Samen met Simone sliep ik twee nachtjes in B&B Driebelterveld, in Markelo. Een Bed&Breakfast waar je heerlijk kunt onthaasten, maar waar de omgeving ook uitnodigt tot een ontdekkingstocht. Hieronder lees je informatie over Markelo en welke leuke dingen wij in de omgeving van Markelo hebben ondernomen.
Markelo
Markelo is onderdeel van de gemeente Hof van Twente. De naam Markelo betekent bos (“lo”) dat een afscheiding of grens (“mark”) aangeeft. Het dorp staat bekend als vijfheuvelendorp vanwege de vijf omliggende heuvels. De Markelerberg: op de top ligt het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945. De Dingspelerberg: hier werd vroeger “recht gesproken”, en is nu in gebruik als trouw locatie in de open lucht. De Hulpe. Op deze heuvel stond vroeger al een bijzonder Mariabeeld in een kapel en sinds 2008 staat hier weer een nieuwe kapel. Daarnaast zijn er nog de Kattenberg, de Friezenberg en de Herikerberg.
Geschiedenis van de Herikerberg
De Herikerberg is met 48 meter boven NAP de hoogste. Het is een stuwwal die tijdens de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Over de gehele berg liggen veel grafheuvels uit die tijd. Op de Galgenbelt werden vroeger de misdadigers opgehangen en bij de bouw van de Belvedère toren in 1890 werden veel geraamtes gevonden. Men zegt dat de geesten van de overledenen er nog steeds rondwaren….. De toren is tien meter hoog en gebouwd door de Heren van Weldam voor het mooie uitzicht. Helaas kun je er niet in want hij is tegenwoordig bewoond.
Landgoed Weldam
Vanuit de tuin van Driebelterveld wandel je zo de bossen van het landgoed Weldam in. Dit is een vrij groot gebied want kasteel Weldam ligt zo’n zes kilometer verder richting Diepenheim. Dit eeuwenoude landgoed, met het kasteel Weldam en z’n tuinen als middelpunt, heeft bossen, akkers, weilanden, beken, lanen, monumentale huizen en boerderijen. De luiken van deze gebouwen zijn geschilderd in de kleuren zwart en geel. Daardoor weet je dat het een gebouw is behorende bij landgoed.
De tuinen zijn een van de best bewaarde kasteeltuinen van Nederland. Ook hier zie je verschillende tuinstijlen. Bovendien kun je er onder een 145 meter lange berceau (een loofgang) lopen, en je weg zoeken in het doolhof. Dit doolhof is in 1885 aangelegd, maar in 1999 opnieuw ingeplant. Ook de St. Mary’s Chapel is een bezoekje waard. Het kasteel en de kasteeltuinen zijn te bezoeken, maar kijk daarvoor ook op de website voor de laatste informatie en openingstijden.
Landgoed Twickel
Op ongeveer twintig minuten rijden vanaf de B&B ligt Landgoed Twickel. Dit is een historisch landgoed ontstaan in de Middeleeuwen. Vanaf 1347 is het landgoed steeds vererfd van vader op zoon of dochter, maar doordat de laatste erfgename geen kinderen had, is het landgoed over gegaan in een stichting en wordt het in stand gehouden als natuur- en cultuurmonument. Het kasteel is bewoond en daardoor maar beperkt open.
De tuinen zijn aangelegd in verschillende landschapsstijlen, doordat elke bewoner weer een “eigen tuin” liet aanleggen. Er is een formele tuin met buxus en taxus. Een siertuin in Victoriaanse stijl. Een park met waterpartijen in Engelse landschapsstijl. En een Oranjerie en een moestuin. Het geeft in ieder geval een mooie tuingeschiedenis weer. De tuinen zijn te bekijken van april t/m oktober, maar kijk voor de zekerheid op de website zodat je niet voor een dichte tuindeur staat. Het park is wel het hele jaar door te bezoeken en je kunt er een mooie wandeling maken.
De boomtuin in Diepenheim
Toen ik mij aan het voorbereiden was voor het weekendje kwam ik ergens het verhaal van de boomtuin tegen. En dat is zo leuk, dat ik er natuurlijk even een kijkje wilde gaan nemen. De boomtuin is onderdeel van het project The Non Urban Gardens; Tuinen van de 21ste Eeuw. De boomtuin is een ontwerp van Jeroen Kooijmans.
Langs de Schipbeek staat in het weiland een ongeveer 250 jaar oude eik. Langs de stam van de eik is een wenteltrap aangelegd waarmee je op een plateau komt. Daar staat een bankje waar je kunt genieten van het uitzicht.
Toen wij er waren was de tuin niet aangelegd, maar zelfs nu zag het er al indrukwekkend uit. Maak je trouwens geen zorgen, want door deze constructie ondervindt de boom geen schade. De auto kun je parkeren aan de Deventerdijk op de parkeerplaats en dan loop je er zo naar toe. Maar er ligt ook een fiets en wandelroute tussen de Deventerdijk en de Goordijk in Diepenheim en dan kom je er vanzelf langs.
Nog meer in de buurt
Natuurlijk heeft Markelo en omgeving nog meer leuke dingen om te ontdekken. Naast alle mooie natuur in het Hof van Twente, kun je ook een middagje naar Deventer, zoals wij deden. Maar ook Hengelo en Enschede liggen in de buurt.
2 comments
Ik wil weer terug….
Gaan we dat toch gewoon doen