Home » Genoten van de cenotes in Mexico

Genoten van de cenotes in Mexico

door Charlotte

De cenotes bezoeken in Mexico is echt wel een must-do. Want behalve het bezoeken van alle mooie steden en natuur, raad ik je dit echt aan. Deze vaak onbekende en onzichtbare pareltjes bezorgen je zo’n mooie en leuke Mexico ervaring. Voor mij waren de cenotes de hoogtepunten van onze reis door Yucatan in Mexico.

aldea tierra nueva cielo nuevo
Cenote Aldea tierra nueva cielo nuevo

Wat zijn cenotes?

Cenotes zijn grotten of poelen gevuld met water. Deze cenotes bevinden zich in Yucatan. De gok is dat er ongeveer 3000 cenotes in Mexico zijn, slechts 1400 van deze cenotes zijn geregistreerd. Het woord komt uit de Maya taal, tso’ono’ot, en dat betekent afgrond. Doordat er in het gebied geen bovengrondse rivieren zijn, die het water kunnen afvoeren, sijpelt het water door de poreuze grond via de ondergrondse rivieren naar de zee. Als het gesteente verweekt en verzakt, ontstaan er zinkgaten, die zich vullen met water. De cenote is een feit.

De Maya’s en de cenotes van Mexico

De Maya cultuur ontstond ongeveer 2000 v Chr. En was onder andere actief in de provincies Yucatan, Chiapas en Tabasco in Mexico. Voor de Maya’s was een cenote een heilige plaats. Ze zagen het als een ingang naar de onderwereld. In de cenotes werden offers gebracht. Er zijn zelfs menselijke resten gevonden. Waarschijnlijk werden deze mensen geofferd aan de regengod Chaac, die de God van de regen, wind, donder en bliksem, maar ook van vruchtbaarheid en landbouw was. In de Heilige cenote zijn zelfs meer dan 100 menselijke lichamen gevonden. Toch wel een bizar feit. Gelukkig zie je daar niets meer van als je nu een cenote bezoekt.

Waarom moet je een cenote bezoeken?

Een cenote is een bezoekje waard vanwege het frisse, koele en zoete water. Het water is vaak prachtig blauw vanwege de kalkstenen ondergrond. In het water zwemmen vaak vissen en je kunt er daarom goed snorkelen. Doordat de cenotes vaak in een grot liggen, geeft het een heel speciaal gevoel als je in het water ligt. De planten en lange lianen geven het helemaal een grappig effect. Door de temperatuur in Mexico is het extra prettig om een frisse duik te nemen in het koele water.

jungle
Deze cenote ligt verborgen in de jungle

En waarom niet?

Eigenlijk is er geen reden om een cenote niet te bezoeken, want het is een bijzonder fenomeen. Maar waar je misschien niet op zit te wachten, is dat je in een overdosis aan toeristen terecht komt. Er zijn verschillende cenotes in Mexico die langzaam ten onder gaan aan hun eigen succes. En behalve dat ze druk zijn, zijn ze ook duur om te bezoeken. Doordat er een paar ongevallen hebben plaats gevonden, moet je in de meeste cenotes een reddingsvest dragen. Dat maakt het zwemmen al meteen een stuk minder leuk.

De cenotes tijdens onze rondreis door Mexico

Tijdens onze rondreis door Mexico hebben we drie cenotes bezocht en die wil ik graag hieronder beschrijven. Voor mij waren het alle drie bijzonder plekken, met elk een eigen beleving. Ik was achteraf blij dat onze reisbegeleider ons naar de laatste cenote heeft gebracht. Het is een nog rustig plekje en je kunt daar een cenote op een mooie manier ervaren.

cenote negra bacalar
Het donkere water van cenote Negra

Cenote Negra

Cenote Negra ligt bij Bacalar, in het zuiden van Yucatan. Doordat de bodem van het meer is ingestort, is deze cenote ontstaan. Deze cenote is zo’n 100 meter diep. Je kunt er gaan duiken, paddleboarden of zwemmen. Wij kwamen er langs met onze boottocht over het meer. Gelukkig voeren we er alleen overheen, want ik kreeg meteen last van dieptevrees. Het is wel mooi om te zien, dat er in het verder zo lichtblauwe meer, een donkerblauwe plek is.

Wil je cenote Negra bezoeken dan kun je dat het makkelijkste doen door middel van een boottochtje over het meer. Alle organisaties die dat aanbieden varen eenzelfde rondje dus dan kom je zeker ook op dit plekje. Wil je dit van te voren al regelen dan kun je dit bijvoorbeeld hier doen.

Cenote Miquel Colorado

Vanuit Campeche rijden we richting Villahermosa en onderweg bezoeken we de cenote Miquel Colorado. Het is onze eerste ervaring met een cenote en het is meteen al een indrukwekkende. Deze cenote ligt niet in een grot, maar lijkt op een meer. De omgeving is bergachtig, en je kunt er ook prima hiken. De cenote is de grootste in deze regio en heeft een diameter van 250 meter.

cenote miquel colorado
Cenote Miquel Colorado

Ziplinen op grote hoogte

Als we bij de cenote aankomen, krijgen we de vraag of we willen ziplinen. Ik zeg in eerste instantie ja en loop samen met de rest van de groep, die dat ook wil, naar boven. Het pad is een stevige klim en onderweg bedenk ik mij dat het misschien niet zo’n goed idee is om te gaan ziplinen. Dat weet ik zeker als we op het platform aankomen. Ik besluit om er maar van af te zien. De eerste groep krijgt de uitrusting aan, bestaande uit een charmante helm en een tuigje. En met bewondering kijk ik toe hoe ze naar de overkant gaan, bungelend aan een “zijden draadje”. Nee hoor, mij niet gezien.

Als ze weer terug zijn, stuiterend van de adrenaline, wordt de volgende groep “aangekleed”. Ik hoor Anniek zeggen: Charlotte er is nog plek in deze groep, je kunt nog mee. In plaats van Oh nee, zeg ik Oké en het volgende moment sta ik ook met een helm op en een tuigje aan. Ik kan nog net piepen: Maar dan wil ik wel als eerste. Gelukkig heb ik inderdaad niet zoveel bedenktijd, en even later zoef ik op 90 meter hoogte naar de andere kant van de cenote. De heenreis is spannend, maar van de terugreis kan ik echt genieten. Ik ben super trots op mezelf. Het is echt het Pipi Langkous gevoel: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Hiken en zwemmen

Naast de spectaculaire zipline kun je bij cenote Miquel Colorado ook een mooie wandeling maken door de jungle. Er loopt een wandeling van ongeveer 4 kilometer naar de naastgelegen cenote. Je kunt dit zonder gids doen, maar ook met. Het is in de prijs inbegrepen. En ondanks de vele trappen is het prima te lopen en krijg je een goede indruk van de omgeving. De wandeling loopt vanzelf langs de aanlegsteiger, waar je een duik kunt nemen of in een kayak stappen voor een tochtje over de cenote. Al met al een prima plek om je te vermaken. Entree is $ 350 Mexicaanse pesos en daarbij is alles inbegrepen.

Cenote Aldea Tierra Nueva Cielo Nuevo

Deze cenote ligt in de buurt van Playa del Carmen, langs de snelweg van Tulum naar Cancun. En wat mij betreft kun je beter naar deze cenotes gaan dan dat je in het toeristische Playa del Carmen blijft. Vanuit de stad kun je een collectivo nemen, maar wij hadden het geluk om met een busje te gaan, geregeld door onze reisbegeleider. Bij de poort betaal je en stap je over op een open truck die je naar de ingang brengt. Ter bescherming van de cenote ben je verplicht om te douchen. Het is wel slim om waterschoenen mee te nemen. Dat maakt het makkelijker om het water in en uit te gaan, en je haalt je voeten minder snel open aan de bodem van de cenote. Eventueel krijg je een zwemvest. Onder begeleiding van een gids ga je al wandelend langs de cenotes die er zijn.

De eerste cenote is te bereiken via een vrij steile houten trap. Als je beneden komt, kun je genieten van het blauwe water en de stalagtieten en stalagmieten die er zijn. In deze cenote kun je niet zwemmen, maar de visjes doen dat wel.

We wandelen, over de mooi aangelegde paden, naar cenote Kum Ha. Ook hier een trap en dan kom je bij een houten plateau waarvan af je in het water kunt gaan. Het water is onwerkelijk blauw, en heerlijk van temperatuur, dus we gaan er allemaal in. Je kunt hier ook snorkelen, maar alleen zwemmen is ook al fijn. Je voelt gewoon de zachtheid van het water.

aldea tierra nueva

Cenote Raices is onze volgende stop. Deze cenote ligt in een soort grot en het is bijzonder dat de wortels (raices) tot aan het water gaan. In deze grot vliegen zwaluwen in en uit hun nestjes aan het plafond boven de cenote. Ook hier gaan we weer in het water.

aldea nueva tierra cielo nuevo

Als we alle cenotes hebben gezien wandelen we weer terug naar het centrale plein, waar je kunt douchen en omkleden, nog even shoppen in het winkeltje en weer in de truck stappen die je naar de uitgang brengt. Het was een ontspannen ochtend want we waren de enige die er rondliepen. Dat maakte het wel speciaal. De cenotes zijn open van 10.00 tot 17.00. Adres is Carretera Cancun-Tulum KM 268, 77733 Puerto Aventuras.

Wil je meer lezen over groepsreizen klik dan hier.

Sharing is caring!

You may also like

10 comments

Wim van den Boom. 19 februari 2023 - 1:34 pm

Mooi

Reply
Simone 19 februari 2023 - 1:55 pm

Lekker weer Charlotte. Wanneer gaan we weer? 😁

Reply
Charlotte 19 februari 2023 - 2:30 pm

Snel aub!!!!

Reply
Dorothy 19 februari 2023 - 2:57 pm

Bedankt voor je leuke, leerzame reisverslag met alweer mooie foto’s Charlotte!

Reply
Charlotte 19 februari 2023 - 7:10 pm

Dankjewel Dorothy!

Reply
Tilly Breunis 19 februari 2023 - 8:21 pm

Hoe leuk om je verslag te lezen Charlotte! Heerlijk ook al die feitjes en namen. Die zijn meestal ondergeschikt aan de ervaring van het meemaken, maar wel handig. Voel me bevoorrecht dat wij ook bij deze excursies waren, jouw blog lezend zijn we weer even terug in Mexico. En de foto’s zijn ook prachtig. Ik ga deze blog doorsturen naar familie en vrienden, want dan kunnen zij ook zien waar wij geweest zijn. Heel leuk! Dankjewel!! Groeten van Lenie en Tilly

Reply
Charlotte 19 februari 2023 - 8:26 pm

Oh wat leuk Tilly, blij dat je het doorstuurt! En er komt vast nog wel een vervolg op deze blog. We hebben genoeg mee gemaakt!

Reply
Hannie 10 april 2023 - 10:30 pm

Wat een prachtige omgeving. Dapper van je om te ziplinen.💪

Reply
Charlotte 11 april 2023 - 12:07 am

Ja over het randje stappen was spannend, maar daarna supergaaf!!

Reply
Charlotte 14 augustus 2023 - 9:28 pm

Ja dat was best spannend, maar ook wel heel leuk!

Reply

Laat een comment achter