bay zelf een cruise uitzoeken. De boten vertrekken vanuit Bai Chay. Tip is om niet de goedkoopste versie te nemen. Deze boten varen wel naar dezelfde plekken, maar je moet dan alsnog betalen voor de activiteiten. Onder de streep ben je dan net zo duur uit.
  • Je kunt ook een dagtour boeken, maar die boten zijn vaak overvol.
  • Bij de tweedaagse zit het eten inbegrepen, dat was echt heel fijn en ook heel erg lekker en goed verzorgd.
bootje Halong Bay
Vissersbootjes in Halong Bay

Wil je meer lezen over Azië? Klik dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter