Home » Klompenpad Boereneschpad, wandelen in de natuur bij Gelselaar ( Gld )

Klompenpad Boereneschpad, wandelen in de natuur bij Gelselaar ( Gld )

door Charlotte

Het klompenpad Boereneschpad is een mooie afwisselende wandeling rondom Gelselaar, Gelderland. Mijn eerste ervaring met een klompenpad was in Tienhoven en ik vind het zo’n leuk concept, dat ik vandaag weer zo’n route wilde lopen. De combinatie van wandelen over kleine paadjes, door weilanden met weidse uitzichten, afgewisseld met bos en verharde wegen is het leukste. Bovendien is de route goed aangegeven en dat scheelt een hoop gezoek.

boereneschpad
Startpunt van het Boereneschpad

Vanuit mijn B&B in Markelo reed ik naar het klompenpad Boereneschpad bij Gelselaar. Ik wilde niet te ver rijden, omdat er op het weerbericht werd gezegd dat het spekglad kon worden. Vanaf Markelo is het ongeveer een kwartiertje rijden, dus mocht het weer omslaan zou ik zo thuis zijn.

Wat is de lengte van het Boereneschpad?

Klompenpad Boereneschpad heeft een lengte van 12 kilometer, maar onderweg kom je regelmatig bordjes tegen waarop staat dat je kunt verlengen of verkorten. De alternatieve lengte wordt dan 4, 8, 14, 17 of 21 kilometer. Nou ja, ik dacht ik ga eerst maar eens op pad, dan kijk ik onderweg wel hoeveel kilometer het wordt.

Waar kun je parkeren?

De auto parkeer ik bij Pannenkoekenboerderij Erve Brooks in Gelselaar. Er zijn twee ruime parkeerplaatsen, en zelfs nog een derde als het vol is. Voor een wandeling lijkt me dat wat veel, maar de Pannenkoekenboerderij blijkt een heel activiteitencentrum te zijn. Je kunt er een familiefeestje vieren, bedrijfsuitjes of schoolreisjes houden en uiteraard een pannenkoek eten. Maar zelfs vliegen met roofvogels of rodeostier rijden.

Als ik op zoek ben naar het begin van de route spreek ik iemand van de boerderij, die me uitlegt waar ik heen moet. Er zijn ook een blotevoetenpad en een spannend avonturenpad, maar daar ben ik niet echt de doelgroep voor. Dat ik in mijn eentje wandel vindt ie wel gek, maar hij belooft me te komen zoeken als ik over twee uur nog niet terug ben.

weiland bij Diepenheim
Weids uitzicht bij Diepenheim

Wat zie je op de route?

Het pad begint bij een echt boerenhekje en een houten bruggetje. Daarna gaat de route een hele tijd tussen de weilanden door. Het is echt genieten. Er is een klein zonnetje en het gras knispert gezellig door de vorst. In ene herken ik het gebied. Hier ben ik in januari ook met Simone geweest, ik ben vlak bij de boomtuin in Diepenheim. Ik klim nog even naar boven om nogmaals van het uitzicht te genieten.

Daarna volg ik de route weer, van de weilanden ga ik naar “tussen de bomen door”. Via de prachtige lange lanen met bomen aan weerszijden kom ik in een gebied waar door Vitens water wordt opgepompt. Het informatiebord is leuk om te lezen. Ik krijg er dorst van. De komende kilometers leg ik af in een boomrijk gebied. En dat is wel lekker vanwege de toch wel koude wind.

Helaas komt er dan een stuk waar ik op de weg moet lopen. Ik moet oppassen want er rijden regelmatig auto’s voorbij en dan moet ik in de berm springen. Dat loopt niet zo prettig en ik ben blij als ik uiteindelijk het dorpje Gelselaar binnenloop.

Kerkdorp Gelselaar

Gelselaar is een kerkdorp met ongeveer 700 inwoners. Het dorp en de omliggende essen zijn beschermd dorpsgezicht. En terecht, want het is een heel authentiek dorpje. In het midden van het dorp staat een kerk, met daar omheen prachtige oude boerderijen, allemaal met de ingang naar de kerk gericht. Vroeger werden in Gelselaar veel ganzen gehouden, vanwege het omliggende moerassige land. De veren werden gebruikt voor dekbedden. Na het stuk lopen langs de weg is dit dorp een verademing.

De Midwinterhoornblazers

Aan de andere kant loop ik Gelselaar weer uit, en is mijn eindpunt weer in zicht. Na 13 kilometer is een kop warme chocolademelk met slagroom wel verdiend. Ik kan ook nog genieten van drie midwinterhoornblazers die bij Erve Brooks spelen. Leuk weetje: midwinterhoornblazen is immaterieel erfgoed.

In de adventstijd is het in Twente traditie om te blazen, dus leuk om dit even te horen. Ik krijg nog uitleg over de verschillende midwinterhoorns en het hout waar ze van gemaakt zijn. De hoorns zijn ongeveer 120-150 centimeter lang. Uit de hoorn komen 6 natuurtonen, die je krijgt door je lippen aan te spannen. De klank kan wel tot 8 kilometer ver te horen zijn. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen. Ik heb bewondering voor ze, want om er geluid uit te krijgen is wel een uitdaging.

Handig om te weten voor het Boereneschpad?

  • De auto kun je gratis parkeren bij Erve Brooks, Broekhuisdijk 5, 7275 CB Gelselaar. Daar is ook horecagelegenheid en toilet. Die kom je tijdens de wandeling niet meer tegen.
  • De wandeling is 12 kilometer, maar onderweg heb je verschillende mogelijkheden om te verlengen tot 21 kilometer of verkorten tot 4.
  • Honden mogen niet mee
  • De klompenpad bordjes zijn blauw en de route is twee kanten op te lopen.
  • Voor meer wandelingen kijk je op mijn website.

Sharing is caring!

You may also like

Laat een comment achter